Blog - Razbijamo mite o otroških gugalnikih - Baby Center spletna trgovina
0

Razbijamo mite o otroških gugalnikih

Razbijamo mite o otroških gugalnikih

Nakupovanje otroške opreme pred rojstvom otroka je lahko precej stresno, zlasti ob poplavi informacij, ki vas obkrožajo na vsakem koraku. »Pa bom to res potreboval/a!?« je vprašanje, ki si ga starši med pripravo na novo obdobje pogosto zastavljajo. V to kategorijo spadajo tudi otroški gugalniki. Slednji vam lahko, kljub temu, da gre za dodatno opremo, neizmerno olajšajo prve mesece po rojstvu vašega zakladka. Ogromno staršev ravno gugalnik izpostavlja kot izdelek, ki jih je rešil v težkih trenutkih in brez katerega si začetkov starševstva ne znajo predstavljati. Otroške počivalnike pa pogosto spremlja negativen prizvok, predvsem zaradi številnih zmotnih prepričanj, ki obstajajo glede teh izdelkov. V tem zapisu razbijamo tri glavne mite, ki krožijo med mladimi starši.

Mit 1: Uporaba gugalnika bo negativno vplivala na vašo vez z otrokom

Vsekakor ne drži. Otroški gugalniki so namenjeni za krajša časovna obdobja in brez slabe vesti lahko malčka nekaj časa pustite v gugalniku, sploh, če v njem uživa! Starši velikokrat pozabimo, da svojo vlogo najbolje opravljamo takrat, ko smo spočiti. Zelo je pomembno, da si znamo vzeti čas zase – da kaj postorimo po stanovanju, se posvetimo starejšemu otroku ali enostavno popijemo skodelico kave v miru. Na otroški gugalnik tako ne glejte kot na pripomoček, ki vas nadomešča, saj ste kot starš nenadomestljivi in vaš otrok tega ne bo pozabil po 20 minutah guganja. Gugalnik je izdelek, ki vam vašo vlogo starša pomaga še bolje opravljati, saj poskrbi za vaše fizično in psihično počutje s tem, ko vam priskoči na pomoč pri »pestovanju«.


Mit 2: Otroški gugalniki so nevarni za uporabo

Sodobni otroški gugalniki so varni in stabilni, opremljeni s skrbno načrtovanimi sistemi pasov, tako da so skrbi o nevarnosti povsem odveč. V kolikor upoštevate navodila proizvajalca, gugalnikov ne odlagate na dvignjene in nestabilne površine in otroka ustrezno namestite v gugalnik, se nimate česa bati.

Nekatere starše skrbi tudi vpliv počivalnikov na malčkov razvoj. Znano je, da je najprimernejši prostor za odlaganje otroka ravna, čvrsta površina, kot so na primer tla. Še enkrat poudarjamo, da gugalniki običajno niso namenjeni daljši uporabi – še vedno lahko svojega dojenčka večino dneva odlagate na ravno površino. Tistih nekaj deset minut dnevno, ki jih bo preživel v gugalniku, pa vsekakor ni razlog za kakršnokoli skrb o negativnem vplivu na razvoj. V kolikor gugalnik otroka pomiri in zaustavi njegov jok, gre vsekakor za blagodejen vpliv na počutje, ki je pri malih dojenčkih več kot dobrodošel.


Mit 3: Nakup rabljenega gugalnika je prav tako sprejemljiv

Vsi radi privarčujemo kakšen evro, kjer je to mogoče. Pri številnih izdelkih je nakup iz druge roke smiseln in je vredno dobro razmisliti, kje boste nakup izvedli. Ko pa govorimo o izdelkih, ki so namenjeni prevažanju ali odlaganju vašega najmlajšega, pa vam svetujemo, da se vedno poslužite nakupa novega izdelka. Gre namreč za malčkovo varnost in v primeru rabljenega izdelka je nemogoče predvideti, kakšna je njegova zgodovina, kaj se je z njim že dogajalo, kolikokrat je bil že popravljen in ali je bil ustrezno negovan.


Naše priporočilo

Če razmišljate o nakupu otroškega gugalnika, vam toplo priporočamo, da si pogledate funkcionalnosti, ki jih nudi gugalnik  4moms mamaRoo. MamaRoo je bil ustvarjen z namenom, da staršem olajša vsak dan in jim ponudi »dodaten par rok« v trenutkih, ko to najbolj potrebujejo. Zasnovan je bil tako, da so bili na starše nameščeni posebni detektorji, ki so zaznavali njihovo gibanje med pestovanjem otroka. Te gibe so ustvarjalci »prenesli« v gugalnik – pri uporabi gugalnika mamaRoo lahko tako izbirate kar med 5 edinstvenimi gibanji ter 5 hitrostmi. Vgrajeni so tudi 4 pomirjajoči zvoki, ki bodo še dodatno umirili vašega malčka.