Blog - Veselo čofotanje v vodi - to je užitek! - Baby Center spletna trgovina
0

Veselo čofotanje v vodi - to je užitek!

Veselo čofotanje v vodi - to je užitek!

Po tem, ko dojenček preživi devet mesecev v amniotski tekočini v maternici, ni presenetljivo, da se v vodi zelo dobro počuti tudi po rojstvu. In prav je, da mu omogočimo čim več pozitivnih in zabavnih vodnih doživetij.

Redko se zgodi, da otrok skozi mesece razvije strah do vode. Temu se lahko izognete tako, da redno ohranjate njegov stik z vodo. Če je le mogoče, mu z vodo nekajkrat tedensko popestrite minutke pred zasluženim večernim spancem. Poskrbite, da bo voda dovolj topla (preverite s komolcem ali termometrom) in mu med polaganjem v vodo nežno razlagajte svoje korake. Starejši otroci bodo v kopanju skoraj zagotovo uživali.

Poleg običajnih igrač, ki najdejo mesto v vodi ali ob vodi (kopalna knjiga, vodni prijatelji in druge gumijaste živalice), bodo nesli v kad tudi vse drugo - tudi tisto, kar ne sodi ravno v kad (pokrovčki, zamaški, plastenke in skodelice, med njimi pa se zna znajti tudi kakšen plišasti prijatelj). Otroci obožujejo tudi vodne igrače, ki jih pritrdimo na steno ob kadi. Otroku omogočite, da v vodi preživi toliko časa, kolikor želi. Pazite le, da se voda preveč ne ohladi, predvsem pa ga v vodi nikoli ne puščajte samega!

Kdaj se prvič odpraviti v bazen?

Pravila ni. Pravi čas je takrat, ko sami začutite, da boste kos nalogi, ki vas čaka, hkrati pa veste, da bo otrok ob tem užival. Nekateri starši to začutijo že po prvem mesecu (pogoj je zaceljen popek), drugi pa malo kasneje. Da se boste vsi počutili varno, priporočamo uporabo različnih plavalnih pripomočkov za dojenčke in otroke. Eden izmed osnovnih je zagotovo Fredov obroč, v katerem je otrok varno pripet, hkrati pa mu omogoča popolno svobodo gibanja.

V poletnem času ne pozabite na dodatno zaščito pred soncem: s kapico zaščitite otrokovo glavo in ga namažite s kremo z zaščitnim faktorjem ZF50. Da med plavanjem ne bi prišlo do neljube nezgode, uporabite plavalne pleničke, ki so na voljo v različnih velikostih in materialih (za enkratno ali večkratno uporabo). Tuširanje po uporabi bazena je obvezno, otrokovo kožo pa lahko dodatno navlažite še z negovalnim oljem.

Naj bo zabavno tudi na domačem vrtu

vodnimi igrali popestrite počitnice tudi na domačem vrtu. Za najmlajše izberite mini bazenčke, med katerimi najdete tudi takšne, ki imajo strešico za zaščito pred soncem. Uporabljate jih lahko tudi v dnevni sobi, in sicer tako, da jih napolnite z žogicami. Nekoliko večji malčki bodo bolj uživali v malo večjih bazenih, v katerih se bodo lahko zabavali skupaj s svojimi prijatelji, za zabavo cele družine pa se nagradite s čisto pravim velikim družinskim bazenom. Vse je seveda odvisno od prostora, ki ga imate na voljo za namestitev bazena. Igro dopolnite s toboganom, na katerega lahko priključite vodno cev in zabava s špricanjem se lahko prične!

Ni pravega poletja brez morskih norčij

Šumenje valov, mivka in pisani kamenčki… idej za igro na morju nikoli ne zmanjka. Seveda se otroci najprej zapodijo v vodo, kjer raziskujejo tudi podvodni svet, veliko možnosti pa najdejo tudi na obali, kjer lahko gradijo peščene gradove, se igrajo s storži, rišejo s kredami ali pa mirno počivajo na brisači ob glodanju slastne nektarine.

V sodelovanju z mamicami smo pripravili spisek najpomembnejših stvari, ki se, ko se odpravljate z otroki na morje, morajo znajti v kovčku ali potovalki*:

 • Napihljivi obroč oziroma rokavčki za plavanje
 • Plavalna očala ali maska z dihalko za raziskovanje sveta pod vodo
 • Plavalna deska, napihljiva blazina ali napihljiva živalica
 • Plavalni jopič
 • Neoprenska zaščitna obleka
 • Kopalke ali plavalne pleničke (za enkratno ali večkratno uporabo)
 • UV zaščitna majica in hlačke ter kapica
 • Čevlji za v vodo
 • Pripomočki za igro (kanglice, lopatke, zalivalke, mlinčki, sito, ...)
 • Različna vozila (kolo, poganjalec, skiro, rolka, rolerji, ...)
 • Športni rekviziti (balinčki, keglji, badminton ali tenis loparji, frizbi, žoga, ...)
 • Pripomočki za risanje (krede, barvice, voščenke, flomastri, zvezek in listi papirja)
 • Različne knjigice in najljubši plišasti prijatelji
 • Različne družabne igre
 • Kopalni plašč in kopalna brisača
 • Zaščitna krema ZF50 in repelent
 • Negovalno mleko ali olje po sončenju
 • Set za prvo pomoč (antibiotični sprej, obliži, povoj, sterilna gaza, …)


*Seznam je sestavljen po priporočilu mamic z različnim življenjskim slogom - sami presodite, katere stvari vaš malček resnično potrebuje ali želi.

Predvsem pa naj bo zabavno :)

Poletne počitnice so idealen čas, ko lahko kar čim več časa preživimo s svojimi najmlajšimi. To so trenutki, ki si jih bodo vaši otroci zapomnili za vse življenje. Smejte se z njimi, pustite, da vas »tunkajo« pod vodo, skupaj gradite peščene bazenčke, barvajte storže in specite najboljše palačinke s čokolado. Pojdite na vožnjo s kolesom in se peljite brez rok, pojejte kepico sladoleda več kot si dovolite in bedite pozno v noč med raziskovanjem zvezdnega neba. Vrnite se v čas svojega otroštva in se vprašajte, kaj je takrat vam pomenilo največ in kaj ste najbolj pogrešali. In jim to nudite. Ne pozabite: največ, kar lahko podarite svojemu otroku, ste VI!