Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif
avtosedezi_arrow_back.png

ADAC - testiranje avtosedežev

avtosedezi_page_header2-1.jpg

Pravilen izbor varnostnega avtosedeža je ključen za varnost vašega otroka. Ne glede na to, ali se pripravljate na prihod novorojenčka ali se odpravljate na pot z večjim otrokom, je pomembno, da se posvetite preverjanju brezhibnosti obstoječega avtosedeža, in, če je potrebno, nakupu novega, primernejšega avtosedeža. Poleg varnosti bo pravilno izbran avtosedež otroku zagotovil tudi udobno potovanje.

Baby Center v svojih poslovalnicah ponuja odlično in široko ponudbo avtosedežev, za vse starostne skupine, a potrebno je izbrati avtosedež, ki odgovarja vašemu malčku, vam in je hkrati primeren tudi za vaše vozilo. Avtosedež mora ustrezati višini in teži malčka, prav tako pa naj bo nameščanje enostavno in z minimalno možnostjo napake v skladu z navodili proizvajalca. Osnova dobrega avtosedeža je, (pred praktičnostjo in cenovnim dostopom) varnost. Pred odločitvijo se posvetujte z našim prodajnim osebjem, ki vam bo po potrebi tudi pomagalo pri namestiti avtosedeža v vaše vozilo.

Testiranja otroške varnostne opreme

Alternativa in pomoč pri iskanju informacij za varen in pravilen nakup avtosedeža so tudi regulatorni testi, namenjeni homologizaciji avtosedežev za evropski trg ter neodvisni varnostni testi, ki jih izvajajo različne mednarodne organizacije. V nadaljevanju predstavljamo najpomembnejše.

ECE R 44/04
Vsi avtosedeži, ki so v prodaji na evropskem trgu, morajo ustrezati določenim mednarodnim standardom, ki zagotavljajo, da so posamezni deli sedeža (školjka, ogrodje, pasovi, prevleke) izdelani iz ustreznih materialov, da je sedež uspešno prestal teste čelnega trka, in da ga je mogoče ustrezno namestiti v vozilo z Isofix sistemom ali s 3-točkovnim avtomobilskim varnostnim pasom.

ECE R 129
Za doseg še večje varnosti najmlajših potnikov je leta 2013 v veljavo stopila nova regulativa, it. I-Size. Ta testira varnostne sedeže na enak način kot ECE R 44/04, dodaja pa še testiranje v primeru bočnih trkov.

Plus Test
Gre za prostovoljno testiranje avtosedežev, ki so namenjeni švedskemu trgu. Test upošteva obremenitve na otrokov vrat, ki nastajajo pri čelnih trkih. Test ima tako stroga določila, da jih ne opravi noben avtosedež, ki se namesti v smeri vožnje, saj so bremenilne sile na otrokov glavo, vrat in hrbtenico in v tem položaju prevelike. Namen testa zagotoviti, da otrok, v avtosedežu z opravljenim Plus Testom, ne bo utrpel resnih ali smrtno nevarnih poškodb pri trčenju. Sedeži, testirani po Plus Testu ustrezajo vsem varnostnim zahtevam ECE regulativ (R 44/04 in R 129).

Stifung Warentest ADAC
Neodvisna nemška potrošniška organizacija Stifung Warentest v sodelovanju z avtomobilistično organizacije ADAC vsako leto opravi obširno testiranje avtosedežev. Rezultate objavijo številne evropske potrošniške in avtomobilistične organizacije, za proizvajalce pa pomeni dodatni dokaz kakovosti.
Teste, izvedene po letu 2016, je zaznamovala zaostritev testnih pogojev in kriterijev, prvič pa so bili prisotni tudi predstavniki sedežev, ki upoštevajo varnostne zahteve i-Size. Prav zaradi zaostrenih kriterijev je primerjava rezultatov testov od leta 2016 dalje v primerjavi s preteklimi leti, težka, kar pa nikakor ne pomeni, da takrat dobro ocenjeni modeli niso več ustrezno varni.

