Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Testiranje avtosedežev

ADAC - testiranje avtosedežev

Pravilen izbor varnostnega avtosedeža je ključen za varnost vašega otroka. Ne glede na to, ali se pripravljate na prihod novorojenčka ali se odpravljate na pot z večjim otrokom, je pomembno, da se posvetite preverjanju brezhibnosti obstoječega avtosedeža, in, če je potrebno, nakupu novega, primernejšega avtosedeža. Poleg varnosti bo pravilno izbran avtosedež otroku zagotovil tudi udobno potovanje.

Baby Center v svojih poslovalnicah ponuja odlično in široko ponudbo avtosedežev, za vse starostne skupine, a potrebno je izbrati avtosedež, ki odgovarja vašemu malčku, vam in je hkrati primeren tudi za vaše vozilo. Avtosedež mora ustrezati višini in teži malčka, prav tako pa naj bo nameščanje enostavno in z minimalno možnostjo napake v skladu z navodili proizvajalca. Osnova dobrega avtosedeža je, (pred praktičnostjo in cenovnim dostopom) varnost. Pred odločitvijo se posvetujte z našim prodajnim osebjem, ki vam bo po potrebi tudi pomagalo pri namestiti avtosedeža v vaše vozilo.

Testiranja otroške varnostne opreme

Alternativa in pomoč pri iskanju informacij za varen in pravilen nakup avtosedeža so tudi regulatorni testi, namenjeni homologizaciji avtosedežev za evropski trg ter neodvisni varnostni testi, ki jih izvajajo različne mednarodne organizacije. V nadaljevanju predstavljamo najpomembnejše.

ECE R 44/04
Vsi avtosedeži, ki so v prodaji na evropskem trgu, morajo ustrezati določenim mednarodnim standardom, ki zagotavljajo, da so posamezni deli sedeža (školjka, ogrodje, pasovi, prevleke) izdelani iz ustreznih materialov, da je sedež uspešno prestal teste čelnega trka, in da ga je mogoče ustrezno namestiti v vozilo z Isofix sistemom ali s 3-točkovnim avtomobilskim varnostnim pasom.

ECE R 129
Za doseg še večje varnosti najmlajših potnikov je leta 2013 v veljavo stopila nova regulativa, it. I-Size. Ta testira varnostne sedeže na enak način kot ECE R 44/04, dodaja pa še testiranje v primeru bočnih trkov.Plus Test
Gre za prostovoljno testiranje avtosedežev, ki so namenjeni švedskemu trgu. Test upošteva obremenitve na otrokov vrat, ki nastajajo pri čelnih trkih. Test ima tako stroga določila, da jih ne opravi noben avtosedež, ki se namesti v smeri vožnje, saj so bremenilne sile na otrokov glavo, vrat in hrbtenico in v tem položaju prevelike. Namen testa zagotoviti, da otrok, v avtosedežu z opravljenim Plus Testom, ne bo utrpel resnih ali smrtno nevarnih poškodb pri trčenju. Sedeži, testirani po Plus Testu ustrezajo vsem varnostnim zahtevam ECE regulativ (R 44/04 in R 129).Stifung Warentest ADAC
Neodvisna nemška potrošniška organizacija Stifung Warentest v sodelovanju z avtomobilistično organizacijo ADAC vsako leto opravi obširno testiranje avtosedežev. Rezultate objavijo številne evropske potrošniške in avtomobilistične organizacije, za proizvajalce pa pomeni dodatni dokaz kakovosti.
Teste, izvedene po letu 2016, je zaznamovala zaostritev testnih pogojev in kriterijev, prvič pa so bili prisotni tudi predstavniki sedežev, ki upoštevajo varnostne zahteve i-Size. Prav zaradi zaostrenih kriterijev je primerjava rezultatov testov od leta 2016 dalje v primerjavi s preteklimi leti, težka, kar pa nikakor ne pomeni, da takrat dobro ocenjeni modeli niso več ustrezno varni.

Kako potekajo testiranja ADAC?

Avtosedeže testirajo na podlagi vnaprej določenih meril, ki vključujejo varnost, upravljanje, ergonomijo, vsebnost škodljivih snovi, čiščenje in kakovost izdelave. Ponderji in pogoji testiranja so naslednji:

50%

zagotavljanje varnosti (čelni in bočni trki pod različnimi koti pri večji hitrosti-obnašanje materiala, stabilnost sedeža, obremenitev trebušnega dela, stabilnost naslonjala,…);

40%

merilo uporabnosti (praktični preizkus udobja uporabe-enostavnost sistema zapenjanja, ročaja za prenašanje, namestitve v avtomobil, vzdrževanje prevleke,…);

10%

merilo ergonomije (udobnost vožnje za malčke, širina sedeža, koliko prostora zavzame v vozilu);

0%

prisotnost škodljivih snovi in kemikalij v materialih (preverjanje vsebnosti škodljivih snovi. Kljub temu, da je ponder 0% pa prisotnost škodljivih snovi v materialu zniža skupno oceno sedeža.

