Šport in otroci

Šport in otroci

Šport in telesna aktivnost je del življenja vsakega otroka. Lahko celo rečemo, da gre za nujen del. Telesna dejavnost z aktivacijo povezav pozitivno vpliva na razvoj otrokovih možganov. Pri izbiri športnih aktivnosti pa le-teh ne pozabite prilagoditi starosti otroka.


Enoletniki se najpogosteje učijo šele prvih samostojnih korakov, zato še vsaj nekaj mesecev ne bodo pripravljeni za neko določeno telesno aktivnost, kar pa seveda ne pomeni, da niso pripravljeni na raziskovanje sveta v svojem triciklu! Tricikli Smart Trike Smart fold so prvi zložljivi tricikli, ki mnogim otrokom predstavljajo njihovo prvo najljubše vozilo. Seveda ne pozabite tudi na poganjalce, ki jih otroci prav tako obožujejo. Z vožnjo na poganjalcih otroci razvijajo svojo motoriko in ravnotežje in prve sramežljive korake bodo prav kmalu zamenjali hitri in spretni koraki.

Triletniki so že dovolj veliki, da se lahko preizkusijo v vožnji na svojem prvem skiroju ali na poganjalcu-dvokolesniku. Z vožnjo na skiroju ali poganjalcu-dvokolesniku otroci razvijajo svoje ravnotežje, kar je odlična priprava na učenje vožnje pravega kolesa. Otroci bodo zelo uživali tudi v igri v parku ali na igrišču, v vožnji po toboganu, v guganju na gugalnici ali v enostavni igri z žogo. Če imate veliko dvorišče, ga za neskončno igro svoj malčkov obogatite z gugalnico in toboganom.

Otroci, starejši od treh let, so lahko že pripravljeni za različne športne in plesne skupine. Sodelovanje v skupini, ki se ukvarja z neko telesno aktivnostjo, otroke odlično uči timskega dela in potrpljenja, saj morajo otroci v skupini večkrat počakati, da pridejo na vrsto. Obenem pa se znotraj skupine med otroki oblikujejo tudi nova prijateljstva.

Vseeno pa obstaja šport, ki je priporočljiv tudi za naše najmlajše od 3. meseca starosti dalje – to je plavanje. Plavanje je odlično za razvoj otroka. Za male neplavalce priporočamo uporabo Fredovega obroča, ki s svojo obliko otroka med plavanjem drži v pravilnem ležečem položaju. Če imate še kaj prostora na domačem dvorišču, pa lahko svojega otroka razveselite z bazenom, da bo lahko v plavanju užival kar celo poletje.

In ne pozabite – čas, ki je preživet zunaj, ni nikoli izgubljen čas!