Blog - S čim se igrajo otroci pri določeni starosti? - Baby Center spletna trgovina
0

S čim se igrajo otroci pri določeni starosti?

S čim se igrajo otroci pri določeni starosti?

Otroci tekom odraščanja postopoma spoznavajo svet, tudi preko igrač, zato je normalno, da se skladno z njihovim odraščanjem spreminjajo tudi njihove želje in potrebe po igračah. Plišaste igrače in ropotuljice se bodo nekajletnikom najbrž zdele dolgočasne, medtem ko nekajmesečni dojenček še ne bo znal zgraditi stolpa iz kock. Preverite, s čim se najraje igrajo otroci v določeni starosti.

DO 6. MESECA STAROSTI

Dojenček na začetku odkriva svet leže. Igra se z nožicami in ročicami in prisluhne, ko se mamica pogovarja z njim ali ko nekaj zaropota. Pri približno štirih mesecih odkrije, da lahko tudi kaj stori. Lahko povzroča hrup in celo premika predmete.

Igrače, primerne za to starost otroka:

  • Glasbeni vrtiljaki: Obesimo jih nad posteljico, da otročka zabavajo z gibljivimi deli in z zvokom. Zanimivi so tudi vrtiljaki, ki jih lahko namestimo na voziček ali avtosedež. Ker rastejo z otrokom (npr. imajo samostojno glasbeno enoto), jih otrok lahko uporablja tudi, ko je starejši.
  • Igralni lok ali verižica: Namestimo ga na sprednje varovalo vozička ali na avtosedež. Otrok se tako lahko igra tudi na sprehodu ali med vožnjo z avtomobilom.
  • Mehke ali plišaste igrače: Lutke in živali iz blaga, še posebej tiste, ki se lahko perejo, so idealne igrače za dojenčke. Vendar jih nikar ne perite prepogosto, saj prijeten domač vonj pri malčku vzbuja občutek varnosti.
  • Ko malček že zna prijemati, ga razveselite z ropotuljico ali grizalom, ki je namenjeno prijemanju.
  • Igralni center ali ležalnik: Namenjena sta zabavi in tudi varovanju malčka, ko mora mama opraviti nujna opravila (skočiti na wc, se stuširati, skuhati malico). Z različnimi aktivnostmi, ogledalci, teksturami in pri ležalnikih tudi z različnimi vibracijami se bo malček zabaval in velikokrat tudi zaspal.


OD 6. MESECA STAROSTI DALJE

Otrok se sedaj igra tudi že sede. Uči se, da lahko stvari prime. Uživa, če lahko kaj spusti na tla. Rad ima igre, na primer »štuparamo«, skrivalnice z različnimi igračkami (»ku-ku« igračke) in kontaktne igre (najprej vrže žogo očka, nato še malček). Pri približno osmih mesecih starosti otrok odkrije vzrok in posledico, zato se veseli igrač, pri katerih lahko kaj spremeni: lončki, ki jih zlaga enega v drugega, jih skrije in spet najde, tolkalna mizica, pri kateri s kladivom zabija čepke in glasno ropota in udarja ob mizo, ...

Igrače, primerne za to starost otroka:

ZA STAROST OD 1 DO 2 LET

Dirkati, napredovati, določati smer. Vse to malček že zna in se želi dokazati. Pri tej starosti otrok prične posnemati zunanji svet. Avto, ki na cesti tako glasno ropota, mora ropotati tudi doma po dnevni sobi. Plišasti kuža, ki je nadvse podoben jazbečarju iz parka (samo manj nevaren je!), bo pri otroku izjemno priljubljen. Malčki se veselijo vsega, kar se premika: radi se gugajo, pa tudi zelo potrpežljivo opazujejo, kako pesek polzi skozi sito.

Igrače, primerne za to starost otroka:


ZA STAROST OD 2 DO 3 LET

Pri tej starosti se lahko otrok že ukvarja z večimi stvarmi hkrati. Vse, kar delajo odrasli, je nadvse privlačno, še posebej gospodinjski aparati in orodje. Idealne so igrače z manj sestavnimi deli, ki zahtevajo bujno domišljijo in spodbujajo k posnemanju. Še preden otrok začne obiskovati vrtec, zelo rad riše in slika. Pri tem je manj pomembna dokončana slika kot pa sijajno odkritje »Jaz sem gospodar!«.

Igrače, primerne za to starost otroka:

ZA STAROST OD 3 DO 4 LET

Otroci, ki obiskujejo vrtec, zmorejo vse, kar jim omogoča nastop v glavni vlogi: jaz kot voznik tricikla, jaz kot jezdec konja, jaz kot kuharica, jaz kot vzgojiteljica. Dojemajo se kot nastopajoče osebe, poskušajo biti čim bolj natančni posnemovalci. Tako v gibanju in delovanju kot tudi v govoru in preigravanju realnih scenarijev. Vedno bolj prepričljivo obvladujejo igrače z manjšimi sestavnimi deli, radi se gibljejo, lahko se naučijo pravil in jih tudi razumejo. Vprašanje je le, če jih želijo upoštevati, saj se že zavedajo, da nam lahko še kako ponagajajo. In tudi nam. :) Odkrivajo kaj je naklonjenost in kaj odpor, dobro pa tudi vedo, katere so njihove najljubše igrače. Zato jih to tudi vprašajmo in jim ne vsiljujmo svojega izbora.

Igrače, primerne za to starost otroka:


ZA STAROST OD 5 LET DALJE

Predšolski otrok natančno ve, kaj hoče. Nekateri najraje sedijo v sobi in tuhtajo, drugi ves dan poskakujejo zunaj. Večinoma so vedoželjni in radovedni ter se najbolj veselijo pričakovanja šole. Predšolski otroci imajo radi drobne eksperimente, na zalogi imajo vedno cel kup vprašanj, zanimajo jih okolje, živali in ljudje. Pri igri »Človek ne jezi se« ali pri igri »Enka« se naučijo tiho sedeti, se zbrati in upoštevati navodila. Znajo se tudi razjeziti, ko izgubijo, in točno vedo, kako nekoga prinesti naokoli. Trampolin jih spravi v gibanje in jih uči koordinacije in motorike. S kolesom so že pravi dirkalci, večinoma ga že obvladajo brez pomožnih koleščkov.

Igrače, primerne za to starost otroka: