Blog - Zakaj je pomembno izbrati pravi voziček? - Baby Center spletna trgovina
0

Zakaj je pomembno izbrati pravi voziček?

Zakaj je pomembno izbrati pravi voziček?

Ko se na testu pokaže tisti posebni znak +, večina mamic in očkov po prvem šoku pomisli na opremo, ki jo bodo potrebovali za svojega dojenčka. In eden izmed glavnih kosov opreme, mimo katerega ne more nihče, je seveda prvo prevozno sredstvo, s katerim boste svojega naslednika popeljali v svet. V mislih že kar vidimo male ročice, ki segajo iz rdeče košarice, in malega nadobudneža, ki nas iz športnega sedeža zabava z metanjem dude po tleh.

Izbiro otroškega vozička lahko primerjamo z nakupom osebnega vozila. Moški večino časa posvetijo preučevanju tehničnih lastnosti, dimenzij ter uporabnostim vozičkov. Bodoče mamice sicer večino časa pametno molčijo, na koncu pa presenetijo z odločitvijo. Konec koncev vemo, da je prav, da odločitev o vrsti vozička sprejme oseba, ki ima v sebi največjo količino nosečniških hormonov. Že zaradi ljubega miru. :)

Vse o vozičku za začetnike …

Pod imenom voziček razumemo »prevozno sredstvo« ki je (lahko) sestavljeno iz naslednjih elementov:

 1. Ogrodje: Čeprav so ponavadi izdelani iz aluminija, proizvajalci nudijo različne možnosti elementov ogrodja. Določena ogrodja so že sestavljena, nekateri proizvajalci pa dopuščajo izbiro barve ogrodja, koles, potisnih ročajev in varoval. Vsa ogrodja so namenjena temu, da nanje namestimo košaro za novorojenčka, športni sedež, avtosedež skupine 0+ in različne dodatke, s katerimi popestrimo izgled vozička (senčnik, dežno prevleko, držalo za stekleničko, ...). Ogrodja nudijo tudi različne možnosti zlaganja, kar je potrebno uskladiti z velikostjo prtljažnika vašega avtomobila.
 2. Košara za novorojenčka: Košara otroku omogoča, da počiva v vodoravnem položaju, s pregrinjalom in strehico pa je še dodatno zaščiten pred vplivi okolja.
 3. Športni sedež: Namenjen je otrokom, ki že samostojno sedijo. Nudi različne možnosti prilagoditev (prilagoditev naklona hrbtišča, naslonjala za nogice in strešice, odstranljivo prednje varovalo, spremembo smeri vožnje, ...).

Kaj imata skupnega voziček in avtosedež za novorojenčka?

Avtosedež za novorojenčka strokovno imenujemo avtosedež skupine 0 ali 0+ . Gre za avtosedež, namenjen otroku od rojstva do teže 13 kg. V vsakdanjem pogovoru je bolj znan pod izrazom »lupinica« ali »jajček«. Ta avtosedež lahko namestimo tudi na ogrodje vozička. Tako po naporni vožnji otroka ni potrebno zbujati, ampak ga skupaj z avtosedežem prestavimo na voziček. Ogrodja vozičkov so kompatibilna z večino avtosedežev, pri določenih pa je potrebno dokupiti adapter za namestitev avtosedeža.

Mi bomo imeli pa kar dva!

Če vas je doletela dvojna sreča ali pa je starostna razlika med dvema otrokoma zelo majhna, so na voljo tudi vozički, na katere lahko namestite kar dve sedišči. V primeru dvojčkov istočasno namestite dve košari, dva športna sedeža ali dva avtosedeža. V drugem primeru pa lahko kombinirate različna sedišča (npr. košaro za novorojenčka in športni sedež za enoletnika) .

Kaj pa je to »marela«?

Marela je ime dobila po svojem specifičnem načinu zapiranja. Zaradi svoje oblike v zloženem stanju (oblika dežnika) so nadvse priročni za prenašanje. Takšni vozički so namenjeni večjim otrokom, ki le občasno za krajši čas potrebujejo pomoč pri gibanju ali pa prostor za kratko dremanje. Obstajajo tudi bolj kompaktne marele, ki jih lahko uporabljamo tudi za novorojenčka, in na katere lahko pritrdimo tudi avtosedež skupine 0+.

Je ta voziček res pravi zame?

Široka izbira otroških vozičkov na trgu omogoča, da izberete takšnega, ki kar najbolj ustreza vašemu načinu življenja, željam in potrebam. Če živite v mestu, bo verjetno bolj primeren lahek in vodljiv voziček z manjšimi kolesi za vožnjo po betonskih ulicah, tisti, ki živite izven mesta, pa boste verjetno raje izbrali kompakten in stabilen voziček z velikimi kolesi, primernimi tudi za vožnjo po bolj zahtevnih terenih. Pravila sicer ni. Vsakdo naj izbere voziček, ki bo kar najbolj ustrezal njihovemu družinskemu življenjskemu stilu.

