Blog - Zakaj se otroci morajo igrati zunaj - tudi v zimskem času - Baby Center spletna trgovina
0

Zakaj se otroci morajo igrati zunaj - tudi v zimskem času

Zakaj se otroci morajo igrati zunaj – tudi v zimskem času

Ob lepem vremenu, ko sije sonce in pihlja topel jugo, večina staršev svoje otroke spodbuja k igri zunaj. Zakaj? Ker vsi vemo, da je igra na zraku dobra za otroka. Vemo pa tudi, da si s tem pridobimo nekaj dragocenega časa, ko lahko v hiši mirno postorimo stvari, s katerimi že nekaj časa odlašamo.

Ko pa se vreme spremeni iz toplega in suhega v mrzlo in vlažno, se otroci ne morejo več igrati zunaj, kajne? Narobe! Otroci se morajo igrati zunaj tudi v zimskem času. In ne samo zato, da vi v miru naredite svoja opravila. Igra zunaj ima namreč veliko koristi za vašega otroka.

1.)Krepitev imunskega sistema : Otroci, ki velik del otroštva preživijo zunaj (na kmetiji oz. podeželju), so praviloma bolj zdravi, saj so na dnevni bazi v stiku z zemljo, živalmi in različnimi bakterijami. Čeprav veliko ljudi meni, da jim to škoduje, se bolj ne bi mogli motiti. Ko otrok pride v stik z različnimi snovmi in bakterijami na naraven način, je manj verjetno, da bo razvil avtoimune bolezni ali alergije. Okolje pozimi nudi otroku drugačno podporo kot v drugih letnih časih. Sneg, dež, mrzel veter in nizke temperature. Vse to so elementi naravnega okolja, na katere se otrok mora navaditi in prilagoditi. In to lahko naredi le tako, da mu dovolite biti zunaj tudi v razmerah, ki na prvi pogled niso najbolj ugodne in udobne. Otroci so prilagodljivi in znajo uživati v vsakem trenutku. Pomembno je, da otroka oblečete v topla večplastna oblačila (pazite, da tega ne bo preveč, ker bo otroku vroče), obujete v nepremočljivo toplo obutev (če boste gazili po snegu), mu zaščitite prstke z rokavicami in glavo s toplo kapo, po izpostavljenih delih kože pa ga lahko namažete z zaščitno kremo (pozor – če se boste igrali zunaj v visokogorju, ne pozabite na kremo z zaščitnim faktorjem!).

2.) Krepitev telesa: Z igro v stanovanju se otrok ne mora razgibati v zadostni meri, kar ruši naše družinsko ravnovesje. Otroci radi skačejo po postelji, s postelje, tečejo po hodniku in plezajo na omare, kar seveda s seboj prinese tudi hrup, tresljaje in pretrese v naše vsakdanje življenje. Igra zunaj na miren način prenese vse te strese. In zimski čas ni izgovor, da z otrokom ne bi šli ven, tekli okoli igrišča, se gugali, spuščali po toboganu, žogali ali vozili s kolesom. Ob lepih dnevih se lahko odpravimo tudi v hribe, sploh, če nas na tej poti spremljajo za zimo relativno visoke temperature in prijetno sonce. Še več veselja pa nam gibanje predstavlja na snegu: sankanje, smučanje, drsanje, odmetavanje snega, čiščenje avta in gredic, kepanje, lovljenje, grajenje bunkerjev ali sneženega moža ter ustvarjanje snežnih angelčkov. Še tako preprost sprehod po zasneženih potkah bo vašega otroka sprostil, razgibal in mu razširil obzorja, česar ležanje pod odejo in brskanje po tablici ne more nadomestiti.

3.) Spodbujanje domišljije: Otroci današnjega časa nimajo dovolj razvite domišljije. V času tehnologije otrokom pokažemo vse preveč stvari. Ne pustimo jim, da bi raziskovali in sami prišli do rešitev in dognanj. Otrokom moramo pustiti, da občutijo in preigravajo scenarije, in ne le, da jih opazujejo v risanki ali na internetu. Pojdite z otroci ven in se tudi pozimi zunaj igrajte gusarje in policaje, očistite vejevje z vrta, namečite sneg na kup in zgradite ledeni grad ali bunker. Pustite otroku, da sam določi tematiko in scenarij igre, pustite mu, da se igra tako, kot sam želi. Igra nikoli ni pravilna ali napačna. Gre za raziskovanje fizično mogočega in nemogočega, verjetnega in neverjetnega, vzroka in posledic. Takšne izkušnje so za otroka neprecenljive in starši nismo razsodniki in usmerjevalci igre. Paziti moramo le toliko, da se pri raziskovanju sveta otrok ne opogumi do mere, kjer bi se lahko poškodoval.

