Blog - Skrbimo za varno vožnjo na kolesu - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Skrbimo za varno vožnjo na kolesu

Skrbimo za varno vožnjo na kolesu

Vsi, ki se radi vozijo s kolesom, natančno vedo, kakšna koncentracija je, v izogib neljubim poškodbam, potrebna na cesti. Toda kolesarjenje je še vedno veselje za velike in male – in tako naj tudi ostane.

Kolesarski sedeži

Za varno vožnjo najmlajših je ključna izbira pravega kolesarskega sedeža. Po Zakonu o varnosti cestnega prometa je dovoljen prevoz mlajšega otroka le, če je na kolesu pritrjen poseben otroški sedež z večstopenjskimi pasovi za pripenjanje otrokovih stopal, ki so prilagojeni velikosti otroka. Med vožnjo mora biti otrok vedno privezan z varnostnimi pasovi v obliki črke H. Sedež mora ustrezati otrokovi velikosti in teži. Stabilno mora biti pritrjen na ogrodje kolesa, in sicer tako, da ne ovira voznika, ne zmanjšuje njegove preglednosti in gibljivosti ter onemogoča poškodovanje otroka.

Čelade

Pri vožnji s kolesom je uporaba čelade obvezna tako za voznika kot za sopotnika. Pazite, da tudi otroku izberete čelado, ki ustreza njegovi velikosti in obliki glave. Prevelika ali premajhna čelada ne bo nudila ustrezne zaščite. Prav tako poskrbite, da bo čelada pravilno nameščena. Le pravilno nameščena čelada bo ustrezno varovala glavo vašega malčka. Čelado morajo nositi vsi otroci: tako tisti, ki se vozijo na kolesih s starši, kot tudi tisti, ki že kolesarijo sami.

Izlet s kolesi je lahko prava zabava za vso družino šele takrat, ko so vanjo vključeni tudi najmlajši člani. Poskrbite, da se bo končala tako, kot se je začela – veselo, nasmejano in brez poškodb.