Blog - Prve besede - učenje skozi igro - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Prve besede - učenje skozi igro

Prve besede – učenje skozi igro

Z besedami komuniciramo, opisujemo, spodbujamo, ljubimo..na začetku, ko so otroci še majhni, besede prihajajo samo iz ust staršev. Nekaj mesecev kasneje sporazumevanje postane dvosmerno. Otrok prvič nagradi starše za ves trud, ko jih prvič pokliče. Enkrat, ko se otrok sprosti, besede začnejo prihajati same in kmalu dobite male čebljače, ki zapolnijo vsak trenutek tišine.

Po mesecih truda vsaka beseda predstavlja nagrado staršem za trud, ki so ga vložili. Čeprav otrok ne zna govoriti, starši neutrudno govorijo z njim in mu prenašajo tako informacije o vsakodnevnem dogajanju, mu prebirajo slikanice ali s njim pogovarjajo. Sprehodi, ki lahko trajajo ure in ure je najlepše preživeti v pogovoru, čeprav enostavnem, v katerem starš otroku razlaga vse kar vidi na sprehodu, otrok pa ga nagradi z nasmehom.

Besede, ki jih starši pripovedujejo svojemu otroku, predstavljajo njihov pogled na svet. Besede jih pomirjajo, spodbujajo, razveseljujejo. Z vsakim dnem se otrok vse bolj zaveda svoje okolice in tako razlikuje intonacijo s katero izgovarjate besede. Otrok se bo zelo hitro zavedal kdaj ste veseli ali žalostni, kdaj jih spodbujate ali grajate. Vaše besede jih bodo pomirile, ko jih je strah ali pa jih bodo spodbudile, ko jim zmanjka poguma. Besede so poln dodatek dotiku in poljubom v sporazumevanju med starši in otroci.

Kljub temu tudi starši včasih izgubijo navdih. Pisane slikanice z le nekaj besedami na strani so zaželeno čtivo prvih nekaj mesecev. Minilo bo še nekaj mesecev, ko bo otroška zbranost lahko spremljala celotno zgodbo. Ne pozabite, da otroci uživajo predvsem v vašem glasu in spoznavanju novih besed, zgodba je v začetku na zadnjem mestu. Slikanice brez besed so odlične, ker z njihovo pomočjo otroci spoznajo nove besed, poleg tega pa bodo vsakič pozorno poslušali vaš glas, ko jim boste pripovedovali novo zgodbo. Poigrajte se z različnimi naglasi in intonacijami, saj nikoli ni prezgodaj za začetek učenja izražanja. Mogoče se na začetku ne zdi smiselno, vendar vse ostane v otroških možganih. Ko zrasejo, vam bodo malči radi pripovedovali svoje zgodbe, tako kot sme jim jih vi pripovedovali. Spodbujajte njihovo domišljijo, kdo ve, morda pred vami stoji mali Shakespeare.

Kmalu po rojstvu otroci začnejo kazati zanimanje za igrače. Pri izbiri prvih igrač je poudarek na barvi in zvoku, a že pri 6 mesecih otrokom postajajo zanimive igrače z zvočnimi učinki kot so Pametni kuža ali Lonček presenečanja, ki so pri otrocih priljubljeni. Enostaven besednjak prilagojen starosti, pesmi in pisane barve, ki hkrati spodbujajo otroško domišljijo jih učijo prvih besed ure in ure. Izbira igrač, ki spodbujajo razvoj otroškega besednjaka je velik.

Z otroci raziskujte tisto področje, ki jim najbolj ustreza. Spremljate kako se odzivajo pri igri s posamezno igračo. Opazili boste, da so jim nekatere igrače ali celo tipi igrač bolj všeč od drugih. Nekateri bodo spregovorili prej, drugi kasneje. Nekateri bodo že zelo zgodaj sestavljali cele stavke medtem, ko bodo nekateri vrstniki šele začeli obvladovati besede. Vi jih spodbujajte, učite in opogumljajte.