Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif
blog-dojenje-cvetka-1100x400.png

Zakaj je dojenje tako pomembno?

Z dojenjem prejme otrok vse, kar potrebuje v prvih šestih mesecih življenja, za svojo rast in razvoj. Imunske in zaščitne snovi v materinem mleku ga varujejo pred številnimi boleznimi, znižujejo tveganje za nastanek alergij, dojeni otroci imajo redkeje prekomerno telesno težo. Materino mleko ima spremenljiv vonj in okus, glede na to kar mati uživa in otroci so od vsega začetka navajeni na okus družinske hrane.

Priporoča se izključno dojenje do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti, ob ustrezni dopolnilni prehrani pa nato še do drugega leta starosti, če mati in otrok želita, pa še dlje. Resničnost in veljavnost priporočila potrjujejo številne in vedno nove znanstvene raziskave.

Izrednega pomena je prvo dojenje, ker mleko - kolostrum zaščiti otrokovo črevesje. V prispodobi deluje tako, kot da bi njegovo črevesje premazali s čopičem. Na tak način  zaščiti otrokove črevesne celice in ugodno vpliva na razvoj in delovanje črevesja.

Doječe matere imajo ogromno prednosti. Manj obolevajo zaradi bolezni, kot sta rak dojk in jajčnikov, manj je osteoporoze in presnovnih bolezni sodobnega časa,  napr. sladkorna bolezen tipa 2.

Materino mleko nič ne stane. Družina, kjer je otrok izključno dojen, nima stroškov z mlečnimi formulami, ne s stekleničkami, cuclji in to predstavlja prednost tudi za okolje. Mnogokrat govorimo, o skrbi za naravo, a ob proizvodnji mlečnih formul se porabljta voda in energija, onesnažujeta zrak in voda, proizvaja plastika, silikon … Premalokrat  pomislimo na  pozitiven vpliv dojenja pri varovanju okolja.

O načinu hranjenja svojega otroka začnite razmišljati pred porodom. Najbolj idealno bi bilo takrat, ko izveste, da ste noseči. Dobro  je narediti načrt. Predvsem o tem, kako ravnati v primeru, če se z dojenjem ne izide tako kot ste predvidevali. Zelo malo otrok je, ki po porodu takoj pričnejo sesati, sesajo, se najedo in siti spijo tri ure. Potrebno se je pripraviti na veliko časa, truda, potrpljenja, opazovanja svojega otroka ter prilagajanja njegovim potrebam.

Z dojenjem pričnite čim prej po porodu. Takoj, ko sta še v  kožnem stiku. Običajno v prvi uri po porodu uspe to večini otrok, če ne, prosite za pomoč.

V prvih dneh življenja lahko imajo novorojenčki zelo različen ritem sesanja. Nekateri sesajo pogosto, krajši čas, drugi lahko sesajo celo ure dolgo in nato več časa prespijo. Tak ritem je povsem naraven. Pomembno je, da ste z otrokom  ves čas skupaj in ga pristavite k prsim, takrat, ko želi.  Najbolj enostavno je kadar je z vami v vaši postelji.

Zelo pomembno je, da novorojenček ni dojen po časovni shemi ampak glede na svoje potrebe. V prvih dneh po porodu je običajno, da se doji od 8 do 12 krat znotraj 24 ur, dolžina podoja ni vedno enaka. In običajno je tudi, da ima »dojenje v skupku«, kar pomeni, da se doji večkrat zapovrstjo s krajšimi časovnimi presledki.

Pogosta skrb je, kako vedeti, da otrok dovolj popije pri prsih. To lahko ugotovite z opazovanjem njegovih izločkov. Dojeni otroci približno trikrat dnevno odvajajo blato, (lahko tudi manjkrat) pri vsakem previjanju imajo mokro pleničko.

In kar je najpomembnejše, bodite sproščeni, prepustite se otroku in poiščite pomoč, ko jo potrebujete.


cvetka-skale-500x500.png

Cvetka Skale

dipl. m.s., univ.dipl.org., IBCLC

Predsednica Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, članica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija in mednarodno pooblaščena svetovalka za laktacijo (IBCLC)


Morda boste potrebovale različne pripomočke za dojenje:

Nedrček za dojenje Carri-Gel - S - črna barva | Baby Center Slovenija
Nedrček za dojenje,Carri-Gel,združuje vrhunsko brezšivno udobje z edinstveno GelWire® oporo,črna barva,velikost S,enostavno enoročno odpenjanje in široke naramnice,sestava: 91% poliamid in 9% elastan.
materinska blazina Original - 190 cm - Tender Blossom | Baby Center Slovenija
Materinska blazina,iz mikro kroglic mehka in maksimalno prilagodljiva,dolžina 190 cm,razbremeni telo, hrbet in ramena,snemljiva in pralna prevleka.
Silikonski ščitniki za bradavice – srednji - SCF153/13 | Baby Center Slovenija
2 kosa, izdelan iz najtanjšega mehkega silikona, ščitijo boleče in razpokane bradavice med dojenjem.
Prsne blazinice - 100 kom - SCF254/13 | Baby Center Slovenija
Prsne blazinice,večslojna zasnova,izjemno tanki,dva lepilna trakova,100 kom,za enkratno uporabo,higienske,preprečujejo uhajanje ob straneh,mehak svilnat občutek,optimalno udobje in zaščita med spanjem,dimenzije: 130 x 2 mm.
balm  30 ml Multi-Mam | Baby Center Slovenija
Ščiti bradavice pred in med dojenjem.,Preprečuje nastajanje razpok in ohranja kožo mehko, prožno in zdravo.,Je alternativa lanolinu, izdelana na osnovi zelišč.Je enostaven za uporabo.
Enojna električna prsna črpalka | Baby Center Slovenija
Enojna električna prsna črpalka,vsebuje: polnilno in prenosno električno enoto,črpalko z mehko silikonsko blazinico in stekleničko 150 ml Closer to nature,brez BPA in BPS,5 stopenj masaže in 9 stopenj izstiskanja,Izredno tiha,črpalka se polni preko USB kabla,garancija za brezhibno delovanje: 2 leti.