Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif

Z igro se tudi učimo

Igra za otroke ni samo zabava, ampak tudi učenje in utrjevanje tistega, kar se je že naučil. Z igro odkriva nove stvari in raziskuje ta nova odkritja. Igra je vse, kar ga spodbuja, da uporablja svoje telo in čute in je vse, s čimer razvija mišljenje in razum.

Igra mora biti zabavna, drugače bi se je otrok hitro naveličal. Za otroka je nekaj igre v prav vsaki običajni zabavni stvari, ki jo počnete z njim - od previjanja do hranjenja. Igrače, ki mu jih dajete, so zanj ravno tako pomembne kot vzgojni pripomočki pri petih letih. Igrice, ki se jih igrate z njim, so enako pomembne kot učni programi, ki jih bo obdeloval učitelj v prvem razredu. Dojenček bi se verjetno najraje igral z vami ves čas ko je buden, toda skoraj gotovo časa za igro nimate na pretek. Zato se splača potruditi, da ga razveselite z najbolj primernimi, torej zanimivimi in prijetnimi igrami, ki si jih lahko izmislite.

Dobre igrače ne spodbujajo le otrokovih fizičnih sposobnosti, ampak tudi njegovo domišljijo. Poleg tega, kako so igrače videti in slišati, kakšen vonj imajo in kakšnega okusa so, je za otroka pomembno tudi, kakšne občutke vzbujajo in kako se obnašajo, ko jih potisne, stisne, vrže ali ljubkuje. Vse skupaj je neprecenljiva zabava, katere namen je bogatiti otrokovo znanje.

z-igro-se-tudi-ucimo-1100x575.jpg

Z igro malček spoznava svet okoli sebe

Otrok se prav rad igra z vsem, kar mu pride pod roke. Potrebuje le »material« za raziskovanje in eksperimentiranje. Otrok se mora naučiti, kako stvari delujejo, kako jih spraviti v tek in kako jih uporabiti. Ena najpomembnejših otrokovih miselnih nalog je, da začne opažati podobnosti in razlike med stvarmi, in da se jih nauči razporejati v skupine.

z-igro-se-tudi-ucimo-3-1100x575.jpg

Predstavljamo vam nekaj vrst igrač in opis stvari, ki se jih bo vaš malček naučil pri igri z njimi:

- Kocke: Če jih otrok strese iz škatle, se razletijo; če jih postavi eno ob drugo, bo nastala vrsta; če bo zgradil stolp z najmanjšo kocko spodaj, se bo podrl, če bo spodaj največja, bo stolp stal, … Kocke sodijo med najdragocenejše in najdalj uporabne igrače. Raznobarvne kocke so privlačne, vendar je najpomembnejše to, da so različnih oblik. Zato so kocke ena boljši investicij v znanje in zabavo vašega otroka. In na voljo je res veliko različnih kock: od setov kock za sestavljanje izbrane tematike, do mehkih kock za najmlajše, lesenih kock in tudi takšnih s posebnimi funkcijami kot je na primer voziček s kockami.

- Igrače za vstavljanje: Okrogle ne gredo v štirikotne luknje; večji liki ne gredo v manjše. Predmete zapletenih oblik je mogoče vstaviti le pod pravim kotom. Že malčki se učijo zakonitosti, ki so osnova za nadaljnje matematično razumevanje.

- Igrače za natikanje: Obročki imajo različne zanimive lastnosti. Mogoče jih je natikati na daljši predmet, ki je tanjši od luknje v obročku. Z obročki je mogoče delati marsikaj … tudi uporabiti za grizalo pri iskanju tolažbe ob izraščanju zob.

- Punčke in avtomobilčki: Igrač ne ločujte glede na spol otroka, saj nikjer ni zapovedano, da fantki ne smejo imeti kuhinje ali punčke avtomobila. Otrok naj spoznava svet celostno in ne skozi zapovedane norme družbe.

- Igrače na koleščkih: Otrok naj bi imel tudi nekaj velikih igrač na kolescih, ki jih lahko potiska ali vleče. Voziček za hojo je vedno uporaben, saj otroku nudi oporo pri učenju samostojne hoje, hkrati pa vsebuje tudi veliko zanimivih aktivnosti.

- Glasbene igrače: Zvok in glasba pritegneta malčkovo pozornost in ko spozna, da lahko z njima upravlja sam, so ure zabave zagotovljene. Najrazličnejše igrače v obliki zvočnih knjigic, plišastih govorečih prijateljev ali glasbenih igrač, so čudovit razvojni pripomoček.

- Igrače za v vodo: Že voda sama po sebi je zelo zabavna. Še bolj pa postane takrat, ko otroku v kad prinesemo najljubše prijatelje. Igra se lahko s kopalno knjigo, vodnim toboganom s prijatelji ali piramidami, različni »šprickoti« pa so zagotovilo za smeha polno kopanje. In po tako zabavnem in prijetnem kopanju bo tudi spanec bolj miren.

z-igro-se-tudi-ucimo-2-1100x575.jpg

Učenje skozi gibanje

Stopnice so odličen pripomoček za igro in zabavo. Pomembno je, da otroka čimprej naučimo hoditi po stopnicah. Ko bo prišel do vrha, naj se spusti spet navzdol. Na začetku naj se premika po trebuhu in naj po stopnicah pleza po vseh štirih. Ko bo osvojil dovolj ravnotežja, bo hojo po stopnicah osvojil na en mah.

Vaje za ravnotežje vključujejo hojo po deski ali med ploščami. Otročku ni treba postavljati ene noge pred drugo. Pomembno je le, da hodi, in poskuša obdržati ravnotežje.

Guganje navda otroka z občutkom moči in prostosti, poleg tega pa ustreza tudi njegovi prirojeni želji po ritmičnem gibanju. Pri guganju se otrok zabava, spoznava pa tudi zakone težnosti in ravnotežja.

Polnjenje in praznjenje: Za to ni potrebna samo spretnost, temveč se mora otrok naučiti tudi, koliko kock gre v eno škatlo, in kaj se zgodi z njo, če jo obrne.

z-igro-se-tudi-ucimo-4-1100x575.jpg

Varnost med igro

Ko otrok dopolni eno leto, se začne intenzivno gibati po prostoru, je radoveden in želi biti samostojen. S svojim ravnanjem pogosto izzove nevarne situacije, ki se lahko končajo s poškodbo. Majhni otroci pogosto padejo in se poškodujejo, ko se spotaknejo ob igrače, ki so razmetane po tleh. Zato poskrbite, da bo na tleh čim manj igrač. Tudi pri padcu se lahko poškoduje, če udari ob rob pohištva ali radiatorja. Ostre robove in vogale zaščitite s posebnimi zaščitami. Prav tako se je potrebno zavedati, da bo majhen otrok igrače najprej vtaknil v usta, zato se lahko z igračo, sestavljeno iz drobnih delov, zadušijo. Zato bodite pri nakupu vedno pozorni tudi na priporočeno starost otroka za uporabo določene igrače.


Morda bi vam bilo všeč tudi:

S čim se igrajo otroci pri določeni starosti?
Katera je bila vaša prva igrača?
Kako izbrati primerno igračo
10 koristi barvanja za otrokov razvoj