Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif

Prebudite znanstvenika v otroku

Jesen je že na veliko potrkala na naša vrata, dež in nizke temperature pa nas nagovarjajo, da igro na prostem zamenjamo z domačimi aktivnostmi. Mnogo otrok ima dandanes veliko igrač, vendar jim je igra z njimi nemalokrat dolgočasna. Se sprašujete kako jih zamotiti v deževnih mesecih? V otroku prebudite malega znanstvenika, pa bodo ure zabave in učenja zagotovljene. 

Če izberemo pravi pristop, je učenje res lahko tudi zabavno. Otroška radovednost je neomejena, le spodbuditi jo je potrebno. Raziskave kažejo, da talent za znanost ni gensko pogojen, ampak gre za izključno za delo in vaje. Otroci so mali raziskovalci že sami po sebi, na nas, starših, pa je, da jih pri njihovem raziskovanju spodbujamo. Da bo učenje postalo zabavno, raziskovanje prilagodite njihovi starosti in interesom. Vsako leto 9. novembra praznujemo Svetovni dan izumiteljev, zato je jesen pravi trenutek, da skozi igro prebudite malega znanstvenika v vašem otroku. 

Naj vas ne bo strah otroku ponuditi zabavo na drugačen način. Igrače so zanimive in zabavne ter jih spodbujajo pri razvoju mnogih veščin, vendar občasno lahko igro tudi malo spremenite in jim predstavite nov način zabave. Za enostavne znanstvene eksperimente ni potrebno, da ste kot Tesla. Dovolj je samo malo domišljije in raziskovanja.

nalovna_9.11..jpg

Če ne veste kje začeti, imamo za vas dva predloga:

Številne kreativne igrače so prilagojene starosti otroka. Za male raziskovalce bodo igrače kot so kocke, ki se vedno znova lahko zlagajo v nove slike, pritegnile njihovo pozornost. Seti kot so Solarni robot ali Znanost o statiki bodo pritegnile nekoliko starejše otroke. S kreativnimi seti bodo otroci ure in ure odkrivali povsem nov svet, ki ga do sedaj niso poznali. Oborožite se z informacijami, saj bodo vaši mali raziskovalci začeli postavljati razna vprašanja na temo, ki jim je bila do sedaj tuja.

199945.JPG
139558.JPG
203467.JPG

Znate narediti vulkan? Ta mali znanstveni poskus lahko izvedete kar doma s pomočjo vaših malih znanstvenikov in sestavin, ki jih imate v stanovanju.

 Za poskus potrebujete:

  • Plastenko,
  • podlago (na primer velik krožnik),
  • plastelin ali glinamol,
  • sodo bikarbono ter
  • alkoholni kis ali gazirani sok.

Postopek:

Na podlogo postavite plastenko, otroku pa dajte nalogo, da okoli plastenke nanese plastelin ali glinamol. Plastelin ali glinamol bo imitiral obliko vulkana. Ko se le-ta strdi, je čas, da vaš vulkan izbruhne! V plastenko previdno dodajte sodo bikarbono, nato pa še alkoholni kis ali gazirani sok. Stik sode bikarbone in kisa/soka bo povzročil erupcijo v obliki pene, kot pri pravem vulkanu. In tale vaš eksperiment je lahko samo začetek raziskovanja o vulkanih! :)
Morda bi vam bilo všeč tudi:

Kaj početi z otroki na proste dni?
10 koristi barvanja za otrokov razvoj
Z igro se tudi učimo