Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Kateri je trenutno veljavni evropski standard za otroške varnostne avtosedeže?

Regulativa i-Size - kaj je to?

Zakaj novi standard?

Temeljna načela i-Size.

Katere so prednosti novega standarda i-Size?

Zakaj se menja trenutno veljavni standard ECE R44/04?

Zakaj i-Size zmanjšuje možnost napačne izbire varnostnega avtosedeža?

Kdaj začne veljati novi standard i-Size?

Do kdaj bodo avtosedeži, skladni s standardom ECE R44/04, še na voljo na tržišču?

Kako dolgo še lahko uporabljam sedanji avtosedež?

Ali bodo vsi varnostni avtosedeži s sistemom ISOFIX, ki so bili izdelani od sredine leta 2013 naprej, morali biti proizvedeni v skladu z i-Size standardom?

Kakšna so pričakovanja glede rasti števila avtosedežev i-Size?

Ali bo klasifikacija (sistemi skupin) avtosedežev i-Size vzporedna trenutni klasifikaciji?

Ali se bodo avtosedeži i-Size lahko uporabljali v vseh avtomobilih?

Kako bo pravilnik i-Size vplival na zasnovo avtomobilov?

Ali se lahko otrok, starejši od 15 mesecev, vozi v avtosedežu, obrnjenem nazaj?

Imamo avtosedež, ki je skladen s standardom i-Size. Ali otroka pri starosti 15 mesecev lahko obrnem naprej, ne glede na njegovo višino?

Kako je z uporabo avtosedeža s sistemom ISOFIX in varnostnim pasom za odrasle (nevgrajenim) za otroke nad 105 cm/skupina 2 in naprej? Ali standard i-Size velja tudi za njih?

Kaj pa avtosedeži, ki se namestijo samo z varnostnimi pasovi?

Ali so otroški avtosedeži brez normativa i-Size nevarni?

Ali je Isofix edini način namestitve avtosedežev i-Size?

Regulativa i-Size - kaj je to?

Nov Evropski standard z oznako ECRS 129 oz. bolj znan pod imenom i-Size je razvil odbor strokovnjakov pod okriljem Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo, in sicer z namenom izboljšanja varnosti otrok v cestnem prometu v Evropi.

Standard  i-Size je v veljavo stopil 9. julija 2013. Trenutno se vzporedno uporabljata oba standarda - ECE R44/04 in ECRS 129. Tako se lahko avtosedeži, ki so v skladu s katerim od teh standardov, še naprej prodajajo in varno uporabljajo.

Zakaj novi standard?

• Avtomobilske nesreče so na prvem mestu med vzroki smrti pri otrocih.*
• Uporaba in namestitev varnostnih avtosedežev ni optimalna:
• 52% vseh varnostnih avtosedežev, ki se pritrdijo z varnostnim pasom, je nameščenih nepravilno, od tega kar 27 % z večjimi napakami.**
• Preveč staršev svoje otroke prezgodaj prestavi v varnostni avtosedež, obrnjen v smeri vožnje (iz varnostnega avtosedeža skupine skupine 0 oz. 0+ v varnostni avtosedež skupine 1).
• Standard ECE R44 ne vključuje kriterijev za testiranje varnostnih avtosedežev, ki so udeleženi v prometni nesreči s stranskim trkom.

* Vir: WHO (2007), EEVC Working Group 18 Report Child Safety (Feb. 2006)

** Vir: www.protectchildgb.org.uk

Z uvedbo standarda i-Size je uporabnikom pri nakupu novega varnostnega avtosedeža za dojenčka ali otroka na voljo še ena možnost za izbiro, ki je v skladu z najnovejšimi standardi.

Standard i-Size je sestavljen iz treh standardov:

ECE R129, ki se nanaša na varnostne zadrževalne sisteme za otroke (CRS),

ECE R16, ki opredeljuje sistem varnostnih pasov v vozilih in prostorske zahteve za ISOFIX in

ECE R14, ki opredeljuje zahteve glede vzdržljivosti sidriščnih točk in talnega dela avtomobila.

