Blog - Torba za v porodnišnico: kaj spakirati? - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Torba za v porodnišnico: kaj spakirati?

Torba za v porodnišnico: kaj spakirati?

Kaj je v svojo torbo spakirala Ajda Sitar?

Leta takšnih ali drugačnih potovanj so me naučila optimizacije pri pakiranju torb, nahrbtnikov, potovalk in kovčkov, a vseeno je bilo pakiranje torbe za v porodnišnico pravi izziv. Predvsem zato, ker po spletu (in med prijateljicami ter znankami) kroži nemalo različnih informacij »kaj nujno rabiš«, »kaj je fino, če imaš še dodatno zraven«, »česa pa res ne rabiš« in »kaj sploh dobiš v porodnišnici«. Zaključek, ki ga lahko potegnem je, da je nemogoče pravilno (ali raje: nepravilno) spakirati, ker si niti dve izkušnji nista povsem enaki. Zato te tudi pri branju te objave in prebiranju mojega seznama prosim, da vzameš vse skupaj malo z rezervo, se poskusiš vsaj malo distancirati od tvojih preferenc in imaš v mislih, da sem se za spakirano odločila na podlagi želja in poizvedbe pri prijateljicah, ki so rodile pred kratkim. Kakšen dodaten nasvet ali predlog pa vedno pride prav.

Torba za v porodnišnico: Cybex Priam previjalna torba

Kot glavno torbo za v porodnišnico sem vzela črno Cybex Priam previjalno torbo, ki jo bom tudi kasneje uporabljala in nosila s seboj v spodnji košari v vozičku (res komaj čakam, da Cybex Priam zapeljemo prvi krog po mestu). Torba je dovolj prostorna, da sem vanjo pospravila vse razen oblačil za odhod domov iz porodnišnice zame in za malo bubo.

Dokumenti:

 • Kartica zdravstvenega zavarovanja
 • Materinska knjižica z izvidi in napotnico za reševalno vozilo
 • Denarnica z osebnim dokumentom in denarjem (+ kovački)
 • Zapisane porodne želje
 • Fotokopija poročnega lista

 Toaletna torbica z osnovnimi pripomočki:

 • Mini gel za tuširanje
 • Mini šampon in balzam
 • Deodorant (brez močnega vonja)
 • Zobna ščetka, zobna pasta in zobna nitka
 • Čistilo za obraz
 • Krema za obraz
 • Balzam za ustnice
 • Elastike za lase
 • Potovalna krtača za lase
 • Pilica

Pripomočki za nego po porodu:

Vložki za po porodu: priporočila sem slišala predvsem za vložke Vir80 in to.to mama, vzela sem slednje, ki naj bi bili boljši v primeru, če si šivana (v slovenskih porodnišnicah dobiš različne, prav tako nekje dobiš neomejeno količino, drugje le en paket).

Mrežaste spodnje hlačke: te sem vzela za vsak slučaj, saj jih menda v porodnišnici dobiš dovolj. Če ne drugega, jih bom imela za domačo uporabo, Janu pa jih ne bo potrebno iskati po Baby Centru kasneje.

Blazinice za dojenje: sicer imam namen kasneje poskusiti tudi s pralnimi blazinicami, a za v porodnišnico sem se odločila, da vzamem to.to mama blazinice za dojenje za enkratno uporabo.

Modrček za dojenje: vzela sem Carriwell GelWire nedrček za dojenje, ki je res mehek, udoben in zelo raztegljiv. Znamka ima sicer kar nekaj različnih modrčkov za dojenje – najboljše, da si jih pogledate v kakšnem od bližnjih Baby Centrov kar v živo. So pa precej raztegljivi in pokrijejo več številk.

