Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif

Kdaj je čas za kolo s pedali?

bicikli_1100x700.jpg

Vaši malčki niso več tako majhni in pripravljeni so na nove izzive. Poganjalce so že zdavnaj prerasli, sedaj pa se sprašujete kdaj bi bil čas za prvo pravo kolo, tisto s pedali?

Če kupujete kolo, malčku od 3 do 4 let, se z gotovostjo ne morete izogniti, nakupu kolesa brez pomožnih koleščkov. Istočasno se starši sprašujemo, ali je mogoče preskočiti pomožne koleščke in malčka naučiti voziti kolo brez njih.

Vse več malčkov, se na ulici pojavlja, ki vozijo kolesa brez pedal. Mala kolesa, ki jih otrok poriva s svojimi nogicami, so najboljši prehodni korak učenja vožnje kolesa z pedali. Pri vožnji kolesa brez pedal, si malčki razvijejo čut za ravnotežje in se naučijo zavijati ter držanja ravnotežja, v primeru zavijanja. V prvi fazi, ko se otroci učijo voziti kolo brez pedala, pridobijo varnost in ravnotežje. V drugi fazi se naučijo zavijati, spodbujati in povečati hitrost vožnje in uživati ​​v spustu. Pri kolesih brez pedal je mogoče dvigniti sedež, mogoče je obrniti konstrukcijo in otrok se lahko vozi na njem vse do 4 leta.

bicikli_2_1100x700.jpg

Čas je za kolo s pedali

Ko otrok že obvlada ravnotežje in zavijanje na kolesu brez pedal, bo vožnja s pedalom zelo lahka. Pričakujete lahko samo še učenje, kako obrniti pedala. In pomožna kolesa, čeprav prihajajo vedno z manjšimi kolesi, lahko takoj poskusite preskočiti, saj bo vaš otrok že čez nekaj dni lahko samostojno kolesaril.

Prednosti in slabosti pomožnih koles

Prvi koraki na velikem kolesu s pedali, je za otroke včasih malo strašljiv, vendar se bodo hitro rešili tega straha. Nedvomno je največja pomanjkljivost pomožnih koles, da se otrok ne nauči premagovati ravnotežja, ker ni potrebe, drugi problem pa je v tem, da otroku pri obračanju in zavijanju kolesa,  telesa ni treba nagibati medtem ko izvaja ravnotežje. Po drugi strani pa bo imel otrok varnost s pomožnimi kolesi, ne glede na izkušnjo kolesa s pedali. Kolo s pedali je večje in višje, zato je strah s prehodom pogosto prisoten, vendar se bo s spodbujanjem staršev hitro premagal.

Dodatki

Čelada, čelada, čelada! Z nakupom kolesa, nikoli ne pozabite in otroku kupite čelado. Poleg tega, da je zakonsko določeno, da morajo otroci, mlajši od 16 let, nositi čelado, pa je najbolj pomembno tudi to, da v primeru padca, bodo primerno zaščiteni. Otroško čelado je treba nositi tudi pri vožnji s kolesom in triciklom.

bicikli_3_1100x700.jpg