Voziček osnovni kos otroške opreme

Voziček osnovni kos otroške opreme

Otroški voziček je eden od osnovnih kosov opreme vsakega novorojenčka, dojenčka in malčka. Ob izjemno široki ponudbi utegne izbor najustreznejšega za starše predstavljati pravi izziv. Da bi vam olajšali nalogo, smo pripravili nekaj osnovnih informacij, ki jih ne gre spregledati, posebej če ste prvič v pričakovanju!

Vse o vozičku za začetnike...

Voziček je prvo prevozno sredstvo vsakega dojenčka. Z njim boste naredili na stotine kilometrov, ga vzeli s seboj na izlete in potovanja ter si olajšali prevoz otroka, kamorkoli vas bo zanesla pot. Običajno je sestavljen iz naslednjih elementov.

Ogrodje

Ogrodje ali okvir predstavlja osnovo vozička ter zagotavlja trdnost in kompaktnost ter prijeno in udobno vožnjo. Običajno je izdelano iz aluminija. Nanj namestimo košaro za novorojenčka, športni sedež, avtosedež skupine 0+, lupinico. Na voljo pa je tudi kup priročnih dodatkov, ki ne samo popestrijo izgled vozička, pač pa tudi zvišajo nivo udobja za vas ali vašega malčka (senčnik, dežna prevleka, držalo za stekleničko ali vašo pijačo, komarnik, ...). Ogrodja prihajajo v različnih dimenzijah, težah ter nudijo različne možnosti zlaganja. Svetujemo vam, da pred nakupom preverite, kakšne so vaše potrebe, koliko prostora imate na voljo za shranjevanje, kako velik je prtljažnik vašega avtomobila in temu prilagodite svoj izbor.

Košara za novorojenčka

Košara omogoča, da novorojenček leži v pravilnem ergonomskem položaju, ki je ključen za zdrav in pravilen razvoj njegove hrbtenice. Njeno pregrinjalo in strehica otroku nudita dodatno zaščito pred zunanjimi vplivi, priročni ročaj za prenašanje pa poskrbi za udobje staršev.

Športni sedežni del

Pri približno šestih mesecih starosti, ko dojenček postane bolj zvedav in obvlada samostojno sedenje, je čas, da košaro nadomestimo s športno sedežno enoto. Običajno se zamenja cela enota ali pa se košara transformira v sedežni del. Ta je opremljen s 5-točkovnim varnostnim pasom in sprednjim varovalom ter nudi različne možnosti prilagoditve, tako da kar najbolj ustreza malemu uporabniku. Običajno lahko prilagajate dolžino varovalnih pasov, naklon hrbtišča in naslonjala za nogice, prilagodite pozicijo sončne strehice, sprednjega varovala ali pa enostavno spremenite pozicijo enote v smer vožnje ali obratno.

Tipi otroških vozičkov

Glede na število komponent, ki ga sestavljajo, ločimo različne vrste vozičkov. Pa si poglejmo!

Kombinirani vozički 2 v 1, 3 v 1 ali 4 v 1

Osnovo kombiniranih otroških vozičkov predstavljajo ogrodje, košara za novorojenčka in športna sedežna enota. Primerni so od rojstva dalje. Z dodatnimi adapterji ogrodja kombiniranih vozičkov omogočajo tudi namestitev avtosedeža skupine 0+, lupinice, s čimer jih spremenimo v t.i. potovalni sistem. Lupinica nam zagotavlja, da otroka enostavno in brez vznemirjanja prenesemo iz avtomobila na otroški voziček. Običajno je na voljo v kompletu z vozičkom ali pa naprodaj ločeno. V tem primeru bodi pozorni, da je sedež združljiv z ogrodjem izbranega vozička.

Preverite našo ponudbo vozičkov s športno sedežno enoto.

Vozički s športno sedežno enoto

Tip vozička, ki po svojih karakteristikah spada med kombinirane, vendar je naprodaj v kombinaciji z ogrodjem in športno sedežno enoto. Običajno gre za t.i. »lightweight« vozičke, ki so idealna izbira, če iščete kompakten, a lahek mestni voziček, ki pa je zaradi svojih lastnosti primeren tudi za občasno vožnjo o razgibanih terenih. Voziček s sedežno enoto združuje lastnosti klasičnih kombiniranih vozičkov ter manjših, a funkcionalnost potovalnih vozičkov. Večino modelov vozičkov je mogoče nadgraditi s košaro za novorojenčke ali lupinico, in jih na tak način uporabljati od rojstva dalje. 

Preverite našo ponudbo športnih vozičkov.

Športni vozički

Športni vozički so namenjeni večjim otrokom, ki le občasno potrebujejo pomoč pri gibanju, za krajša potovanja ter za vroče poletne mesece, ko je pomembno, da otroka prevažamo v karseda zračnem vozičku. Zaradi oblike v zloženem stanju so manjši, kompaktni in nadvse priročni za prenašanje. Športni vozički so lahki, enostavni za uporabo in so nadvse primerni za potovanja, saj v prtljažniku ne zavzamejo veliko prostora, hkrati pa jih lahko vzamete s seboj na letalo. Običajno služijo kot drugi voziček ali kot dodatni voziček pri starih starših.

Vozički za aktivne družine

Vozički so oblikovani v skladu s strogimi varnostnimi predpisi – da se lažje soočajo s hitrostjo in silami  pri višjih hitrostih, na različnih terenih. Namenjeni so staršem z aktivnim življenjskim stilom ter vožnji po zahtevnejšem, neravnem terenu. Običajno gre za modele z velikimi kolesi in kompaktnim ogrodjem, so zelo okretni in dobro amortizirani. Primerni so za tek, tek na smučeh in dolge pohode. Posamezni modeli omogočajo celo transformacijo v kolesarsko prikolico. 

Vozički za 2 otroka

Vozički za dvojčke so namenjeni družinicam, ki so v pričakovanju dvojne sreče - dvojčkov ali pa imajo otroka podobne starosti. Ogrodje omogoča sočasno namestitev dveh enot - lupinic, košar za novorojenčka ali športne sedežne enote oziroma vseh teh elementov v poljubni kombinaciji. Klub svoji »razširjeni« funkciji prevažanja dveh otrok, so dovolj lahki, kompaktni ter dovolj majhni, da jih lahko zapeljete skozi standardna vrata.

Preverite našo ponudbo vozičkov za dvojčke ali dva otroka.

Kakšen voziček potrebujete?

Čeprav je bistvenega pomena udobje in občutek varnosti, ki ga bo voziček zagotavljal vašemu malčku, pomislite tudi na specifične potrebe in vaš življenjski slog.
Želite velik voziček s prostorno košaro za novorojenčka ali se spogledujete z manjšim kompaktnim vozičkom? Kaj pa način, kako živite kot družina - se boste veliko sprehajali po neravnih, zahtevnejših terenih? Morate voziček vsak dan prenašati po stopnicah? Kako velik je prtljažnik vašega vozila? Boste pogosto uporabljali javni prevoz?

Za več uporabnih informacij vas vabimo k branju naslednjega prispevka - Kako izbrati voziček ali pa se nam oglasite preko obrazca na spletni strani. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Dobrodošli v družini.
Vaš Baby Center