Blog - Z avtom na pot - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Z avtom na pot

Z avtom na pot

Kaj pravi statistika?

Otroci, ki v vozilu niso zavarovani z varnostnim avtosedežem, bodo v nesreči 7x pogosteje hudo poškodovani ali celo umrli, kot otroci, ki se vozijo v varnostnem sedežu. 83 % otrok, ki se vozijo v varnostnem avtosedežu, nesrečo preživijo nepoškodovani (Vir: German Road Safety organization, information sheet #4, May 2009). Večina prometnih nesreč vključuje čelni oz. stranski trk (vir: Federal Highway research institute, Booklet F 67, 2007). Zato priporočamo uporabo otroškega varnostnega avtosedeža na vseh vožnjah. Tudi najbolj kratkih.

Katera je najvarnejša pozicija za sedež v avtu?

Na splošno velja pravilo, da je za otroka najvarnejši sredinski sedež na zadnji klopi. Vendar večina vozil ni zasnovana tako, da bi imeli samostojni sredinski sedež, oblikovan in tehnično podprt na enak način kot stranska sedeža. Zato večina proizvajalcev priporoča namestitev otroškega varnostnega sedeža za sovoznikov sedež oz. sedež voznika. V primeru trka ti dve poziciji zagotavljata optimalno zaščito.

Kaj je Top Tether?

Top Tether je tretja sidriščna točka pri otroških varnostnih avtosedežih z vgrajenim Isofix sistemom. Ponavadi jo v avtu najdemo na zgornjem zadnjem delu avtomobilskega sedeža. Nanjo pripnemo trak, ki je nameščen na zgornjem zadnjem delu otroškega sedeža in s tem zagotovimo še boljšo fiksacijo sedeža v vozilo, kar zagotavlja še večjo zaščito v primeru čelnega trčenja. Top Tether po zakonodaji ni obvezen, zato nekatera vozila tega sidrišča nimajo. Za več informacij preverite navodila za uporabo vašega vozila.

Otroški sedež in zračne varnostne blazine (Airbag)

Zračne blazine so bile v prvi vrsti razvite za bolj varno vožnjo in zaščito odraslih v primeru trka. Če na sovoznikov sedež namestite avtosedež skupine 0+, morate obvezno izklopiti zračno blazino. V kolikor zračne blazine ne izključite, bo dojenček v primeru trka in sprožitve zračne blazine utrpel hude poškodbe glave in vratu. Zato strokovnjaki priporočajo, da otroške varnostne sedeže, ne glede na velikost, namestite na zadnjo klop. Vožnja otrok na zadnjem sedežu je kar trikrat varnejša v primerjavi z vožnjo na prednjem sovoznikovem sedežu, prav zaradi odsotnosti zračne blazine. Od proizvajalca vozila je odvisno, ali se glavna in stranka zračna blazina izključita. Če proizvajalec onemogoča izklop, zagotavlja, da zračna blazina deluje v okviru predpisanih varnostnih zahtev.

V sedež nikoli preveč oblečeni

Četudi se ohladi, otroka v sedež ne polagajte oblečenega v debele jopice, bunde ali pajace. V tem primeru se varnostni pasovi ne zategnejo do popolnosti in otrok v primeru trčenja ni popolnoma zavarovan. Pred potjo vozilo najprej oglejte, otroka pa pokrijte z njegovo jopico ali dekico in mu tako zagotovite udobno potovanje.

Ko je otrok pametnejši od avtosedeža

Zaponke za pripenjanja avtosedeža so včasih malo težavne. Seveda je tako z razlogom. Čeprav se vi včasih borite z njimi, pa lahko otroci kaj hitro ugotovijo, kako se zaponka odpre. In če to naredijo med vožnjo, spravljajo v nevarnost tako sebe kot tudi vas. Nekateri avtosedeži že imajo vgrajeno pametno zaponko. SensorSafe zaponka na sedežu Cybex Sirona Z i-Size Sensorsafe ponuja osnovna opozorila in s tem pomaga preprečiti kritične situacije:

  • v primeru, da otrok samodejno odpre varnostno zaponko na varnostnem pasu avtosedeža,
  • ko je temperatura v avtomobilu za otroka neprimerna oz. nevarna,
  • če otrok ostane v avtomobilu brez nadzora,
  • če vaš otrok predolgo sedi v avtomobilskem sedežu.

Vsa opozorila so prejeta preko povezave Bluetooth na vaš pametni telefon prek uporabniku prijazne aplikacije.

Nikoli brez nadzora

Nikoli pomeni nikoli. Poleti temperatura v avtu lahko hitro naraste, pozimi pa pade, kar lahko pripelje do neželenih posledic. Ko otrok v avtu zaspi, smo seveda soočeni s skušnjavo, da ga pustimo počivati, mi pa opravimo svoje delo drugje. Miren spanec ne bo odtehtal življenja vašega otroka. Če ga pustite na neprimerni ekstremni temperaturi samo nekaj minut, s tem ogrozite njegovo življenje. Tudi pri tem vam lahko pomaga uporaba sedeža, ki ima v zaponki vgrajeno SensorSafe zaponko.