Blog - Zakaj tako radi nosimo otroke? - Baby Center spletna trgovina
0

Zakaj tako radi nosimo otroke?

Zakaj tako radi nosimo otroke?

Nošenje ni nikakršna novost in je v človeški zgodovini prisotna še dalj od pisave, kolesa ali pametnega telefona. Zgradba novorojenčka (še posebej nogic s stopaloma, ki sta obrnjena drug proti drugemu, in hrbtenica, ki ima obliko črke c in šele do konca pubertete pridobi značilno obliko črke s), njihovi refleksi (kot je npr. Moorov refleks) in njihovo obnašanje, s katerim iščejo bližnji stik in kličejo k temu, da se jih vzame v naročje, očitno kaže na to, da je nošenje zakoreninjeno v samo evolucijo človeštva.

Pri novorojenčkih je povezanost z mamo zelo izražena in konstantna.

Razprave o tem, ali je mogoče razvaditi novorojenčke z nošenjem in odzivanjem na njihove zahteve za bližino, na srečo pojenjajo, ker je vse več staršev, babic, dedkov in vzgojiteljic seznanjenih z dejstvom, da je bližina v prvih mesecih življenja jamstvo za zaupanje in povezanost, ki bo trajalo celo življenje. Prav tako številne študije in izkušnje negovalk v porodnišnicah kažejo na to, da kontakt otroka in starša (predvsem stik kože s kožo) prispeva k boljši regulaciji telesne temperature, krepitvi imunskega sistema, realizaciji hormonskega ravnotežja in usklajevanju delovanja vseh sistemov v organizmu.

Znane so že številne prednosti nošenja otrok, prav tako pa vsakodnevno prihaja še do novih spoznanj o prednostih, ki jih nošenje omogoča. Oksitocin, t.i. hormon ljubezni, ki se sprošča pri nošenju, pozitivno deluje na povezanost otroka in starša. Izkazalo se je, da nošeni otroci manj jokajo in bolje spijo. Prav tako so otroci, ki se nosijo, bolj vključeni v življenje družine ter so v stalnem stiku s starši in ljudmi, ki jih obkrožajo, s čimer je še dodatno spodbujen njihov čustveni in kognitivni razvoj. Nošenje olajša hranjenje v gibanju in pozitivno vpliva na mobilnost celotne družine. Kenguru za nošenje otroka, ki je izdelan na način, da podpira ergonomski položaj otroka in ki postavlja njegove kolke in hrbtenico v pravilen položaj, lahko doprinese k zdravemu razvoju kolkov in hrbtenice.

Ko starši opazijo, da velik del časa s svojim otrokom preživijo tako, da ga nosijo – bodisi doma (ko jih tolažijo, uspavajo, jim pomagajo pri dvigovanju med hranjenjem, ko izvajajo vsakodnevna opravila, …) ali zunaj (ko se sprehajajo po naravi ali po stopnicah, se prebijajo mimo parkiranih avtomobilov ali nakupujejo, …) - se zelo pogosto odločijo za nakup  kenguruja.

Posebne situacije, v katerih se otrok znajde (npr. obdobje utrujenosti, prehlad, obisk zdravnika, koraki v zavoju, …) so pogosto enostavnejše, če jih preživijo v kenguruju. Kenguru za otroka predstavlja znano okolje, mu daje varnost in prinese sproščenost.

Številnim staršem kenguruji zelo olajšajo vsakodnevne obveznosti. Olajšanje, ki ga občuti mati, ki je prej vse delala z eno roko, in ki ima lahko s pomočjo kenguruja svojega otroka še vedno blizu in zadovoljnega, hkrati pa ima prosti obe roki, je eno od velikih zadovoljstev obdobja porodniškega dopusta. Očetje, ki uporabljajo kenguruje, se lažje vključijo v svojo novo družinsko vlogo in se samozavestno spuščajo v skupne avanture s svojim malčkom. Babice in dedki prav tako zelo dobrohotno gledajo na nošenje in zadovoljno opazujejo, kako njihovi vnuki sproščeno uživajo v svojih kengurujih.

Pomembno je, da je otrok v kenguruju v vzravnanem položaju, da je otrokova hrbtenica dobro podprta in da je na ustrezen način prislonjena ob osebo, ki ga nosi oz. da težišče ni samo na sedišču ali medenici. Otrokova hrbtenica mora biti blago upognjena, približno v obliki črke C, noge pa morajo biti razširjene in postavljene tako, da otroška kolena segajo nad raven njegove zadnjice (to pomeni, da mora doseči obliko črke M: stopalo dol – koleno gor – zadnjica dol).

