Baby Center spletna trgovina
0

Vožnja v nasprotni smeri

Vožnja v nasprotni smeri

Ko otrok upihne prvo svečko, starši običajno zamenjajo t.i. lupinico za večji sedež. Gre za neke vrste razvojni mejnik, pa vendar je treba temu nameniti nekaj več pozornosti.

Pri majhnem otroku je namreč glava v razmerju z njegovim telesom precej velika, in predstavlja kar 25% njegove celotne teže, vratne kosti in mišice pa so še krhke in slabo razvite. Ko je otrok pravilno pripet v sedežu, nameščenem v smeri vožnje, so njegova ramena in trup praviloma zaščitena. Vendar pri silovitem trčenju glavo, vrat in roke sunkovito vrže naprej z ogromno silo, kar lahko povzroči raztezanje ali poškodbo vratne hrbtenice. V izogib takšnim poškodbam stroka priporoča uporabo avtosedežev, nameščenih v nasprotni smeri vožnje.

Avtosedeži, nameščeni v nasprotni smeri vožnje - tudi do 5x varnejši!

Spodnja slika prikazuje usmeritev sil trka in kako le-te delujejo na otrokovo telo. V avtosedežu, nameščenem v nasprotni smeri vožnje, se sile trka porazdelijo vzdolž celotnega telesa in na školjko sedeža.

Nazaj obrnjen:

8%
nevarnost hujših poškodb

90 - 95%
manjše tveganje za smrt
​​​​​​​
40 - 60 kg
sila na otrokov vrat - 50 km/h​​​​​​​

Postavitev sedežev:

Nazaj obrnjen:

40%
nevarnost hujših poškodb

50 - 60%
manjše tveganje za smrt

180 - 220 kg
sila na otrokov vrat - 50 km/h

Avtosedež, nameščen v nasprotni smeri vožnje, zmanjša tveganje smrti v nesreči za 90-95%, medtem ko avtosedež, nameščen v smeri vožnje, zmanjša tveganje le za 50-60%. (Vir: NTF - Švedski nacionalni inštitut za varnost na cestah)

Primer:
Če je otrok, ki tehta 15 kg in sedi v avtosedežu, nameščen v smeri vožnje, udeležen v čelnem trčenju pri 50 km/h, bo sila na njegov vrat enaka 180-220 kg.  Ko je ta isti otrok v avtosedežu, nameščenem v nasprotni smeri vožnje, bo sila udarca znašala 40-60 kg. Otrok utrpi hude poškodbe, če sila znaša več kot 130 kg.

Ste vedeli?

1.
Da bo vaš otrok avtosedežu, nameščenem v nasprotni smeri vožnje, tudi do 5x varnejši.

2.
Avtosedež, nameščen v nasprotni smeri vožnje, porazdeli silo trka vzdolž celotnega hrbta, vratu in glave, saj je celotno telo podprto z lupino avtosedeža. Slednja nase prevzame večino sil, ki nastanejo ob trku, ter tako maksimalno zaščiti otroka.

3.
Da je vožnja v avtosedežu, nameščenem v nasprotni smeri vožnje, udobna za otroka, saj lahko nogice nasloni na naslonjalo sedeža, jih prekriža, pokrči ali pa preprosto pusti, da mu visijo čez rob.

4.
Da je najboljše, kar lahko naredite za varnost vaših najmlajših v vozilu, da jih čim dlje prevažate v sedežih, nameščenih v nasprotni smeri vožnje.