Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif

Kako otroka našemiti za pustno rajanje v vrtcu?

Se s to dilemo spopadate tudi vi? Po pravici povedano, večina staršev ne pomisli na to, kako poteka rajanje v vrtcu, in s kakšnimi izzivi se spopadajo otroci in vzgojiteljice, ko se začne zabava. Zato smo za nasvet povprašali vzgojiteljico, ki nam je na podlagi svojih izkušenj zaupala recept za zabavno pustno rajanje v vrtcu.

Kje starši naredimo največ napak?

Čeprav je večina kostumov tako zelo zabavnih in so otroci v njih najbolj srčkani, je treba misliti predvsem na otrokovo udobje. Nekateri kostumi so namreč neprimerni za uporabo, saj se otroci v njih zelo neokretno gibljejo, v njih jim je vroče, velikokrat pa ne morejo opravljati osnovnih življenjskih potreb, na primer piti, jesti ali iti na stranišče. Vse to otroku predstavlja veliko obremenitev in nesamostojnost. Ne vzemite jim tega ravno sedaj, ko ste jih po nekajletnem učenju naučili nekaj samostojnosti. Izberite masko z vsebino. Nemalokrat se zgodi, da malčki ne razumejo, kaj predstavljajo. Če malčki ne vedo, kaj predstavljajo, se v svoji igri ne počutijo dobro. To vsekakor negativno vpliva na njihovo samozavest. Kostumi naj bodo tudi primerni starosti otroka. Enoletnika oblecite v simpatičen enodelni kostum, npr. v kostum medvedka, petletnika pa že lahko oblečete v večdelni kostum, npr. v kostum pirata ali Rdeče kapice. Pomembno je, da se otrok zaveda, kaj oz. koga predstavlja, in da zna igrati to vlogo.

106290470929-2.jpg

Kaj pa otroku oblečemo pod kostum?

Starši se vedno borimo z dilemo, kaj otroku obleči pod kostum. In nemalokrat je rezultat te dileme preveč oblečen otrok. Pod kostum raje oblecite manj oblačil kot preveč. Če boste otroka preveč oblekli, bo v igralnici oblečen dvojno in mu bo vroče. Če se bodo otroci odpravili ven, pa ne skrbite. Vzgojitelji vemo, da je, ne glede na kostum, v zimskih dneh povrhu potrebno obleči tudi bundo ter si nadeti kapo, šal in rokavice. Torej - manj je več!

Kaj pa ličila? Ali je otrok lahko naličen?

Prava maska vključuje seveda tudi naličen obraz. Vzgojitelji priporočamo, da je ličenje diskretno in da ne prekriva prevelike površine obraza. V vrtcu otroke pred spanjem očistimo in jim tako omogočimo miren in udoben spanec.

Po letnem načrtu se otroci v vrtcu na pust pripravljajo že vnaprej - spoznavajo ljudske navade in šege, se učijo o različnih maskah in običajih, nekatere stvari pa doživijo tudi skozi igro. Zato vzgojiteljice v pustnem času z otroci pečejo miške, pojejo pesmice s pustno vsebino ter ustvarjajo maske in različne okraske, s katerimi igralnice okrasijo za pustno rajanje.

In ko pride tisti najbolj posebni dan, ko vrtec obiščejo pravljični junaki, je na vrsti zabava, veselje, smeh in igrivost. Vzgojiteljice z otroki rajamo in pojemo, otroci igrajo na male ritmične inštrumente, organizirajo pa tudi ples v maskah in pustno povorko, na kateri se predstavijo ostalim vrtčevskim skupinam.


18._SLIKA_JASMINA-1.png

Otrokom pust pomeni zelo veliko. Predvsem zato, ker se lahko vsaj en dan v letu preoblečejo v svojega pravljičnega junaka. Če je le mogoče, otroku omogočite, da na ta dan predstavlja prav junaka po svojem izboru. In to ves dan ali celo več dni. Pomembno je, da otroka ne silite v preoblačenje, če si tega sam ne želi. Nekateri otroci se pri tem namreč počutijo nelagodno, nekatere kostum utesnjuje, spet drugi pa si želijo samo opazovati dogajanje. Vsak otrok je individuum in to moramo spoštovati. Ima pa večina otrok tudi posebno željo: rajati v pustni maski skupaj s starši. Če je le mogoče, se našemite tudi odrasli in se zabavajte skupaj s svojim otrokom - nastopite kot junak v pravljici in jo delite z njim.

Jasmina Rezelj, vzgojiteljica predšolskih otrok


Morda bi vam bilo všeč tudi:

Ko si za zabavo nadenemo maske
Pečemo miške z dolgimi repi