Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif

Kako izbrati pravi otroški varnostni avtosedež?

Pri nakupu otroškega varnostnega avtosedeža je varnost ključni element, seveda pa pri izbiri sedeža ne smemo zanemariti tudi drugih kriterijev – izbrati je treba sedež, ki bo ustrezal tako vam, kot vašemu otroku in nenazadnje tudi vašemu vozilu. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov, da bo odločitev lažja.

kako-izbrati-pravi-sedez-1-1100x575.jpg

> Preverite, da ima sedež nameščeno ECE-R 44/04 ali ECE-R 129 nalepko. Ta zagotavlja, da sedež ustreza mednarodnim varnostnim standardom.

> Izberite sedež, ki bo ustrezal višini in teži otroka, zato otroka stehtajte in natančno izmerite njegovo višino.

> Vsak sedež ni primeren za vsako vozilo, zato pred nakupom preverite možnosti namestitve sedeža.

> Novejši avtomobili imajo vgrajen sistem Isofix in zgornji pritrditveni trak. V nekoliko starejših vozilih je nameščanje sedeža možno le s 3-točkovnim pasom vozila.

> Nameščanje sedeža naj bo enostavno ter tako z minimalno možnostjo napake.

> Pomislite na otroka. Sedež naj bo udoben, s preprostim vpenjanjem in stransko zaščito ter naj raste z otrokom (nastavljiva opora za glavo, možnost naklona).

> Pri nakupu dajte prednost sedežem z Isofix-om ali takim z i-Size standardom. Sedež naj ima nastavljiv varnostni pas in oporo za glavo (brez odstranitve varnostnih pasov sedeža).

> Odsvetujemo uporabo starih sedežev, saj ne zagotavljajo enake stopnje varnosti. Z leti material izgubi svojo elastičnost in trdnost. Prav tako odsvetujemo nakup iz druge roke, saj ne poznate zgodovine sedeža. Če je sedež udeležen v prometni
nesreči, tak sedež ni več zanesljiv, tudi če nima vidnih poškodb.

kako-izbrati-pravi-sedez-2-1100x575.jpg

Ker opažamo, da veliko staršev še vedno ne uporablja otroškega varnostnega avtosedeža, ga neustrezno namesti ali pa ga uporablja na nepravilen način, se nam zdi pomembno, da izpostavimo nekaj najpogostejših napak pri uporabi otroških avtosedežev. Le z izogibanjem tovrstnim napakam in z upoštevanjem predhodno podanih nasvetov bo vašemu otroku zagotovljena primerna varnost v vozilu. Več o najpogostejših napakah pri uporabi otroških avtosedežev preberite tukaj.


TEMELJNA NAČELA i-SIZE

Trenutno sta v veljavi dva varnostna predpisa glede varnega prevoza otrok v vozilih: ECE R44 in novi ECE R129.

ECE R129 se bo izvajal v treh fazah: Glavni del 1. faze, poznan kot i-Size, je v veljavi od leta 2013.  2. in 3. faza sta trenutno še v razvoju.

Cilj nove uredbe je še dodatno izboljšati varnost otrok v vozilu, poenostaviti združljivost otroških avto sedežev z avtomobili in poskrbeti, da bodo izbira, namestitev in uporaba otroških avto sedežev enostavnejše na dolgi rok. 

I-Size temelji na 5 pomembnih točkah, določenih v novem varnostnem predpisu:

1. Zakonska obveza: Dojenčki se morajo voziti v nazaj obrnjenem otroškem avto sedežu do 15. meseca starosti

2. Razvrstitev otroških avto sedežev glede na otrokovo višino

3. Izboljšana zaščita v primeru bočnega trka

4. Obvezna ISOFIX pritrditev

5. Homologacija z i-Size avtomobili

Več o novi regulativi i-Size najdete tukaj.

kako-izbrati-pravi-sedez-3-1100x575.jpg

Morda bi vam bilo všeč tudi:

Najpogostejše napake pri uporabi avtosedežev
Regulativa I-Size - kaj je to?
Katalog otroške opreme in pohištva 2017