Otroški avtosedeži i-Size so homologirani z vsemi i-Size avtomobilskimi sedeži in s skoraj vsakim vozilom, opremljenim s sistemom Isofix. Na ta način boste veliko lažje našli pravi sedež za vaše vozilo. Da je vaše vozilo opremljeno z i-Size sedežem boste prepoznali po logotipu na ustreznem sedežu ali našli v knjižici z navodili za uporabo vašega vozila. Če nimate homologiranega vozila i-Size, morate pri proizvajalcu otroškega avtosedeža preveriti seznam ustreznih vozil.

Temeljna načela i-SIZE

Trenutno sta v veljavi dva varnostna predpisa glede varnega prevoza otrok v vozilih: ECE R44 in novi ECE R129.

ECE R129 se bo izvajal v treh fazah: Glavni del 1. faze, poznan kot i-Size, je v veljavi od leta 2013.  2. in 3. faza sta trenutno še v razvoju.

Cilj nove uredbe je še dodatno izboljšati varnost otrok v vozilu, poenostaviti združljivost otroških avto sedežev z avtomobili in poskrbeti, da bodo izbira, namestitev in uporaba otroških avto sedežev enostavnejše na dolgi rok. 

I-Size temelji na 5 pomembnih točkah, določenih v novem varnostnem predpisu.

Zakonska obveza: Dojenčki se morajo voziti v nazaj obrnjenem otroškem avto sedežu do 15. meseca starosti

V primeru čelnega trka je dojenček v nazaj obrnjenem sedežu potisnjen v otroški avto sedež. Posledično sta bistveno bolje zaščitena zlasti dojenčkova glavica in vrat. V prvih mesecih mora biti dojenčkova glavica še posebej dobro zaščitena, saj je v primerjavi s celim telesom nesorazmerno velika, podprte pa morajo biti tudi dojenčkove še vedno šibke vratne mišice.

Razvrstitev otroških avto sedežev glede na otrokovo višino

Do sedaj je bila otrokova teža odločilen dejavnik pri izbiri otroškega avto sedeža. Z uvedbo i-Size so vsi otroški avto sedeži razvrščeni glede na otrokovo višino – podobno kot pri izbiri velikosti oblačil. Na ta način boste lažje izbrali pravi sedež in se izognili prezgodnji izbiri naslednjega sedeža.

Izboljšana zaščita v primeru bočnega trka

Bočni trk je eden od najpogostejših scenarijev* pri trkih. Zato i-Size, kot prvi varnostni predpis za otroške avto sedeže, zahteva visoko stopnjo zaščite v primeru bočnega trka. Pri tej vrsti trka je deformacijska cona veliko manjša kot pri čelnem trku ali trku od zadaj. Ker ima vozilo manj prostora, da absorbira nastalo energijo, je otrokova glavica še posebej občutljiva za poškodbe.

Obvezna ISOFIX pritrditev

i-Size določa, da morajo biti otroški avto sedeži nameščeni z uporabo sistema ISOFIX. ISOFIX vzpostavlja stabilno povezavo med karoserijo in otroškim avto sedežem in zmanjšuje tveganje za nepravilno namestitev v vozilo.

Homologacija z i-Size avtomobili

Otroški avto sedeži i-Size so homologirani z vsemi i-Size avtomobilskimi sedeži in s skoraj vsakim vozilom, opremljenim s sistemom ISOFIX. Na ta način boste veliko lažje našli pravi sedež za vaše vozilo. Da je vaše vozilo opremljeno z i-Size sedežem boste prepoznali po logotipu na ustreznem sedežu ali našli v knjižici z navodili za uporabo vašega vozila. Če nimate homologiranega vozila i-Size, morate pri proizvajalcu otroškega avto sedeža preveriti seznam ustreznih vozil.