Kako potekajo testiranja ADAC?

Avtosedeže testirajo na podlagi vnaprej določenih meril, ki vključujejo varnost, upravljanje, ergonomijo, vsebnost škodljivih snovi, čiščenje in kakovost izdelave. Ponderji in pogoji testiranja so naslednji:

avtosedezi_crash.png

50%

zagotavljanje varnosti (čelni in bočni trki pod različnimi koti pri večji hitrosti-obnašanje materiala, stabilnost sedeža, obremenitev trebušnega dela, stabilnost naslonjala,…);

40%

merilo uporabnosti (praktični preizkus udobja uporabe-enostavnost sistema zapenjanja, ročaja za prenašanje, namestitve v avtomobil, vzdrževanje prevleke,…);

10%

merilo ergonomije (udobnost vožnje za malčke, širina sedeža, koliko prostora zavzame v vozilu);

0%

prisotnost škodljivih snovi in kemikalij v materialih (preverjanje vsebnosti škodljivih snovi. Kljub temu, da je ponder 0% pa prisotnost škodljivih snovi v materialu zniža skupno oceno sedeža.

Kaj prinašajo nova ADAC testiranja za leto 2020?

Nemška avtomobilistična zveza dvakrat letno opravi testiranje varnostnih avtosedežev- ADAC Stifung Warentest.

Majsko testiranje je prineslo kar nekaj dobrih ocen za modele, ki jih najdete v naši bogati ponudbi.

Oktobra se je spomladanskemu zmagovalnemu paru Cybexovih modelov linije B, Pallasu B-Fix (skupina 1/2/3) in Solutionu B-Fix (skupina 2/3), pridružil še manjši bratec, avtosedež skupine 0+, Aton B-Fix, ki se je odrezal z odlično oceno z in brez Isofix podstavka. Posamezni model je bil ocenjen kot najboljši v svoji skupini.

Podroben pregled ocenjenih izdelkov najdete na ADAC spletni strani, nekaj ključnih informacij o samih rezultatih pa sledi v nadaljevanju.

ATON B, PALLAS B-FIX IN SOLUTION B-FIX

cybex_adac_header_21122020_1100px.jpg

Majski test ADAC 05/2020:

 • 26 različnih modelov
 • 18 modelov so ocenili z oceno »dobro«
 • prvič so testirali tudi zložljiv model avtosedeža (na testu sta sodelovala 2 različna)

Oktobrski test ADAC 10/2020:

 • 14 različnih modelov vseh velikostnih skupin
 • vsi avtosedeži so test prestali – 8 so jih ocenili z oceno »dobro«, 6 z oceno »zadovoljivo«, kar pomeni, da presegajo zakonske zahteve

  Avtosedeže testirajo na podlagi vnaprej določenih meril, ki vključujejo stopnjo zagotavljanja varnosti, rokovanje in praktični preizkus sedeža ter njegovo uporabo, ergonomijo, vsebnost škodljivih snovi, čiščenje in kakovost izdelave. Na podlagi ponderjev omenjenih meril se oblikuje končna ocena avtosedeža, ki je lahko naslednja:

 • zelo dobro – ocena 0,6-1,5
 • dobro – ocena 1,6-2,5
 • zadovoljivo – ocena 2,6-3,5
 • zadostno – ocena 3,6-4,5
 • neustrezno – ocena 4,6 in več

Ne glede na vse navedeno – pri uporabi otroškega varnostnega avtosedeža je KLJUČNA PRAVILNA NAMESTITEV - ta rešuje življenja!


Testirani modeli tudi v naši ponudbi:

V svojih poslovalnicah ponujamo odlično in široko ponudbo različnih modelov otroških varnostnih avtosedežev priznanih blagovnih, za vse starostne skupine in za vse tipe vozil. Naše osnovno vodilo pri naboru ponudbe je (pred praktičnostjo in ceno) maksimalna varnost, ki jo sedež zagotavlja malim sovoznikom.

