Blog - Popolna otroška sobica - Baby Center spletna trgovina
0

Popolna otroška sobica

Popolna otroška sobica

Moj mali pisani svet!

Barve imajo lahko močan vpliv na naše počutje. S svojim vplivom spodbujajo in krepijo določene lastnosti naše osebnosti, imajo pa tudi zdravilen učinek. Kljub temu, da se tega vsi dobro zavedamo, pa marsikoga še vedno prestraši ideja, da bi svoje stanovanje prebarval v barve. In najpogostejše vprašanje, ki si ga pri tem zastavimo je: »Kaj pa, če se barve naveličam?«. Kdo pa pravi, da se ne moremo naveličati dolgočasnih belih sten?  

Otroci imajo še posebej radi barve in njihova sobica bo s pisanimi stenami dobila pravljičen pridih.

1. Če opremljate sobico za otroka, ki že govori in izraža svojo voljo, ga vključite v proces izbora primerne barve. Otroku se bo to zagotovo zdelo super, vam pa bo olajšalo izbor med neštetimi možnimi kombinacijami. Naj otrok sam pove, kaj mu je všeč, saj bo konec koncev on tisti, ki bo največ časa preživel v svoji novi sobici.

2. Otroci radi rišejo po stenah in to je pravzaprav prav simpatično – dokler ne vključimo v sliko razburjenih staršev, ki se jezijo na njih. Zakaj otrokom ne bi dovolili tega veselja s pomočjo posebnega dogovora? Določite posebno območje »Risalno cono« v otrokovo višini, kjer je dovoljeno slikati, risat in čečkati. Če ste pri tem še malo prebrisani, lahko na steno nalepite ogromne bele papirje ali blok papirjev, da jih potem sproti trgate iz stene in oskrbujete otroka s svežim slikarskim platnom. Lahko pa steno pobarvate s posebno barvo, ki omogoča ustvarjanje s kredami, hkrati pa je barva tudi magnetna in bo malček lahko stene krasil tudi z magnetnimi liki. Pa ne skoparite s prostorom – privlačnost bele stene je prav v njeni brezmejnosti!

3. Če se odločite, da boste kakšno steno pustili belo lahko namesto popolnoma bele barve izberete belo s pridihom barve, v kateri bo pobarvana druga stena v sobi. Npr. če so vse stene rumene, pobarvajte strop na barvo vanilje. To bo prostor poenotilo, otoplilo in ustvarilo harmonično vzdušje. Bele barve z odtenkom vam ni treba kupovati. Zmešate jo lahko tudi sami, tako da v lonec bele barve počasi nakapate intenzivnejšo barvo, do želenega odtenka.

Toplina pride z dodatki

Med starši je še posebej priljubljen skandinavski stil opremljanja prostorov: stene nevtralnih barv, katere popestrimo dodatki in dekoracijo v izbrani barvi oz. barvnih kombinacijah.

Dodatki in dekoracije, ki lahko prijetno popestrijo otroško sobo, so lahko vse od otroških risbic, domiselnih obešank s slikami in odtisi rokicstenskih nalepk, seveda ne smemo pozabiti napisati otrokovo ime na vrata.

Otroško sobo lahko popestrimo s stenskimi dekoracijami. Te se zelo lepo podajo na stene belih ali nežnejših barv. Stenske nalepke so odlična rešitev za ureditev otroške sobe, ko na voljo nimamo veliko denarja, saj so te mnogo cenejše, kot npr. barva in pleskarski čopiči.

Še posebej pa stenske dekoracije pridejo prav, ko želimo iz otroške sobe narediti simpatičen in pravljičen kotiček kar se da hitro in brez večjih posegov v prostor. Tako lahko otroško sobo uredimo že v nekaj minutah. Če kupimo kakovostne samolepilne stenske dekoracije pa je naše delo še toliko lažje saj se jih da večkrat odlepiti in nalepiti. Hitro in poceni!

NAMIG: Da bo sobica res pravljična, lahko najprej izberemo stensko dekoracijo in tej prilagodimo barve, s katerimi bomo prepleskali stene. Tako postavimo temelje zgodbi otroške sobe, ki jo kasneje nadgrajujemo in dopolnjujemo z drugimi elementi v podobnih odtenkih ali s podobnimi motivi.

IDEJA: Risbice, ki jih nariše otrok lahko delujejo kot prave abstraktne umetnine, če jih okvirimo in obesimo na steno. Če skupaj obesimo več enakih formatov okvirjev v različnih barvah bo celota delovala dinamično in urejeno hkrati.

