Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif
zamasen-nosek-1-1100x400.jpg

Zamašen nosek pri otrokih

Nos je vohalni organ, hkrati pa je glavna pot zračnemu toku v pljuča in iz njih. Dnevno steče skozi nos približno 10.000 litrov zraka, z njim pa v nosne votline zaidejo tudi povzročitelji obolenj. Pri neokrnjenem imunskem sistemu se ti s pomočjo migetalk hitro izločijo iz nosu. Če pa je nosna sluznica slabše prekrvavljena in lokalni imunski sistem oslabljen, imajo virusi prehlada, imenovani tudi rinovirusi, v takšnih pogojih idealno okolje za svoje delo. Vdrejo v nosno sluznico, se tam usidrajo in nato zelo hitro razmnožujejo. Takšna virusna okužba lahko hitro povzroči vnetje zgornjih dihalnih poti. Simptome, ki sledijo, poznamo vsi: izcedek iz nosu ter boleča in pordela notranjost nosu. Nosna sluznica oteče in nosne votline se zožijo, s čimer je dihanje skozi nos močno oteženo. Že v kratkem času postane nosni izcedek gostejši, s čimer dokončno zamaši že tako zožene nosne votline. 

Otroški noski

Otroški noski so manjši, dihalne poti so krajše, zato potrebujejo prilagojeno nego. Otroci za prehladom zbolijo kar do 3-krat pogosteje kot odrasli. Njihov organizem namreč še ni popolnoma vzpostavil svoje naravne odpornosti.

Drugačna je tudi njihova anatomija. Evstahijeva cev (prehod, ki povezuje nos in žrelo s srednjim ušesom) je pri dojenčkih in majhnih otrocih krajša in bolj vodoravna, zato se lahko hitreje zamaši, kar pripelje do okužbe srednjega ušesa.

zamasen-nosek-2-1100x400.jpg

Kako si lahko pomagamo sami?

Za ublažitev zamašenega nosu uporabljamo nazalne dekongestive. Ti povzročijo skrčenje žilic v nosni sluznici, s čimer zmanjšajo oteklino in tako olajšajo dihanje ter izločanje sluzi. V lekarni je na voljo precej zdravil, ki se dobijo brez recepta. So v obliki kapljic ali pršil za nos. Vendar moramo biti pri uporabi previdni. Je pa nujno poudariti, da se nosni dekongestivi ne uporabljajo več kot 5 do 7 dni, ker lahko pride do nepovratnega skrčenja žilic v nosu, kar vodi v občutek stalno zamašenega nosu.

Zelo pomembno je uživanje več tekočine, da bo sluznica vlažna. Znano je namreč, da je zgolj dovolj vlažna sluznica zdrava in se lažje zoperstavi virusom. V kolikor bomo torej sluznico primerno vlažili, bomo virusom onemogočili zadrževanje in preživetje. Za vlaženje nosne sluznice je priporočljiva uporaba fiziološke raztopine, ki je primerna za vsakodnevno uporabo. Hipertonične raztopine pa uporabimo, kadar želimo nosne poti odmašiti.

Svetujejo se tudi inhalacije, ki dodatno navlažijo dihalne poti in vlaženje prostora, v katerem se otrok nahaja. Na radiator postavimo vodo, v katero lahko kanemo tudi nekaj kapljic eteričnih olj primernih za otroke ali pa uporabimo za to namenjene vlažilnike zraka.

Na voljo so tudi aspiratorji za čiščenje nosu, ki so priporočljivi pri otrocih, ki si še ne znajo sami izpihati nosu.

Uporabimo lahko tudi pripravke z eteričnimi olji in mazili za otroke, ki olajšajo dihanje. Vendar pozor, vsa eterična olja niso priporočljiva za otroke. Zato bodite previdni in uporabljajte le pripravke, ki so namenjeni otrokom. Novost na trgu so tudi dekongestivni obliži z olji, ki so primerni za otroke od 2.5 let naprej.


sasa-dajcar-300x300.jpg

Aleksandra Dajčar

mag. farm.

Po diplomi na Fakulteti za farmacijo se je najprej zaposlila kot strokovna sodelavka na terenu. Kasneje jo je pot zanesla v lekarno, kjer dela še danes. Aleksandra je mnenja, da se je treba konstantno izobraževat in nadgrajevat svoje znanje, zato z veseljem spremlja vse novosti. Na trgu je namreč malo morje izdelkov z istimi učinkovinami, zato je le znanje tisto, ki ti lahko pomaga izmed njih izbrati najboljše.

Je strastna kinologinja, kinološka sodnica, razstavljalka, tekmovalka, v letu 2014 je registrirala svojo psarno Funkyland`s, katere labradorci z veseljem preizkušajo in uporabljajo izdelke Arava, saj je mnenja, da je samo najboljše dovolj dobro za njene pse.


Izdelki za pomoč pri zamašenih noskih:

Električni nosni aspirator  | Baby Center Slovenija
Tih,lahek,kompakten,z ergonomskim držalom,garancija za brezhibno delovanje: 1 leto
Baby aspirator na sesalnik | Baby Center Slovenija
Od rojstva dalje, razstavljiv, enostavno vzdrževanje, klinično testirano.
Otroški inhalator Hippo | Baby Center Slovenija
Posebej zasnovan za otroke in dojenčke,gobček za shranjevanje pripomočkov,varni topi robovi,čas terapije: 7 min,priloženi pripomočki,garancija za brezhibno delovanje: 5 let.
PHYSIODOSE DR. GORKIČ Physio fiziološka raztopina | Baby Center Slovenija
Za vsakodnevno higieno nosnih poti, navlaženje suhe nosne sluznice, kot dopolnilna terapija pri boleznih nosu ušes in grla,2+1 gratis: Ob hkratnem nakupu 3 kosov prejmete 1 kos brezplačno.
Api-inhal mešanica - spodnja dihala | Baby Center Slovenija
Vlaži in čisti sluznico dihalnih poti,olajša dihanje,deluje proti mikrobno,za lajšanje simptomov bronhitisa in pljučnice (okužbe spodnjih dihalnih poti).
C Kids - 90 žvečljivih tablet | Baby Center Slovenija
Prehransko dopolnilo,vsebuje vitamin C v obliki žvečljivh tablet, katerim je dodana naravna sadna aroma,ne vsebuje glutena ali laktoze,od 4 do 14 leta: ena žvečljiva tableta na dan,ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.