Avtosedež Skupina 0+/1 iZi Twist B - Siva | Baby Center Slovenija
Primeren za otroke od 40 cm - 105 ali 18kg/ od rojstva pa do pribl 4 let,vgrajena zaščita pred udarci (SIP) v školjko sedeža,dodatna zaščita pred stranskimi udarci SIP +,zaščitni in mehki vzglavniki z inovativnim Dynamic Force Absorber™,opravili so najtežji svetovni test (Plus Test),potrjeno po najnovejši uredbi ZN R129,vrhunska funkcionalnost za enostavno vsakodnevno uporabo,pomoč z magnetnim pasom ™,rotacija za 360,optični in zvočni indikatorji za povratne informacije o namestitvi,garancija za brezhibno delovanje: 2 leti.
adac_2.4_10062020_150x60.png
Avtosedež Skupina 2/3 Kore Pro i-Size - Grey | Baby Center Slovenija
Primerno od 3,5 leta do 12 let,nameščanje s sistemom ISOFIX,tkanine za uravnavanje temperature,stranski zaščitni sistem Plus,varnostni standard: ECE R129 (i-Size),istočasne nastavitve višine in širine,raste z vašim otrokom.
adac_2.1_10062020_150x60.png
Avtosedež Skupina 2/3 Kore i-Size - Red | Baby Center Slovenija
Hitro in enostavno zapenjanje,i-Size varnost,vrhunska stranska zaščita,raste z vašim otrokom,3-točkovna namestitev varnostnega pasu,odprta oblika - enostavno vstopanje in izstopanje iz sedeža,pralna prevleka.
adac_2.1_10062020_150x60-1.png
Avtosedež Skupina 0+/1/2 Beryl - Nomad Grey | Baby Center Slovenija
Od rojstva do 7 leta starosti oz. 0-25 kg,varnostni pasovi avtosedeža, ki rastejo z otrokom,primeren za uporabo v vseh avtomobilih,G-Cell tehnologija stranske zaščita.
adac_3.4_10062020_150x60.png
Avtosedež Skupina 0+/1 iZi Twist - Fresh Črna | Baby Center Slovenija
Primeren za otroke od 61 cm - 105 cm / do 18 kg / 6 mesecev - 4 leta,vgrajena zaščita pred udarci (SIP),dodatna zaščita pred stranskimi udarci SIP+,zaščitni in mehki vzglavniki,opravili so najtežji svetovni test: Plus Test, potrjeno po najnovejši uredbi ZN R129,vrhunska funkcionalnost za enostavno vsakodnevno uporabo,pomoč z magnetnim pasom, nastavljivi položaji naslona tudi po namestitvi,optični in zvočni indikatorji za povratne informacije o namestitvi,garancija za brezhibno delovanje: 2 leti.
adac_2.3_10062020_150x60.png
Avtosedež Skupina 0+ DUALFIX II R - Fire Red | Baby Center Slovenija
Primeren od rojstva - 18kg (4 let),funkcija rotacije za 360°,otroka preprosto namestite zahvaljujoč 90° zasuku do odprtih vrat vozila,Več nastavljivih ležečih položajev - naprej in nazaj,pralna prevleka,mehke neoprenske blazinice in 5-točkovni pas,podporna noga je prilagodljiva,garancija za brezhibno delovanje: 2 leti.
adac_2.4_10062020_150x60.png
Avtosedež Skupina 2/3 Solution Z i-Fix - Plus Nautical Blue Navy Blue | Baby Center Slovenija
Solution Z i-Fix avtosedež,UN R129 / 03,od pribl. 3 do 12 let (višina: 100 - 150 cm; teža: 15 - 36 kg),patentirana nagibna opora za glavico,samodejna prilagoditev višine in širine,optimalna linearna zaščita v primeru bočnega trka,ISOFIX za enostavno namestitev in dodatno stabilnost,CYBEX varnostne blazinice,lupina, ki absorbira energijo,meritve: L 405 mm / Š 530 mm / V 625 mm,teža: 7,2 kg,tkanine pokrivajo strojno pralno pri 30 °,garancija za brezhibno delovanje: 3 leta.