Kaj prinašajo nova ADAC testiranja za leto 2021?

V teh dneh je nemška avtomobilistična zveza objavila uradne rezultate zadnjega testiranja otroških varnostnih avtosedežev - ADAC Stifung Warentest.
Podroben pregled ocenjenih izdelkov najdete na ADAC spletni strani, nekaj ključnih informacij o samih rezultatih pa sledi v nadaljevanju.

Testirali so:

  • 26 različnih modelov
  • 5 modelov preizkusa ni opravilo
  • ponovni test so opravili v preteklosti že testirani modeli

Rezultati tokratnega primerjalnega testa so nasploh pozitivni. 18 preizkušenih avtosedežev je doseglo oceno ADAC "dobro", trije modeli pa so bili ocenjeni z "zadovoljivo". To pomeni, da posamezni modeli bistveno presegajo postavljene zakonske zahteve, kar je veliki plus za končne uporabnike.
Vendar pa je bilo na tokratnem testu kar 5 modelov ocenjenih z oceno »slabo« in zaradi določene slabosti preizkusa niso opravili. Največji osmoljenec testa je gotovo model Chicco Kiros i-Size (ter njegova nadgradnja Kiros i-Size+Base) ki ni opravil preizkusa čelnega trčenja. Sedež je ob trku praktično snelo s podstavka, kar v primeru hujše nesreče predstavlja znatno tveganje za varnost otroka. Čas za popravni izpit bo spet jeseni, do takrat pa svojim kupcem omogočajo brezplačno menjavo Isofix podstavka.

Pri ostalih štirih modelih je oceni »slabo« botrovala vsebnosti nevarnih snovi v prevleki oziroma tkanini. Pri treh modelih so v všivni etiketi našli sledi naftalena (Besafe iZi Go Modular X1 i-Size, ta isti model z iZi Modular i-Size Base in Swandoo Marie 2), tkanina Osannovega modela Oreo 360 pa je vsebovala sledi mehčalca DPHP. Zaradi teh snovi so bili sedeži izločeni iz testa.
Kot zanimivost pa lahko povemo, da je npr. omenjeni model Besafe za varnost prejel izvrstno oceno »1,3 - zelo dobro», saj se je pri testiranju bočnega trka izkazal kot zmagovalec v skupini in celo izboljšal rezultat predhodnega modela (Besafe iZi Go Modular i-Size). Model je sodeloval v testu tudi kot brendiran model za Babyzen Yoyo in Stokke, vendar pri teh modelih v tkanini ni bilo prisotne sporne spojine.
Kako testirajo avtosedeže?
Avtosedeže testirajo na podlagi vnaprej določenih meril, ki vključujejo stopnjo zagotavljanja varnosti, rokovanje in praktični preizkus sedeža ter njegovo uporabo, ergonomijo, vsebnost škodljivih snovi, čiščenje in kakovost izdelave. Na podlagi ponderjev omenjenih meril se oblikuje končna ocena avtosedeža, ki je lahko naslednja:
  • zelo dobro – ocena 0,6-1,5
  • dobro – ocena 1,6-2,5
  • zadovoljivo – ocena 2,6-3,5
  • zadostno – ocena 3,6-4,5
  • neustrezno – ocena 4,6 in več

Izjemne ocene modelov iz naše ponudbe

V naših poslovalnicah najdete odlično ponudbo različnih modelov otroških varnostnih avtosedežev priznanih blagovnih, za vse starostne skupine in za vse tipe vozil. Naše osnovno vodilo pri naboru ponudbe je (pred praktičnostjo in ceno) maksimalna varnost, ki jo sedež zagotavlja malim sovoznikom.
Od vseh 26 modelov, ki so sodelovali na tokratnem ADAC testu, jih je kar 10 mogoče kupiti tudi v naših trgovinah. Spodaj vam predstavljamo izbrane modele, ki so v svoji skupini dosegli izjemne rezultate in so del naše redne ponudbe.


MAXI COSI Tinca i-Size / Tinca i-Size + Tinca Base (ocena 1,8 / 1,7)
45 - 75 cm

Avtosedež, ki temelji na standardu i-Size. Namenjen je otrokom, visokim od 45 do 75 cm, zahvaljujoč prisotnosti dvodelnega ergonomskega vložka z blazino pod glavo pa ima malček zdrav in udoben ležeč položaj. Tehta le 3,2 kg. Ima bočni zaščitni sistem in neodvisen senčnik, ki bo otroku olajšal potovanja v vročih dneh. S pomočjo adapterjev je kompatibilen s številnim otroškimi vozički.
V vozilo ga namestimo s pomočjo 3-točkovnih varnostnih pasov ali pa uporabimo Isofix podstavek Tinca Base, je pa sedež kompatibilen tudi s podstavkom FamilyFix 2. Zahvaljujoč vizualnim indikatorjem je namestitev sedeža intuitivna, predvsem pa brezkompromisno varna!

