Blog - Varnost otroka na potovanju naj bo vaša prioriteta! - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Varnost otroka na potovanju naj bo vaša prioriteta!

Varnost otroka na potovanju naj bo vaša prioriteta!

Ali ste pripravljeni za odhod na morje? Vsako potovanje je razburljivo za celotno družino, še posebej za naše najmlajše. Prvo kopanje, neomejeno igranje v mivki in plitvini, prvo samostojno plavanje. Vsako poletje predstavlja nove izzive za vsako družino. Pomembnemu procesu, pri katerem je nujna dobra organizacija pakiranja in dvojno preverjanje, ali so v torbi vse najpomembnejše igrače, sledi najpomembnejši del – pot in varnost na poti. Tako kot skrbimo, da nežna in občutljiva koža naših otrok ni predolgo pod vplivom močnih sončnih žarkov, moramo starši enako pozornost posvetiti tudi pripravi in nakupu ustreznega avtosedeža.

Če se želite prepričati, da ste zbrali varen avtosedež, potem se mora vaše raziskovanje začeti pri različnih testih avtosedežev, ki jih izvajajo različne organizacije. Eden izmed najbolj znanih testov je ADAC, ki ga izvaja nemška avtomobilistična zveza. Ne glede na to, ali se pripravljate na prihod otroka ali se odpravljate na pot z večjim otrokom, je pomembno, da se posvetite preverjanju brezhibnosti obstoječega avtosedeža, in, če je potrebno, nakupu novega avtosedeža, primernega za vašega otroka. Poleg varnosti bo pravilno izbran avtosedež otroku zagotovil tudi udobno potovanje.

Zakaj so pomembna testiranja nemške avtomobilistične zveze ADAC?

Na svetu obstajajo mnogi testi avtosedežev, vendar so se ravno neodvisna testiranja nemške avtomobilistične zveze ADAC pokazala kot najverodostojnejša in najzanesljivejša. Zato starši vsako leto z nestrpnostjo pričakujejo rezultate njihovih testiranj avtosedežev.

Kako izbrati avtosedež glede na starost otroka?

Pri pripravah na prihod otroka morajo starši poleg vozička, posteljice in ostalih nujnih potrebščin, otroka pričakati tudi z avtosedežem skupine 0+ ali 0+/1. Zakon predpisuje, da moramo že v porodnišnico po otroka priti z avtosedežem. S tem otroku zagotovimo varnost že na njegovem prvem potovanju do doma.

Do sedaj dobro poznan način razvrščanja po skupinah, po katerem so starši izbrali avtosedež glede na težo ali starost otroka, počasi nadomešča nova, i-Size regulativa. I-Size regulativa predvideva kar se da dolgo obdobje vožnje v smeri nasprotni smeri vožnje avtomobila. Pri regulativi i-Size so minimalni pogoji za obračanje otrok v smer vožnje naslednji:

  • otrokova teža vsaj 1o kg ali
  • dopolnjenih vsaj 15 mesecev starosti ali
  • otrokova samostojna hoja.

Se sprašujete kaj je regulativa i-Size?

Regulativa i-Size prinaša novosti tako pri pogojih za izbiro avosedežev, kot tudi pri testiranju le-teh. Najpomembnejše spremembe se nanašajo na izbiro avtosedeža, pri kateri se namesto teže spremlja otrokova višina. Zanimivo je, da se pri testiranju uvaja bočni test, ki do sedaj ni bil prisoten.

Vsako leto je na trgu vedno več avtosedežev, ki imajo možnost obračanja v smeri vožnje, pa tudi v nasproti smeri vožnje. Slednje je izjemno zaželeno zaradi še večje varnosti otrok. V primeru nesreče namreč otroci, ki sedijo v nasprotni smeri vožnje, utrpijo veliko manjše zdravstvene posledice.

Regulativa i-Size zaradi ISOFIX Connect sistema zmanjšuje tudi veliko nevarnost, ki je posledica nepravilne uporabe avtosedežev. Ponuja tudi izboljšano kompatibilnost - posebna oznaka nakazuje kompatibilnost z vsemi sedišči v certificiranem vozilu.

Prav ta nova regulativa je vidna v najnovejših rezulatih ADAC testov – vse več testov je opravljenih na modelih z oznako i-Size. Na naših spletnih straneh smo staršem olajšali iskanje tovrstnih avtosedežev z uvedbo novega načina prikaza.

Nov ali rabljen avtosedež?

Vsak avtosedeži ima tudi rok trajanja, kar poudarjajo vsi proizvajalci avtosedežev. Nakup rabljenega avtosedeža se včasih zdi enostavna in ugodna rešitev, vendar pa je plastika avtosedežev in sponk med uporabo izpostavljena različnim vremenskim pogojem, kar lahko pripelje do hudih posledic v primeru nesreče. Nakup novega avtosedeža pa vam zagotavlja, da bo otrok v primeru nesreče maksimalno zaščiten, in mu tako omogoča varno in udobno vožno na potovanju.