Kako izbrati otroški voziček?

Kako izbrati otroški voziček?

Dober voziček spremlja družino od otrokovega rojstva pa vse do približno tretjega leta, ko bo otrok že veliko hodil sam, včasih pa ga boste še vedno morali peljati v vozičku. Pri izbiri je pomembno, da ste pozorni na varnost, kakovost in uporabnost vozička ter da vašemu malčku zagotavlja dobro počutje. Za vas smo pripravili nasvete in izluščili ključne lastnosti, na katere morate biti pozorni, če želite da bo otroški voziček ustrezal željam in potrebam vaše družine.

Prilagodite izbor življenskemu stilu vaše družine

Če nameravate večino časa z otrokom v vozičku preživeti na utrjenih podlagah in v urbanem okolju, potem boste izbrali lažji voziček, z manjšimi, okretnejšimi kolesi. Tisti, ki boste voziček pogosto zapeljali na makadam ali celo gozdne poti, boste izbrali robustnejši voziček z velikimi kolesi za lažje premagovanje neravnin. Zahvaljujoč današnji široki ponudbi se vam ni potrebno odločati med izključno mestnim ali terenskim otroškim vozičkom, pač pa najdite tisto kombinacijo, ki vam bo najbolj ustrezala.

Udobje in funkcionalnost

Ne pozabite, da v vozičku prevažate vaš zaklad, zato pri kakovosti ne sprejemajte kompromisov. Ker ne želite, da otrok med vozičkanjem večino časa preživel v vašem naročju, nedvomno izberite voziček, ki bo otroku nudil kar največ udobja.
Izbrani otroški voziček naj bo funkcionalen. Na prvi pogled se vozički med seboj razlikujejo predvsem po dizajnu in barvah, vendar pa njihovo dejansko uporabnost, ki se nanaša predvsem na okolje, podlago in pogoje, v katerih ga bomo najpogosteje uporabljali, opredeljujejo:
- Način zlaganja:
Vsak voziček ima svoj način zlaganja. Pri tem je smiselno, da preverimo, kako ga zložiti s košaro ali s sedežno enoto. S tem bomo ugotovili, koliko prostora bo voziček zavzemal pri prevažanju v vašem avtomobilu ali pri shranjevanju pri vas doma.
- Teža:
Odvisna je od same konstrukcije vozička in njegovih koles. Robustnejši kot je, bolj to vpliva na njegovo težo. Težji vozički so sicer težje vodljivi, vendar so bolj stabilni.
- Kolesa:
Prednost trikolesnikov je njihova vodljivost, štirikolesnike pa odlikuje večja stabilnost. Pomemben je tudi tip koles. Izbirate lahko med klasičnimi napihljivimi, penastimi PU ali plastičnimi EVA kolesi različnih velikosti, pri čemer je potrebno upoštevati, da večja kot so kolesa, bolj primerna so za raznolike terene, tudi prod, kamenje in celo korenine dreves na gozdnih tleh.
- Vzmetenje:
Večina sodobnih vozičkov je vzmetenih, kar dobro blaži tresljaje in omogoča prijetne sprehode na vseh terenih. Vzmeti na vozičku odlično nadomeščajo pomanjkanje napihljivih koles, posebej če so vzmetena vsa kolesa, kar odlično vpliva tudi na udobje vožnje tako za vas kot za vašega malčka.

Druge pomembne lastnosti vozičkov

Glede na hiter tempo življenja, številna potovanja in družinska potepanja ter željo po samostojnosti sodobnih mamic in očkov, priporočamo da upoštevate tudi druge pomembne karakteristike, kot so:
- prilagodljivi varnostni pasovi z enostavnim načinom zapenjanja,
- kakovostne in enostavno dostopne zavore,
- enostavna vodljivost vozička ter možnost prilagoditve potisnega ročaja po višini,
- prilagodljivost hrbtnega naslona, po možnosti vse do popolnoma ravnega položaja
- velikost in udobnost sedežne enote
- velikost nakupovalne košare pod sediščem,
- prilagodljivost in velikost strehice, po možnosti z dodatnim okencem
- zračnost materialov,
- možnost dodatkov …
Vse to so namreč lastnosti, ki bodo poskrbele za prijetno izkušnjo vseh v družini.

Svet je pisan

… in prav tako je pisana tudi paleta barv, med katerimi lahko izbirate. Nekateri starši prisegajo na klasično črno barvo, nekateri želijo roza voziček za svojo punčko, spet drugi so bolj privrženi sivi barvi vozička. Barve so izraz vašega stila, zato le pogumno!

Po voziček v Baby Center

Svetujemo vam, da si pri izboru vozička vzamete dovolj časa, in se opremite s pravimi informacijami. Prisluhnite izkušnjam drugih staršev ali pa se po nasvet obrnite na nas. Imamo več kot 30 let izkušenj in dobro poznamo izzive starševstva. V naših trgovinah lahko izbirate med različnimi modeli vozičkov priznanih blagovnih znamk, ki vam bodo olajšali starševski vsakdan.

Za še več nasvetov pa vas vabimo k branju naslednjega zapisa - Zakaj kupiti voziček v Baby Centeru.

Dobrodošli v družini.
Vaš Baby Center