CYBEX Pallas G i-Size (ocena 2,0)
76 - 150 cm

Absolutni zmagovalec testa ADAC 5/2021 skupine 1/2/3! Pallas G i-Size je naslednja generacija te nagrajene serije, ki predstavlja leta uspešnih inovacij. Avtosedež z boljšo tehnologijo zmanjšuje tveganje za poškodbe vratu za 40%. Raste skupaj z vašim otrokom in zagotavlja več kot deset let udobja in zaščite. Z enoročnim nagibom hrbtišča, s sistemom za boljše kroženje zraka in z linearnim sistemom za zaščito pred bočnimi trki L.S.P. System Plus, ki občutno zmanjša udarne sile. Dokler otrok ne doseže 21 kg telesne teže, se sedež uporablja z varnostnim mehom. Z izboljšanim sistemom zaponk in potekom varnostnih pasov, omogoča pa enostavno prilagoditev za vašega odraščajočega otroka.
Intuitivno, varno in stabilno namestitev sedeža omogočata sistem Isofix in Top Tether. Oba imata vizualne indikatorje, ki potrjujejo da je sedež pravilno nameščen in pripravljen za uporabo.

CYBEX Solution S i-Fix (ocena 1,8)
100 - 150 cm

Še en Cybexov model, ki ga lahko označimo kot zmagovalca ADAC testa 5/2021 v skupini 2/3. Izdelan je z mislijo na vašega otroka, saj raste z njim od 3 do 12 let in se prilagaja spreminjajočim se potrebam. Za boljšo bočno zaščito skrbita patentirana nagibna opora, ki zagotavlja da otrokova glava ves čas ostane v varnem območju sedeža, ter L.S.P. sistem linearne zaščite. Naklon hrbtišča z ventilacijskimi režami je prilagodljiv, sedež izjemno globok, za dolgo uporabnost pa skrbi v 12 položajev prilagodljiva opora za glavo.
Sedež se namešča s pomočjo Isofix priključka ali pa le s 3-točkovnim pasom vozila.

Maxi-Cosi Marble i-Size
Primeren za otroke od 40 - 85 cm
Na izdelek
Maxi-Cosi Tinca i-Size
Primeren za otroke od 45 - 75 cm
Na izdelek
Maxi-Cosi Tinca i-Size + Base
Primeren za otroke od 45 - 75 cm
Na izdelek
Peg Perego Primo Viaggio 360
Primeren za otroke od 40 - 105 cm
Na izdelek
Peg Perego Primo Viaggio Lounge
Primeren za otroke od 40 - 87 cm
Na izdelek
Peg Perego Primo Viaggio Lounge + i-Size Base
Primeren za otroke od 40 - 87 cm
Na izdelek
Britax Rőmer Advansafix M i-Size

Primeren za otroke od 76 - 150 cm
Na izdelek
Cybex Pallas G i-Size

Primeren za otroke od 76 - 150 cm
Na izdelek
Cybex Solution S i-Fix
Primeren za otroke od 100 - 150 cm
Na izdelek
Joie i-Traver

Primeren za otroke od 100 - 150 cm
Na izdelek

Avtosedeži preteklih ADAC testiranj:


Cybex Aton B i-Size + Base M Isofix
Primeren za otroke od 45 - 87 cm
Na izdelek
Cybex Aton B i-Size

Primeren za otroke od 45 - 87 cm
Na izdelek
Cybex Pallas B-Fix

Primeren za otroke od 76 - 150 cm
Na izdelek
Cybex Solution B-Fix
Primeren za otroke od 100 - 150 cm
Na izdelek
BeSafe iZi Twist B

Primeren za otroke od 40 - 105 cm
Na izdelek
Maxi-Cosi Kore

Primeren za otroke od100 - 150 cm
Na izdelek
Maxi-Cosi Kore Pro

Primeren za otroke od 100 - 150 cm
Na izdelek
Joie i-Venture + i-Base Advance
Primeren za otroke od 40 - 105 cm
Na izdelek
BeSafe iZi Twist

Primeren za otroke od 61 - 105 cm
Na izdelek
Joie i-Snug + i-Base Advance
Primerna od rojstva do 13 kg
Na izdelek
Maxi Cosi Coral i-Size
Primeren za otroke od 40 - 75 cm
Na izdelek
Nuna Pipa Next

Primeren za otroke od 40 - 83 cm
Na izdelek