Blog - Vse kar morate vedeti o stolih za hranjenje - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Vse kar morate vedeti o stolih za hranjenje

Vse kar morate vedeti o stolih za hranjenje

Sprejemanje odločitve za pravi stol za hranjenje ni enostavna naloga, ponudba je široka in raznolika. Toda ko boste spoznali, kako zelo priročen je stolček, in kdaj vse vam bo prišel prav, vam ne bo škoda vloženega truda za iskanje tistega pravega. Ker na koncu se vedno izkaže, da je hranilni stolček veliko več kot le to.

Otroci morajo za družinsko mizo dobiti svoje mesto. Z občutjem skupnega obedovanja bo otrok spoznal smisel sedenja za mizo v njegovem prelepem in udobnem stolčku. ​​​​​​​

Otrok se bo naučil držati hrano (piškot) v roki, žvečiti, proučevati, nemoteno raziskovati nove okuse. Nekateri mu bodo takoj všeč, drugi niti ne. Le kateri otrok je ob prvi žlički brokolija z rižem zapredel od ugodja? S hranilnim stolčkom mu to lahko omogočite brez večjih težav in umazanije. Male ročice bodo hrano lomile, prelagale, trgale in raziskovale…

Seveda boste večino časa prav vi hranili svojega otroka. Otroci v svoji razigrani vnemi ponavadi kar hitro pozabijo na to, da bi bilo pametno tudi kaj pojesti. V tem primeru je stolček super izbira, saj vam malček ne more pobegniti. Praktične igračke, ki se lahko namestijo na stolček, imajo ponavadi vakuumski čep za pritrditev na pladenj. Svoj namen pa bodo dosegle tudi čisto navadne igračke, s katerimi lahko med hranjenjem animiramo otroka.

Hranilni stolčki so odlična zadeva tudi pri učenju držanja žlice. Ne zagotavljamo vam, da bo prostor okoli stolčka ostal čist, vendar pa bo vsaj nekaj koščkov hrane končalo na pladnju in ne na tleh.

Ko se odločate za nakup stolčka, najprej definirajte, za katero starost otroka ga potrebujete. Ali bo stolček uporabljal otrok že takoj od rojstva dalje ali pa iščete primernega za nekajmesečnega otroka, ki že samostojno sedi? V skladu s to informacijo poiščite stolček, ki ima dodatne funkcije, kot so nagib hrbtnega naslona, nastavljiva višina sedišča in naslonjala za noge, … Tak stolček bo primeren za katerokoli starost, saj je s svojimi nastavljivimi elementi prilagodljiv velikosti otroka.

Ergonomski in funkcionalen hranilni stolček ima:

 • udobno in mehko oblazinjeno sedišče s PVC prevleko (enostavno čiščenje),
 • varnostne pasove (potrebujejo jih tako najmlajši kot tudi malce večji otroci),
 • v več stopenj nastavljiv hrbtni naslon, kar je idealna izbira za malčke, ki med hranjenjem radi malce zadremajo,
 • dvojni ali/in odstranljivi pladenj za lažje čiščenje.

Dodatne lastnosti, ki lahko olajšajo uporabo:

 • nastavljiv naslon za noge,
 • okretna kolesca za lažje premikanje,
 • gumirana kolesca, ki ne puščajo sledi in ne uničujejo tal,
 • enostavno zlaganje,
 • zložen stolček zavzame le malo prostora,
 • vgrajen lok za igranje,
 • spreminjanje nastavitev, ki omogočajo, da stol raste z otrokom.

Če veliko potujete ali pa ste reden gost na kosilu pri babici in dedku, razmislite o uporabi stolčka, ki se enostavno namesti na navaden stol. Lahki so za prenašanje, vaš mali jedec pa ima zagotovljeno mesto za vsako jedilno mizo. Takšni stolčki so primerni za uporabo doma, na obisku ali v restavraciji.

Priročnost stolčka boste spoznali tudi v drugih situacijah, ki niso povezane s hranjenjem - ko se malček začne plaziti, pri prvih dvigih na noge, prvih korakih in raziskovanju. So trenutki, ko se starši zaradi varnosti ne želimo preveč oddaljiti od malih kobacavčkov. V trenutkih, ko moramo opraviti vsakodnevne obveznosti, kot je pranje perila ali pomivanje posode, kuhanje kosila, mogoče lakiranje nohtov ali vezanje kravate, nam stolček predstavlja prijatelja, ki bo vsaj za trenutek malčka varoval v varnem okolju. Seveda pod našim budnim očesom.

Ne pozabite pa, da vaš malček hitro raste. Stolček, ki ga lahko prilagajamo velikosti otroka, je odlična rešitev. Obstajajo pa tudi takšni stolčki, ki prenesejo večje obremenitve, in ko otrok zraste, ga lahko uporablja tudi za pisalno mizo ali pa ga uporabimo za rezervni stol tudi za nas starejše.

In še nasvet za konec:
Stolčka za hranjenje ne postavite v neposredno bližino zidu. Ker barv za pleskanje sten na žalost še nimamo v naši ponudbi.