Nepogrešljivi pripomočki na plaži!

Nepogrešljivi pripomočki na plaži!

Juhu, poletje je tu! Vsi komaj čakamo, da bomo odšli na počitnice, zamenjali okolje in bili s tistimi, ki jih imamo najraje.

Za mnenje smo povprašali:
strokovnjake na področju gibalnega razvoja dojenčkov in otrok.
Pedosana 

Vsi tisti, ki boste izbrali potovanje na morje in se tja odpravili z majhnim otrokom, se verjetno sprašujete kateri pripomoček za v vodo potrebujete.

Pripomočki, ki jih potrebujemo na plaži

Za dojenčke in manjše otroke, ki se prvič srečujejo s kopanjem v morju, je voda nekaj novega in  lahko ob tem odreagirajo zelo različno. Nekateri bodo navdušeno čofotali v vodi, spet drugi se bodo ustrašili in ob stiku z vodo zato jokali. Zato vam svetujemo, da vašega otroka navajate na vodo tako, da je v vašem naročju, kjer se počuti najbolj varno. Preko igre in na nežen način mu pokažite, da je voda del nas in kako zelo prijetno se je kopati. Zavedati se morate, da je lahko dojenček/otrok vajen vode le od doma, kjer je voda topla. Zato ne pričakujte, da bo takoj veselo čofotal in plaval z vami.

Poskrbite za nepozabno vodno zabavo.

Bolj kot samo plavanje je pomembno, da se otrok vode ne ustraši. Manjši kot je otrok, bolj morate biti pri prvih poskusih privajanja na vodo previdni. Čofotajte z njim ob robu morja, naj začuti vodo z nežnim valovanjem čez njegove noge, nežno ga polivajte z vodo tudi po telesu. Če bo pokazal zanimanje za več, ga z zibanjem po vodi postopoma spuščajte nižje. Držite ga v predelu prsnega koša in preko medenice. Dober prijem je pomemben in pazite, da njegova drža ne bo sključena in hrbet usločen. Podpirajte mu trup in pustite, da bo imel roke proste. Naj bo igrivo in zabavno. Če boste otroku prikazali plavanje na tak način, mu bo ob tem prijetno in se vode ne bo bal. Če se le da, se z otrokom v vodi zabavajta oba starša – tudi na način, da si ga podajata. Pri tem bo otrok zelo užival in postopoma okusil tudi nežen potop. Ja, v Pedosani smo za to, da otroka tudi potopite. Voda mu mora iti tudi čez oči, saj brez tega v vodi (prej ali slej) skoraj ne gre. Da bo zagotovo zadržal dih in vode ne bodo vdihnil, zadostuje že nežeh pih v njegov obraz. Tako zapre vse dihalne poti in je na potop pripravljen.

Kako preprečiti pitje vode?

Da bo otrok zagotovo zadržal dih in vode ne bodo vdihnil, zadostuje že nežeh pih v njegov obraz. Tako zapre vse dihalne poti in je na potop pripravljen.

V kolikor je otrok že večji in lahko že sam stoji v vodi, naj mu voda sega do pasu saj s tem vadi ravnotežje ter pridobiva na občutku, da ga voda sama drži gor.

Čofotanje in veseli otroci

Da voda ni noben »bav bav«, ga lahko navajate že doma - ob vsakodnevni rutini med kopanjem ali tuširanjem. Že dojenčku potopite ušesa pod vodo in ga s svežo vodo iz pipe polivajte po obrazu. Primite ga v tak položaj, da ima zgornji del telesa privzdignjen. Z nežnim polivanjem sveže vode po čelu se bo postopoma navajal, da gre lahko voda tudi čez oči.

V kolikor bi želeli s svojim otrokom zaplavati in bi bilo za vašega otroka najbolj varno, vam po posvetu z učitelji plavanja najbolj priporočamo plavalni pripomoček - obroč, saj se otrok z rokami drži nekaj, kar ga drži na vodi.


Ko pa se otrok navadi na vodo in želi sam plavati, mu ponudite tak pripomoček, ki mu bo omogočal najboljši možen položaj za plavanje (pol ležeč položaj telesa in prosti roki). Pred drugim letom starosti vam svetujemo, da sicer ne uporabljate nobenih pripomočkov. Ko pa bo čas za njihovo uporabo, vam pa najbolj priporočamo črva (špaget) ali plavalna tubo. To sta pripomočka, ki zagotovita najboljši možen položaj otroka v vodi. Za začetek učenja plavanja priporočamo uporabo dveh črvov (podpora prsnega dela in medenice). Črv s spojko je iz vidika varnosti dobra izbira.


Najboljši možni »pripomoček« za plavanje je vaš čas. Ne bodite obremenjeni, kdaj bo vaš otrok samostojno plaval. Bolj kot to je pomembno, da otrok vodo vzljubi in da ga boste težko dobili ven iz vode.


Vse izdelke za sproščeno poletje si oglejte tukaj.