adac_1.9_10062020_150x60.png
Avtosedež Skupina 0+ i-Snug i-Size - Grey Flanel | Baby Center Slovenija
Lupinica je primerna od rojstva pa do 13kg,ultralahka - 3,2kg,lupinica nudi prijetno, udobno in varno zavetje,strehica z UV zaščito 50+,snemljiv mehek in udoben vložek za dodatno podporo glave
adac_1.7_10062020_150x60.png
avtosedež skupina 0+/1 Joie i-Venture dark pewter siva C1413CADPW000 | Baby Center Slovenija
Skupina 0+/1 avtosedež,otroški avtosedež z Isofix bazo in oporno nogo za dodatno stabilnost,s pomočjo sistema Isofix možnost nastavitve 10 stopenj odmika,barvni indikatorji na oporni nogi,baza, omogoča nastavitev avtosedeža v obe smeri vožnje,resnično močan jeklen okvir in izjemno odporna plastika, za doseganje optimalne zaščite,7 položajev naklona,Grow Together ™,Guard Surround Safety™,5-točkovni varnostni pas,garancija za brezhibno delovanje: 2 leti.
adac_2.4_10062020_150x60.png
Avtosedež Skupina 0+ Coral i-Size - Essential Red | Baby Center Slovenija
Primeren za otroke 40-75 cm 0-12 kg,najnovejši varnostni standard: i-Size standard R129 / 03,prvi kombiniran avtosedež s preporto odstranljivim notranjim delom, ki funkcionira kot nosilka,nosilka tehta le 1,7kg,pas za enostavno vstavljanje in odstranjevanj,3-točkovni varnostni pasovi,zaščita pred stranskimi udarci,visokokakovostna tkanina,velika streha,pralna tkanina,v avtomobilu ga je mogoče pritrditi s trakom ali bazo Isofix,garancija za brezhibno delovanje: 2 leti.
adac_1.9_10062020_150x60.png
Avtosedež Skupina 2/3 Kore Pro i-Size - Grey | Baby Center Slovenija
Primerno od 3,5 leta do 12 let,nameščanje s sistemom ISOFIX,tkanine za uravnavanje temperature,stranski zaščitni sistem Plus,varnostni standard: ECE R129 (i-Size),istočasne nastavitve višine in širine,raste z vašim otrokom.
adac_2.1_10062020_150x60-1.png
Avtosedež Skupina 0+ Pipa Next i-Size (0-13 kg) - Mocha Rjava | Baby Center Slovenija
Priporočena uporaba od rojstva do 13 kg, 40-83 cm,lupinica ima 2,8kg (brez podporne blazinice in strehice),lahka lupinica, ki se lahko v avtomobil namesti s pomočjo avtomobilskega varnostnega pasu,nameščanje v nekaj sekundah s pomočjo Isofix baze s podporno nogo, ki je na voljo ločeno,s certifikatom TUV za zračni promet je odobren za uporabo na letalu,zračna zaščitna strehica z Dream Drape magnetno zavesico za popolno zaščito pred zunanjimi vplivi in nemoten spanec na poti,prvovrstni in zračni materiali, mikrovlakna, spominska pena,na voljo v več različnih čudovitih barvnih odtenkih,garancija za brezhibno delovanje: 2 leti.
adac_2_10062020_150x60.png
Blagovne znamke
CybexBritax RömerMaxi CosiGBBeSafePeg PeregoJoolzNaniaRecaroNeonatoRikoBebetto