4.) Spodbujanje razvoja logičnega mišljenja: Z igro na prostem se otrok nauči reševanja težav vsakdanjega življenja. Če mu žoga uide iz rok, jo mora pobrati ali če želi zgraditi ledeni grad, mora iz snega izrezati ledene kocke. Snežaka naredimo iz majhne kepe snega, ki jo z valjenjem po snegu povečujemo v gromozansko gmoto. Igra zunaj nudi nešteto možnosti za spoznavanje pravilnega zaporedja procesov, ki so potrebni za dosego cilja. Naravno okolje nudi neskončno možnosti za tovrstno učenje, ki je še bolj učinkovito, če se otrok v teh situacijah znajde skupaj s prijatelji. Tudi navezovanje in ohranjanje stikov z drugimi otroka uči logičnega mišljenja. Ne zapirajmo otrok v socialno osamo, pustimo jim, da se razvijajo med in z drugimi ljudmi, naj bodo to mlajši otroci, sovrstniki ali starejši otroci, ne pozabimo pa tudi na odrasle osebe. Vsak človek prinaša določeno znanje in posebnosti v odnosu.

5.) Zagotavljanje vitamina D: Otrok za zdrav razvoj potrebuje tudi vitamin D. Vitamin D je v bistvu hormon, ki ga telo lahko na zdrav in neinvaziven način proizvede tudi samo s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. Že 10 minut izpostavljenosti soncu 2- do 3-krat na teden zadovolji človeške potrebe po vitaminu D. In zakaj ga potrebujemo? Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija, potreben je za normalno rast ter mineralizacijo kosti in zob. Poleg fizičnega učinka pa nas tudi spravi v dobro voljo, napolni nas z energijo, izboljša spomin in splošno zdravstveno počutje. Vendar pazite, da vas daljša izpostavljenost soncu ne poškoduje: tako poleti kot tudi pozimi ne pozabite na kreme z zaščitnim faktorjem in sončna očala. V kolikor se pozimi sankate ali smučate po zasneženih strminah, oči zaščitite s sončnimi očali in preprečite morebitno snežno slepoto.

S padcem temperatur ponavadi upade tudi zanimanje in ideje, kaj početi z otroci zunaj v zimskem času. Malo več načrtovanja, ustrezna oblačila ter obutev in veselje je zagotovljeno. Kot pravijo na Švedskem: slabega vremena ni, so le slaba oblačila. :)

Otroci, kaj bomo pa danes počeli?

 • Ustvarjajte z vodnimi barvami: V prozorno brezbarvno plastenko nalijte vodo in jo obarvajte z vodnimi barvami, dodajte drevesne liste ali manjše kamenčke. Plastenko postavite v zamrzovalnik. Če je dovolj hladno, pustite plastenko zunaj, da zamrzne čez noč. Otroci bodo uživali v opazovanju zamrznjene vsebine.
 • Ledeni mehurčki: Pihajte milne mehurčke in jih ulovite na palčki. Če je zunaj dovolj hladno, bodo mehurčki zmrznili in nastal bo kristalni balonček, ki ga lahko razbijete.
 • Poiščite in zbirajte barve zime: Čeprav se zdi, da je zima brezbarvna, lahko v naravi poiščete nešteto barvnih odtenkov. Zelene vejice iglavcev, želodi na poti na hrib, rumeno odpadlo listje, beli prod na obrežju reke. Da bo igra še bolj zanimiva, nabrane kose odnesite domov in poiščite barvice v ustrezni barvi.
 • Zgradite zatočišče: Pomagajte si z vejami dreves, če pa vas zima obdari s snegom, so ledeni bunkerji za otroke prava dogodivščina. Naredite take z okni in vhodom od zgoraj, da se v bunker pripeljete kot po toboganu.
 • Imate na vrtu sadno drevje ali grmovje? Okrasite ga s papirnatimi snežinkami, zvončki in utripajočimi lučkami. Večerni razgled vas bo nagradil za popoldansko ustvarjanje.
 • Plešite na vašo najljubšo glasbo.
 • V nizko posodo z zemljo posadite čebulnice in opazujte, kako nastaja nova rastlina.
 • Na papir v različnih barvah ujemite snežinke in jih opazujte s povečevalnim steklom. Odkrili boste čudovite oblike različnih kristalov v različnih barvah.
 • Lovite snežinke z … jezikom: »Koliko jih lahko ujameš? Čutiš, kako se topijo?»
 • Pojdite na sprehod na obronek gozda in poiščite stopinje. Čigave so?
 • Pojdite se sankat: Tudi če v bližini nimate hriba, bodo otroci uživali v vlečenju in potiskanju sank. Prepričani smo, da bodo iznašli še več načinov za zganjanje vragolij z njimi.
 • Naredite snežni labirint: Z lopato odstranite sneg tako, da naredite labirint ali potke, po katerih se nato sprehajate.
 • Poiščite teren z rahlim nagibom: Z žlico v snegu izdolbite »bob« stezo, po kateri boste spuščali žlice. Naredite ovinke, zgradite skoke, mostove in podvoze. In švissss, žlica že šiba. Mamici pa bo božiček prinesel nov jedilni set. :)
 • Poiščite vedra, lopatke in grabljice, ki jih uporabljate za igro v pesku: Uporabite jih za basanje snega, oblikovanje potičk in zidanje hišic, sten in drugih oblik. Tudi izdelava snežene potičke je čudovita ideja.
 • Pobarvajte sneg: V plastenke nalijte vodo in jo obarvajte z jedilno barvo (barva za pisanice je super ideja). S to vodo pobarvajte sneg. Uporabite lahko tudi šprico na ročni pritisk in ustvarite še lepše umetnine.