6 vrlin in spretnosti, ki jih otrok razvija z igro v pesku

6 vrlin in spretnosti, ki jih otrok razvija z igro v pesku

Ali ste vedeli, da igra v peskovniku pozitivno vpliva na otrokov razvoj?



Kako bi opisali igro v pesku ali peskovniku? Otroci bi najbrž rekli, da je izjemno zabavna. Starši bi morda potarnali, da so njihovi otroci zaradi peskovnika umazani od glave do peta. Pa saj veste, čez nekaj časa se nehamo obremenjevati s tem, kako (ne)čista bodo po igri oblačila, roke in obraz naših malčkov.

In kaj bi o igri v peskovniku rekli strokovnjaki? Starši namreč pogosto pozabimo na njene številne koristi. Igra v peskovniku ima številne pozitivne vplive na otrokov razvoj. V nadaljevanju izveste, katere, razkrivamo pa tudi nekaj predlogov, s katerimi bo igra v peskovniku še bolj zabavna.

Kako igra v pesku vpliva na otrokov razvoj?

Naj se sliši še tako bizarno – pesek je odličen pripomoček za otrokov razvoj. Otrok gradi potičke in gradove, riše zanimive oblike, grablja, koplje in ustvarja. Z igro v peskovniku se razvija na številnih področjih:
1. razvoj fine motorike,
2. koordinacija oko – roka,
3. razvoj kreativnosti in domišljije,
4. senzorične sposobnosti
(na primer otrok tipa različne vrste peska, moker pesek, suh pesek itd.),

Vendar to še ni vse. Peskovnik je med drugim tudi odličen prostor za druženje. Otroke spodbudi k skupinski igri, pogosto se lotijo ustvarjanja skupnih »projektov«. Ob tem je seveda potrebno, da malčki komunicirajo, se dogovarjajo in pogovarjajo ter iščejo rešitve za morebitne težave in konflikte, do katerih je v njihovem »projektu« prišlo. Iz tega sledi, da je igra v peskovniku dobra tudi za:

5. učenje kreativnega in celostnega reševanja problemov,
6. razvoj komunikacijskih in jezikovnih vrlin.


Sicer pa igra v peskovniku ni nobena nova pogruntavščina. Dragi starši, ali ste tudi vi v svojem otroštvu radi ustvarjali peščene gradove in potičke?

Peskovnik na domačem dvorišču – zakaj pa ne?

Celotno ponudbo otroških peskovnikov najdete tukaj.

Grajenje peščenih gradov ne rabi biti niti slučajno omejeno na peščeno plažo. Peskovnik si lahko postavite kar doma in zanj vam ne bo treba odšteti celega premoženja. Peskovniki za domačo uporabo so dandanes na voljo po zelo ugodnih cenah, prav tako pa so visoko funkcionalni. Že v nekaj trenutkih lahko svojemu otroku zagotovite čisto novo igralno okolje kar na domačem dvorišču.


V Baby Centru najdete čudovite peskovnike za domače dvorišče. Na voljo so v različnih barvah, dimenzijah in oblikah.

Sicer pa lahko, če razpolagate z dovolj prostora, svoje dvorišče z različnimi gugalnicami, tobogani in drugimi igrali preobrazite v pravo malo otroško igrišče.

Potrebujete ideje? Najdete jih tukaj.

Doma ni prostora za peskovnik – kaj pa zdaj?

Nič zato. Peskovnik najdete skoraj v vsakem parku. S seboj lahko vzamete tudi set igračk, tako, da bo igra čim bolj pestra. Tam se bo vaš otrok najverjetneje srečal tudi z nekaterimi sovrstniki, ki se radi igrajo v peskovniku. Kdo ve, morda pa se rodi tudi dobro prijateljstvo…

Peskovnik je odličen prostor za sklepanje novih prijateljstev.

Vendar, pozor! Pri uporabi peskovnika v parku nekaj zdravorazumske previdnosti ni odveč. To ni vaš peskovnik in ne veste, kdo ga je uporabljal pred vami. Preverite, da v pesku ni razbitega stekla ali katere druge otroku nevarne snovi. Starejši otroci znajo takšne stvari sicer preveriti tudi sami, malčkom pa le priskočite na pomoč. Bolje, da za otrokovo varnost v peskovniku poskrbite preventivno.

Katere igračke so pri igri v pesku nepogrešljive?

Priporočamo, da v peskovnikih uporabljate tiste igrače, ki so temu namenjene. Plišaste igrače, umazane od peska, je, v primerjavi s plastičnimi lopatkami in vedri, zagotovo težje umiti. Prav tako bi takšna igra bila zelo nepraktična.

Glede »nujnih« igrač, ki sodijo v peskovnik je pa tako – vsak otrok ima svoje preference, praviloma pa velja, da so pri igri v peskovniku najbolj priljubljene:

• otroške zalivalke in vedra za zalivanje,
• vedra in grabljice,
• mlinčki in sita,
• tovornjaki in ostali dodatki za peskovnik.


Brez skrbi, igračk za peskovnik vam ne bo treba kupovati posamično, saj so na voljo kar v setu. Tako jih lahko tudi preprosto zložite v vedro in vzamete s seboj v park ali na morje.

Igra v pesku seveda ni omejena izključno na peskovnik. Če načrtujete počitnice na obali, lahko morda izberete destinacijo, kjer vam bo na voljo tudi peščena plaža. Peščeni gradovi in potičke, ustvarjene iz peska na plaži, imajo prav poseben čar. Hkrati pa je igra v pesku odlična aktivnost za trenutke, ko potrebuje otrok premor od kopanja v morju.

Peščena plaža je pravi raj za otroke!