Spodnja majica za dojenje + bombažne kratke hlače: za vsak slučaj, če mi bo v porodnišnični halji vroče (mi pa oboje res ni vzelo veliko prostora)

Podporne spodnje hlače za po porodu: tudi te so znamke Carriwell, ali jih bom v porodnišnici nosila ne vem (verjetno bom kar raje na »klasičnih« mrežastih), če ne drugega jih bom morda oblekla za odhod domov

Ščitniki za bradavice za dojenje: po priporočilu mamic in svetovalke v Baby Centru sem vzela Medela Contact ščitnike za bradavice, ki so res tanki, prijetni tako za mamico kot dojenčka

Cicatridina sprej in mazilo: Cicatridina sprej in mazilo veljata za nepogrešljiva izdelka po porodu, saj pomagata celiti rane, odrgnine oziroma raztrganine – predvsem v primeru epiziotomije, torej prereza presredka oziroma raztrganin. Mamice pravijo, da sta nepogrešljiva v vsaki domači lekarni tudi kasneje, ko malčki začnejo divjati okoli in pridobivati prve »bojne rane« (no, ali pa tudi pogumni očki pri kolesarjenju, kajne Jan?). Gresta torej z mano kar v porodnišnico.

Lanolin in komprese: lanolin velja za zaščitnika številka 1 v boju proti razdraženim in razbolenim bradavicam, za začetek sem izbrala znamko Multi-Mam, dodala pa v torbo za v porodnišnico še nekaj prepojenih blazinic oziroma kompres iste znamke.

Bephanten: rožnata verzija mazila, ki je primerna za nego kože, prsi med dojenjem in dojenčkove kože

Dodatki:

Telefon in polnilec + slušalke: slušalke sem že spakirala, sicer pa sem listek z napisom »vzemi telefon in polnilec« dodala na vrh torbe, da ju ne pozabim pograbiti pred odhodom v porodnišnico

Zdravila in vitamini: tu bo verjetno seznam posameznic zelo različen, jaz bom poleg zdravil vzela še C vitamin, magnezij in Novalac prenatalne kapsule, ki jih jemljem še vedno in nameravam z njimi nadaljevati tudi v času dojenja

Natikači: ali so potrebni ali ne, verjetno lahko debatiramo ure in ure, jaz jih bom vzela že zato, ker z gotovostjo vem, da so mi prav in da ne morem stakniti kakšne glivične okužbe stopal

Steklenička za vodo na slamico: poleg nekaj dodatne pijače za hidracijo sem vzela tudi s seboj Twistshake stekleničko na slamico, ki sicer ni zelo velika, je pa praktična, saj lahko iz nje pijem tudi v polležečem položaju

Prigrizki: brez teh ne gre – pridejo lahko prav za bodočega očka ali mamico med in po porodu (za mamico pa predvsem, če slučajno zamudi kakšnega od večjih obrokov)

Duda: tu so mnenja sicer deljena, saj bi lahko na začetku duda pri dojenčku povzročala sesalno zmedo, a sem vseeno rekla, da jo za vsak slučaj vzamem s seboj.

Čepki za ušesa: v primeru, če mi morda dodelijo kakšno cimro, ki bo smrčala. Glede na to, da tako ali tako ne delujejo 100%, mislim, da ni bojazni, da bi preslišala jok dojenčice.

Nočna maska za spanje: najboljše namreč spim v popolni temi, zato sem rekla, da jo za vsak slučaj vzamem s seboj.


Za odhod domov:

Oblačila zame: izbrala bom lahkotno obleko.

Oblačila za dojenčico: bel bodi + bombažen pleten komplet s pajacem, kapico in copatki, ki ga je spletla Janova mami.

2x tetra plenička

Lupinica Cybex Cloud Z i-size: uporabo lupinice sva že stestirala in komaj čakava, da v njej domov pripeljeva najino dojenčico. Izbrala sva barvno kombinacijo Koi, sicer pa več o lupinici poročam, ko jo nekajkrat uporabimo. V Baby Centru sicer po izčrpnem pregledu ni bilo dileme, da je za naju prava odločitev (svetovalka se je res potrudila in nama predstavila vse prednosti različnih znamk, na koncu je prevladala praktičnost in varnost Cybex Cloud Z-ja).

Ajda Sitar