Baby Center spletna trgovina
0

Rokovanje z avtosedežem

Rokovanje z avtosedežem

Raziskave kažejo na veliko skrbnost staršev, kadar govorimo o izbiri avtosedeža. Žal pa prihaja do številnih napak pri njegovi varni namestitvi in uporabi. Škoda bi bilo, da imamo varen avtosedež, ki ga pa ne uporabljamo pravilno, zato pri uporabi sedeža upoštevajte naslednje napotke:

Sledite navodilom za uporabo

Kako namestiti sedež v vozilo, z varnostnim pasom, z Isofix-om? Kaj pa pri sedežih brez Isofix-a? Ali je potrebno sedež obrniti nazaj ali v smeri vožnje? Kakšen je rok uporabe avtosedeža, kako ga pravilno shraniti v času neuporabe, kam ga odložiti, ko ga več ne potrebujemo? Vse to so vprašanja, na katere najdete odgovore v originalnih navodilih za uporabo, ki so priložena sedežu ob nakupu in so potrjena s strani proizvajalca. Določeni napotki v obliki vizualnih opozoril so zapisani tudi na samem avtosedežu. O pravilni namestitvi in rabi avtesedeža pa vas lahko poduči tudi naše strokovno osebje, zato obiščite oddelek opreme.

Ne prenaglite se z menjavo sedeža

Pri izbiri sedeža je koristno preveriti, kako se je le-ta izkazal na preizkusih varnosti in ostalih lastnosti ter po kakšnih merilih so sedeži na nekem testu razvrščeni. Za ogled najnovejših rezultatov ADAC testiranj kliknite tukaj. (link na ADAC vsebino)

Ne imporovizirajte

Zaradi nepredvidene situacije nekateri starši včasih otroka privežejo samo s pasom vozila, in ker otrok ni dovolj velik, pas preči njegov vrat. V primeru trka, ko otrok zaradi sil zaniha naprej, bi lahko utrpel hude poškodbe hrbtenice in trebušnih organov, zato otroka v vozilu vedno prevažajte v primernem avtosedežu.

Dodatki za večje udobje

Vsi dodatki, ki jih uporabljate v kombinaciji z avtosedežem, bodisi poletne in zimske prevleke, podloge za hlajenje, varnostne blazine, nastavek za novorojenčka in ostali dodatki, morajo biti originalno priloženi avtosedežu. Kot taki so odobreni in varnostno testirani in v primeru nesreče ne ogrožajo vašega malčka.

Pravilna namestitev sedeža v vozilo in pravilno pripenjanje otroka v avtosedež

Izognite se nepravilni namestitvi

Pri montaži bodite pozorni na to, da uporabite vse dele, ki so po navodilih proizvajalca vozila ter avtosedeža potrebni za pravilno pritrditev. Če vam ob koncu namestitve v rokah ostanejo odvečni deli, preberite navodila in ponovite vajo.

Upoštevajte morebitne opozorilne znake nepravilne namestitve sedeža v vozilo. Sedež namestitve s pomočjo pasov vozila, vendar pozorno zategnite pasove. V kolikor oprema vozila in varnostnega avtosedeža omogočata, sedež pritrdite na pritrditvene točke Isofix, uporabite pritrditveni trak (Top Tether) ali oporno nogo, saj s tem zagotovite čvrstejšo pritrditev sedeža v vozilo in s tem manjši pomik sedeža v primeru trka ali naglega zaviranja.

Občasno preverite trdnost namestitve avtosedeža v vozilu. Lahko se zgodi, da zaradi tresljajev, ki nastajajo med vožnjo, sedež ni več tako trdno nameščen v vozilo.

Prilagodite višino opore

Nepravilno nastavljena višina opore za glavo lahko povzroči veliko škode. Zaobjame naj področje od ramen navzgor.

Zategnite varnostni pas

Varnostni pasovi naj bodo zategnjeni močno in naj bodo čim bolj v stiku s telesom. V primeru trka lahko otroka zaniha naprej, se izmuzne izpod pasov ter utrpi poškodbo glave zaradi udarca v sedež pred seboj. Vedno preverite tudi potek varnostnega pasu vozila. Speljan mora biti preko otrokovih ramen, otroka mora zaobjemati dovolj čvrsto, ne premočno ali preohlapno. Pri večjih otrocih, ki ne uporabljajo avtosedeža, nujno preverite, ali so se pravilno pripeli z varnostnim pasom vozila.

Pravilno pripenjanja otroka

Ob polaganju otroka v avtosedež obvezno preverite naslednje točke:

1.
Medenični pas naj poteka preko otrokovih stegen ali medenice.
2.
Varnostni pas avtosedeža naj se tesno prilega otrokovemu telesu.
3.
Ramenski pas naj poteka preko ramen in medenice.

Pravilna namestitev sedeža

Za otroka je najvarnejša pozicija na zadnji klopi. V enoprostornih vozilih, ki imajo na zadnji klopi tri ločene sedeže, je najvarnejša pozicija sredinski sedež (v kolikor le-ta omogoča pripenjanje z Isofix sidriščem in tritočkovnim pasom), ki je z vseh smeri najbolj oddaljen od robov vozila. V drugih vozilih pa je optimalna pozicija za voznikom, saj le-ta v primeru trka nagonsko ravna tako, da zaščiti sebe.

Obvezno izklopite airbag!

Avtomobilski varnostni mehi, t.i. airbag-i, so bili razviti z namenom, da bi bila vožnja v vozilu varnejša. Če avtosedež za dojenčka namestite na sovoznikov sedež (obvezno v nasprotni smeri vožnje!), morate obvezno izklopiti varnostni meh. Ob morebitnem trku in aktivaciji meha, lahko slednji resno poškoduje otroka (poškodbe glave in vratu).

Otroku slecite vrhnja oblačila

Bunde, debele jakne in jope so neprimerne med vožnjo v avtosedežu, saj varnostni pasovi otroka ne zaobjamejo dovolj čvrsto. Otroku tako zagotovite tudi večje udobje v vožnji, hkrati pa zagotovite, da je kabina vozila primerno ogreta oziroma ohlajena.