Moje čarobno ležišče

Pri nakupu posteljice za otroško sobo smo lahko tudi ustvarjalni. Že ob rojstvu otroka lahko izberemo posteljico, ki bo rasla z njim. Nekatere posteljice imajo premično dno, snemljive stranice, tiste najbolj »pametne« posteljice pa se, ko jih otrok končno preraste celo pretvorijo v kakšen drug element.

Ležišče naj bo v prvi vrsti primerno velikosti ogrodja postelje, hkrati pa tudi udobno – raje malo trše. Otroci velik del dneva prespijo in pomembno je, da spijo na zračnem, udobnem in kakovostnem ležišču.

Tudi pri posteljici je dekoracija bistvenega pomena. Govorimo seveda o posteljnih prevlekah, ki jih barvno uskladimo s tematiko sobe. Na zalogi imejmo vsaj dva kompleta posteljnine, ne smemo pa pozabiti tudi na zaščitne prevleke, saj nesreča ponoči ne bo vselej počivala. 

Poleg posteljice se v otroški sobi najdeta tudi druga dva zelo pomembna kosa pohištva: previjalna komoda omogoča shranjevanje oblačil v predalniku tudi ko otrok previjalnega dela ne potrebuje več. Omara pa naj bo velika toliko, kolikor stvari želite shranjevati v njej, vendar naj le-ta ne bo skladišče za stvari celotne družine.

Za usklajen videz otroške sobe lahko izbirate med posameznimi kosi pohištva iz iste linije, lahko pa se odločite tudi za nakup kompleta. Pohištvo v navadnih barvnih tonih navadno vsebuje tudi dekorativni element, ki ga lahko uskladite tudi z dekorativnimi elementi sobice.

Otroci ne potrebujejo veliko pohištva – omaro za oblačila, mizo za ustvarjanje in poličke za igrače. Za večino staršev je najpomembnejše, da je pohištvo uporabno. Pri tem včasih pozabimo, da mora biti uporabno predvsem za otroka. Naj mu dovoljuje samostojno uporabo, sproščeno igro in kreativno okolje. Če boste v otroško sobo postavili odprte poličke, bo otrok navdušen, ker mu bodo vedno ponujale široko izbiro igrač. Tudi, ko se bo igral, mu bo pogled na igrače ponujal številne možnosti kombiniranja in povezovanja igračk med sabo. Če bo omara v otroški sobi primerna njegovi velikosti, ga boste lahko zelo zgodaj začeli učiti samostojnosti; ne samo, da se bo sam oblekel, obleke bo lahko sam tudi pospravil.

Ne glede na to kakšno pohištvo izberemo, pa je vredno predvideti prostor za igro. Preproga ali podlaga za igro je super rešitev. Z malo ustvarjalnosti pa lahko ustvarimo čudovite igralne kotičke, skrivališča ali pa cele mini pravljične svetove. Ne pozabimo: Za otroka je njegova sobica najprej igralnica, potem pa spalnica!

NAMIG: Za shranjevanje igrač so poleg poličk zanimivi tudi zabojniki in škatle. Z malo domišljije, lahko ti postanejo pravi zakladi, ki jih otrok odkriva znova in znova.

IDEJA: Kdo pravi, da mora pohištvo vedno stati ob steni? Če postavimo nizko komodo malce stran od stene, dobimo zadaj čudovit kotiček za igranje ali pa skrivališče. Visoka omara lahko stoji sredi sobe tako, da ločuje spalni del od igralnega. Zadnjo stranico omare lahko okrasimo tako, da jo pobarvamo z zanimivo barvo, prelepimo s stenskimi dekoracijami, ali pa čez njo enostavno nalepimo velik kos tkanine.

TRIK: Pravljični kotiček naredimo enostavno tako, da med dve steni namestimo samostoječo karniso in nanjo obesimo zaveso. Še bolj enostavno je narediti športni kotiček; z lepilnim trakom v barvi, ki ustreza izbranemu športu narišemo črte po tleh, v kot pa postavimo koš ali gol.


Čar svetlobe

Lučka za osvetlitev je ponavadi ena. Če želimo ustvariti prijeten ambient pa si lahko pri tem pomagamo z dekoracijskimi svetilkami. Naj osvetljujejo risbice, slikice, dodajajo skrivnosten pridih igralnemu kotičku, omogočajo večerno listanje knjigic ali odganjajo pošasti iz omare. Na stene ali strop pa lahko nalepimo tudi zvezdice, ki v mraku oddajajo svetlobo in otroku pred spanjem pričarajo pravo zvezdo nebo. Svetila naredijo sobico očarljivo in čarobno.