Blog - Zaščitimo se pred soncem - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Zaščitimo se pred soncem

Zaščitimo se pred soncem

Po dolgi in hladni zimi so naši malčki komaj dočakali sončne pomladanske dni in kar ne morejo se nasititi igranja na svežem zraku. Topli pomladanski dnevi so idealni za družinske izlete v naravo, ki si jih bodo vaši malčki zapomnili za vedno. Vendar pa izleti v naravo od staršev zahtevajo tudi skrb za zaščito nežne otrokove kože pred močnimi sončnimi žarki.

Zavedajoč se ozonske luknje, starši razumejo pomen zaščite nežne otroške kože. Za razliko od kože odraslih, je otroška kože tanka in občutljiva, zato je izjemno pomembno, da jo pravilno negujemo, saj se sama še ne more zaščititi pred nevarnimi vplivi sonca. Z razvojem farmacevtske industrije so na trg prispele številne kreme z zaščitnim faktorjem, ki so namenjene prav zaščiti občutljive otroške kože. Nova uredba EU opredeljuje, da je kremo z zaščitnim faktorjem dovoljeno uporabljati že z dopolnjenimi 6 meseci starosti otroka. Pri izbiri kreme za sončenje bodite pozorni na njeno sestavo – priporočamo izbor kreme z mineralno zaščito. Mineralni filtri namreč s svojimi sloji odbijajo in razpršujejo ultravijolične žarke, prav zato so takšne kreme naravnega izvora bistveno bolj nežna in zdrava možnost za otroško kožo, v primerjavi s kemičnimi filtri.

Izdelki za zaščito otroške kože pred soncem bi morali negovati otroško kožo tudi z dodatnim vlaženjem. Bivanje na soncu in v naravi bo kožo še dodatno izsušilo, zato bodite pozorni, da zaščitna krema pred soncem vsebuje tudi arganovo olje ali aloe vero - sestavini, ki sta naravni in nežni, vendar nadvse učinkoviti pri vlaženju kože. Ni odveč omeniti še, da se za zaščito otrok uporabljajo kreme z zaščitnim faktorjem SPF 50, kljub temu pa je obvezno izogibanje soncu med 10. in 17. uro.

Kaj storiti, če je otrok mlajši od 6 mesecev, vi pa želite dan preživeti na svežem zraku? Številni proizvajalci otroških vozičkov ponujajo prevleke za vozičke, ki že vsebujejo zaščitni faktor SPF50. Medtem, ko senčnik ustvarja senco, bo prevleka omogočila popolno zaščito pred škodljivim delovanjem sonca.

Ko vaši malčki zrastejo in se začnejo plaziti in tekati ter tako odkrivati svet okoli sebe, bo voziček služil samo, ko jih bo svež zrak toliko utrudil, da jih bo utrujenost premagala. Takrat morajo biti starši še posebej pozorni na zaščito otroške kože. Poleg mleka z zaščitnim faktorjem svoje malčke zaščitite tudi z oblačili. Kapice s širokimi krajci z zaščitnim faktorjem bodo zaščitile celoten otroški obraz. Ne pozabite pa tudi na preostale dele telesa. Na trgu so vedno bolj prisotna oblačila z zaščitnim faktorjem, čeprav se zavedamo, da otroci pogosto vztrajajo pri svoji priljubljeni majici in hlačkah, ki ne vsebujejo SPF zaščite. V tem primeru je potrebno uporabiti mleko za zaščito otroške kože z zaščitnim faktorjem SPF50. Če nameravate v naravi preživeti cel dan, potem je pomembno, da zaščito nanesete vsaki 2 uri, če se otrok kopa v vodi, pa takoj po izhodu iz nje.

V toplejših dneh zaradi večjega zadrževanja v naravi pogosto pride tudi do pikov žuželk. Še posebej nevarni so klopi, zato je pomembno, da po vsakem sprehodu v naravi otroka dobro pregledate. Če ugotovite, da se klop drži otrokove kože, ga previdno odstranite in mesto vgriza opazujte zaradi morebitnih sprememb na koži. Piki komarjev in podobnih drobnih žuželk se na otroški koži kažejo kot rdečica, zato imejte v hišni lekarni vedno pripravljene tudi gele za ublažitev pikov.

Ko ste prepričani, da ste svojega otroka popolnoma zaščitili pred negativnimi učinki sonca, potem je čas za igro. Seznam igrač, ki bi jih otrok želel vzeti s seboj na izlet v naravo, je ponavadi precej dolg, zato smo za nasvet vprašali izkušene starše. Z nami so delili, katere igrače se nahajajo v njihovi torbi, ko gredo na izlet v naravo. Izkušnje staršev z izbiro igrač za izlet v naravo preberite tukaj.