Baby Center spletna trgovina
0

Rokovanje z avtosedežem-a

Rabljeni avtosedež? Ne, hvala!

Razmišljate o nakupu rabljenega sedeža?

To se morda sliši priročno, vendar uporaba takega sedeža ni priporočljiva. Vsak sedež ima namreč svojo zgodovino in v tem primeru ne boste zagotovo vedeli, kako je bil uporabljen, in ali je bil morda udeležen v avtomobilski nesreči.

Proizvajalci opozarjajo, da karamboliran avtosedež ne nudi optimalne varnosti; lahko celo ogroža življenje vašega otroka. Priporočajo, da avtosedež po prometni nesreči zamenjate, saj so na materialu morda nastale poškodbe, ki s prostim očesom niso vidne, ob prometni nesreči pa so lahko za otroka usodne.

Kaj pa starost sedeža?

Pomembna je tudi starost avtosedeža in v kakšnih okoliščinah je bil hranjen. S starostjo in izpostavljenostjo različnim temperaturnim in vremenskim vplivom se namreč spremenijo določene lastnosti materialov, iz katerih je sedež narejen (plastika, pena, stiropor). Proizvajalci opozarjajo, da material lahko izgubi prvotne lastnosti, zaradi česar avtosedež ne zagotavlja več enake varnosti. Občasno preverite leto izdelave avtosedeža; uporabna doba večine sedežev je nekje med 6 in 10 let (odvisno od proizvajalca). Informacijo preverite v navodilih za uporabo.

Ste vedeli?

  • Da imajo tudi avtosedeži rok uporabe. Točne informacije najdete v navodilih proizvajalca.

  • Da lahko še tako majhen trk ali udarec ogrozi prvotno varnost avtosedeža.

  • Da ob nakupu sedeža iz druge roke ogrožate otroka. Obstaja verjetnost, da avtosedež nima več enakih funkcij varnosti, kot nov izdelek.
Na trgu obstajajo avtosedeži različnih cenovnih razredov - poiščite novega, v finančnem razponu, ki vam odgovarja. Ne ogrožajte otroka z rabljenim avtosedežem.