Osnovni tipi kengurujev so:

* Mehka elastična pestunja

Pogosto se uporablja za nošenje novorojenčkov. Zavezuje se z nekaj osnovnimi vezi, omogoča bližnji kontakt in je še posebej udobna za nošenje manjših in lažjih otrok.

* „Ring Sling

Nosi se preko enega ramena. Ko obvladamo njegovo uporabo, je lahko zelo prijeten za otroka in praktičen za starše.

* Tkana pestunja

Omogoča številne načine zavezovanja. Ko obvladamo tehniko zavezovanja, lahko dosežemo zelo udoben položaj, obstajajo pa tudi različni drugi načini zavezovanja, ki so prilagojeni različnim priložnostim in velikostim otrok.

* Mehke strukturirane pestunje

Obstajajo raznovrstni modeli strukturiranih pestunj. Glede na omejene možnosti prilagajanja je zelo pomembno, da vnaprej izberemo takšno, ki otroku omogoča ergonomski položaj v vseh situacijah.

Kako pa se znajti v tako široki ponudbi?

Idealno je, da se s ponudbo trgovine seznanite že preko spleta. Izberite trgovino, ki ima v ponudbi  različne modele kengurujev in ki ima ustrezno usposobljeno osebje, ki vam bo znalo svetovati in pomagati pri preizkušanju kengurujev.

Pri izbiri kenguruja je potrebno upoštevati, da vsi izdelki niso prilagojeni za vse starostne skupine otrok. Nekateri kenguruji dejansko omogočajo ergonomsko nošenje novorojenčkov, kar za dojenčke predstavlja poseben užitek in velike koristi. Posamezni kenguruji imajo tudi dodatke in vstavke, ki podaljšujejo obdobje uporabe, npr. od rojstva (vložek za novorojenčka) ali ko otrok zraste (razširitev sedežnega dela).

Običajno se kenguruji lahko uporabljajo do teže 15 ali 20 kg, obstajajo pa tudi modeli za večje ali starejše otroke do teže 25 kg ali celo 27 kg. Otroke običajno nosimo do njihovega 3. leta starosti, lahko pa tudi dlje. Kenguru vam bo prav prišel na potovanjih, v hribih, na daljših sprehodih in pri napornejših družinskih opravilih.

Glavno pravilo nošenja otrok pa je: Nošenje je dobro vse dokler so otrok in starši zadovoljni!

Po nakupu kenguruja, pogosto že ob prvi uporabi, se otroci v njem sprostijo, spodvijejo in zaspijo. Tedaj najpogosteje sledi vprašanje staršev, ki gledajo svojega spečega srčka in ga ne želijo zbuditi: „Koliko časa lahko otrok spi v kenguruju?“

Če je kenguru izdelan na način, da podpira otroka v ergonomskem položaju, če daje ustrezno podporo glavi in vratu, in če je otrok obrnjen proti osebi, ki ga nosi, potem ni omejitev glede trajanja uporabe. Seveda, v praksi bo po nekaj urah otroku potrebno zamenjati pleničko, mu omogočiti, da se pretegne, …  Zlato pravilo pa je: Opazujte svojega otroka in poslušajte svoj občutek za njegove potrebe!

Če je otrok obrnjen tako, da gleda stran od staršev, tedaj je primeren čas nošenja bistveno krajši: od 10 do 20 minut. Posebej je potrebno paziti, da se otrok ne utrudi zaradi držanja glavice, opazovanja sveta in prejemanja prekomernih dražljajev.


Neda Zubović Mihaljević, Ergobaby Hrvatska, svetovalka za nošenje, napredna stopnja tečaja Die Trageschule®

Die Trageschule® je mreža svetovalk za nošenje, ki izvaja usposabljanje za bodoče svetovalke za nošenje doječkov in otrok i deluje v več kot 15 državah. Namen izobraževanj je vzpostaviti mrežo kvalificiranih svetovalk in skupin tako s katero starši pridobijo dostop do strokovne podpore v zvezi z nošenjem. Delo Die Trageschule temelji na več kot dvajsetletnih izkušnjah.