Ko izbirate primeren voziček zase in za svojega otroka torej najprej premislite, po kakšnem terenu ga boste vozili (mestne ulice ali zahtevnejši tereni) in se na podlagi tega odločite, kolikšne bodo dimenzije vozička, teža vozička, kakšna naj bodo kolesa (napihljiva prednja kolesa, napihljiva zadnja kolesa, kolesa iz pihane pene ali plastična kolesa) in kakšen način zlaganja omogoča (kompaktno, enoročno ali v »marelo«).

Ogrodja vozičkov so ponavadi izdelana iz aluminija, zaradi česar je voziček lažji ter tako bolj vodljiv in bolj priročen za prenašanje. Premislite tudi o shranjevanju vozička po uporabi: če ga boste nosili v 3. Nadstropje, mora biti voziček izjemno lahek; če ga boste parkirali na hodnik v stanovanju, vas bo velik voziček oviral na poti do kopalnice; če imate zelo majhen avto, preverite zlaganje vozička, da ga boste lahko shranili v prtljažnik.

Ne pozabite pa tudi na voznika in njegovo višino: pomembno je, da ima ogrodje možnost nastavitve višine potisnega ročaja ali pa z njim celo spreminjamo smer vožnje. Nič ni bolj hrbtenici škodljivo, kot potiskati voziček s prenizko ali previsoko potisno ročko.

Svet je pisan, in prav tako je pisana tudi paleta barv vozičkov. Nekateri starši prisegajo na klasično rdečo barvo, nekateri želijo roza voziček za svojo punčko, spet drugi so bolj privrženi klasični črni ali sivi barvi vozička. Barve so izraz vašega stila - izrazite jih tudi z barvo svojega vozička.

Kaj pa dodatki za vozičke?

Za še bolj praktično uporabo otroškega vozička ter za še več udobja in varnosti za vašega otroka, ki se pelje v njem, lahko pri večini otroških vozičkov dokupite tudi različne uporabne dodatke.

Na voljo so različni dodatki za vozičke posameznih blagovnih znamk ter univerzalni dodatki (senčnik, torba, dežno pregrinjalo, zimska vreča, pregrinjalo proti mrčesu, nastavek za prevažanje drugega otroka, nastavek za stekleničko, ...).

 • Previjalna torba je namenjena hranjenju vseh potrebščin, ki jih potrebujete na sprehodu z vozičkom. Ponavadi imajo več predelkov znotraj in žepkov zunaj torbe, v katere lahko pregledno shranite vse potrebščine (stekleničke, lončke, posodice, plenice, kozmetiko, igrače, ...). Previjalne torbe vsebujejo tudi higienično previjalno podlogo, ki omogoča, da otroku hitro in enostavno zamenjate plenico kjerkoli in kadarkoli. Torbe so na voljo v različnih barvah in vzorcih, največkrat v ujemajočih se z izbranim vozičkom.
 • Senčnik poskrbi za popolno zaščito otroka pred soncem, saj onemogoča dostop direktnega sonca do otrokove občutljive kože, zadržuje UV žarke in preprečuje, da bi sonce otroku bleščalo v oči. Tudi senčniki se lahko kombinirajo z izbranimi vozički, in so na voljo v enaki barvi in vzorcu kot nekateri vozički.
 • Dežno pregrinjalo otroka ščiti pred dežjem, s čimer ga ohranja suhega in posledično zdravega.
 • Zimska vreča je namenjena uporabi v hladnejših dneh, ko je za sprehod potrebno otroka dodatno toplotno zaščititi.
 • Pregrinjalo proti mrčesu otroka varuje pred neprijetnimi insekti, na primer komarji, čebelami, osami in muhami.
 • Nastavek za stekleničko hitro in enostavno pritrdite na ogrodje vozička, s čimer poskrbite, da je tekočina ves čas pri roki. Stekleničko postavite v nastavek in jo podate otroku takoj, ko jo potrebuje.
 • Nastavek za prevažanje drugega otroka namestite na ogrodje vozička. Starejši otrok stopi nanj in že se lahko pelje z vami na sprehod. Kljub temu, da je nekatere univerzalne nastavke za prevažanje drugega otroka mogoče namestiti na skoraj vse vozičke, se pred nakupom nastavka pri prodajnem osebju pozanimajte, ali boste nastavek lahko namestili na vaš voziček.

S stilom v svet …

Izrazite svoj stil z vozički, kih jih sestavite sami po svojih željah. Če imate posebne želje in zahteve, je za vas odločna izbira voziček Joolz Tailor. Gre za edinstven voziček nizozemskega proizvajalca, ki omogoča popolno barvno personalizacijo posameznih elementov. Izbirate lahko med različnimi barvami in barvnimi kombinacijami spodnjih elementov:

 • Barva ogrodja
 • Barva in videz koles
 • Barva košare
 • Barva sedežne enote
 • Barva varovala
 • Barva dodatkov

Na voljo so tudi dodatki v različnih barvnih kombinacijah.

V Baby Centru omogočamo sestavo takšnega vozička in za vas izvedemo ekskluzivno naročilo neposredno pri proizvajalcu. Tako dobite edinstven voziček po vaših željah! Več informacij poiščite na naši spletni strani ali povprašajte naše prodajno osebje.