9 najpogostejših vprašanj (in odgovorov) o triciklih

9 najpogostejših vprašanj (in odgovorov) o triciklih

Vse, kar morate vedeti pred nakupom otroškega tricikla.


Je vaš malček prerastel svoj prvi otroški voziček ali pa si želi več aktivnosti na vsakodnevnih sprehodih? Potem je čas, da razmislite o nakupu tricikla. Malčki jih naravnost obožujejo!

V široki ponudbi triciklov se je včasih sicer zelo težko odločiti, kateri je tisti, ki bo idealen za našega otroka oziroma potrebe naše družine. V nadaljevanju najdete odgovore na najbolj pogosta vprašanja, ki si jih starši običajno zastavljamo pred nakupom otroškega tricikla.

Kdaj je čas za nakup otroškega tricikla?

O nakupu je smiselno razmisliti, ko dojenček preraste globoko košaro in že samostojno sedi. Običajno se starši za nakup odločijo, ko je otrok star približno eno leto. Minimalna starost oziroma višina otroka ter maksimalne obremenitve triciklov so določene s strani proizvajalca in se med posameznimi modeli razlikujejo. Za maksimalno varnost pri uporabi tricikla se prepričajte, da je izdelek primeren za težo, višino oziroma starost vašega malčka. Prav tako upoštevajte navodila za uporabo in nastavitve prilagodite preferencam in starosti svojega otroka.

Ne spreglejte Baby Centrove pestre ponudbe otroških triciklov! Najdete jo tukaj.

Ali lahko tricikel uporabljamo namesto športnega vozička?

Seveda! Številne družine športni voziček nadomestijo s triciklom. Nekateri otroci se na triciklu bistveno raje odpravijo na sprehod.

Enako kot športne vozičke lahko tudi številne tricikle zložimo tako, da zavzamejo zelo malo prostora. Zaradi majhnih dimenzij lahko zložen tricikel enostavno spravimo v prtljažnik.

Kateri tricikel izbrati za malčkovo maksimalno udobje?

Tricikli z oblazinjenimi sedežnimi deli in nastavitvami hrbtnega naslona so običajno najbolj udobni za naše najmlajše. Dodatno naslonjalo za nogice je izredno praktično za obdobje, ko tricikel potiska starš in ga malček še ne vozi samostojno. Fantastična funkcija, ki jo nudijo nekateri tricikli, je tudi obračanje sedeža, zaradi katere se lahko malčki veliko lažje povzpnejo nanj.

Zakaj je dobro, da so tricikli opremljeni s strehico?

Na sprehodu so malčki izpostavljeni takšnim in drugačnim vremenskim razmeram. Tako kot pri otroškem vozičku, strehica na triciklu otroka obvaruje pred neprijetnimi dežnimi kapljicami ali škodljivimi UV žarki. Nekatere strehice se lahko tudi obrnejo za 360 stopinj. Ko je malček pripravljen na samostojno vožnjo, lahko strehico pri večini triciklih odstranite.

Ali mora biti otroški tricikel zložljiv?

Družinam, ki se s svojim malčkom pogosto odpraviijo na daljšo pot, predlagamo, da razmislijo o nakupu zložljivega tricikla. Le te lahko običajno zložite tako, da zavzamejo izredno malo prostora, zato jih boste brez težav spravili v prtljažnik. Prav tako lahko zložen tricikel vzamete tudi s seboj na letalo.

Zložen tricikel zavzame zelo malo prostora in je izredno praktični za družine, ki večkrat potujejo.

Ali moramo biti pozorni na podvozje in kolesa tricikla?

Pred nakupom otroškega tricikla se prepričajte tudi, da je ogrodje dovolj trdno in podvozje primerno za teren, po katerem se boste s triciklom največkrat sprehajali. Bolj razgibani tereni praviloma zahtevajo večja kolesa in bolj masivno ogrodje. Kolesa triciklov pa se med seboj razlikujejo tudi po materialu. Gumirana kolesa zagotavljajo zelo tiho in udobno vožnjo.

Ali mora imeti otroški tricikel nastavljivo ročko?

Možnost nastavitve višine ročke je posebej pomembna pri družinah, v katerih se starši znatno razlikujejo po višini. V tem primeru se prepričajte, da je možno ročko nastaviti tako, da jo bosta lahko brez naporov dosegla oba starša. Le tako bo vaša hrbtenica med potiskanjem ostala v optimalnem in udobnem položaju. Ko je otrok pripravljen za samostojno uporabo tricikla, se lahko ročka za vodenje tudi brez težav odstrani.

Številni tricikli nudijo staršem popoln nadzor nad upravljanjem, medtem ko malčki brezskrbno opazujejo okolico. Dodatno varnost in nadzor zagotavlja tudi starševska blokada krmila. Kasneje, ko malček nekoliko zraste, pa se lahko seveda pelje tudi samostojno.

Kateri so najboljši dodatki, ki jih je smiselno upoštevati ob izbiri tricikla?

Nekateri tricikli so dodatno opremljeni z zanimivimi dodatki, kot so na primer volan, troblja, menjalnik ter svetlobni ali zvočni efekti, ki malčke še bolj pritegnejo k vožnji. Ob nakupu nekaterih modelov prejmete tudi praktične pripomočke, kot je na primer snemljiva torba za potrebščine. Običajno so tricikli opremljeni z ročko, na katero lahko obesite previjalno torbo. Tako boste imeli vse, kar bi na sprehodu utegnili potrebovati, vedno pri roki. Tisti starši, ki se boste s triciklom pogosto odpravili po nakupih, pa lahko premislite tudi o izdelku z odlagalno košarico.

Kako lahko tricikel prilagodimo otrokovi starosti?

Praviloma skoraj vsi tricikli nudijo več možnih nastavitev, ki jih lahko spreminjate po želji oziroma potrebi vaše družine. Če imate tricikel namen uporabljati dlje časa, je smiselno, da si omislite takega, ki vam z več nastavitvami to tudi omogočajo.

Številni modeli triciklov omogočajo prilagoditev nastavitev glede na potrebe vašega malčka.


Na začetku uporabe otroškega tricikla se malčki ne vozijo samostojno. Namesto tega s pomočjo ročke tricikel potiskajo starši. V tem primeru se blokira obračanje pedal in prednjega kolesa. To pomeni, da otrok ne vpliva na smer in hitrost vožnje ter lahko med sprehodom brezskrbno opazuje okolico. Prosti tek koles omogoča, da se tricikel premika tudi brez vrtenja pedal. Številne družine tricikle na takšen način uporabljajo namesto športnih vozičkov oziroma marel.

Ko je otrok dovolj velik za samostojno uporabo tricikla, sprostite pedale, odstranite starševsko krmilo in ograjico ter mu omogočite samostojno krmiljenje in vožnjo.

Seveda se nastavitve in možnosti prilagoditve med posameznimi modeli razlikujejo. Predlagamo, da se pred nakupom podrobno seznanite z možnimi nastavitvami, ki jih izbrani izdelek nudi.

Baby Center ponudbo otroških triciklov najdete tukaj!

Vožnja s triciklom spodbuja razvoj grobe motorike ter otroku pomaga ustvariti zdrav odnos do redne športne aktivnosti in aktivnega preživljanja prostega časa.

Želimo vam obilo prijetnih trenutkov na sprehodih, vašim najmlajšim pa veselo opazovanje sveta s tricikla!