Blog - - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Pomembnost edukativnih didaktičnih igrač

Dandanes je vse več igrač ustvarjenih z mislijo na razvoj in učenje otrok. Igrače, ki ciljajo na to, da otroke učijo določene teme ali jim pomagajo pri razvoju določenih spretnosti, so pravzaprav poplavile trg in so zdaj na voljo skoraj na vsakem koraku. To je obenem blagoslov in prekletstvo.

Pozitivni vidik je v tem, da lahko zdaj skoraj vsak kupi edukativno igračo. Po drugi strani pa je to slaba novica, saj imajo starši preveč izbire in se velikokrat ne znajo odločiti, katera igrača je dobra za otroka in katera ni.

Veliko izdelovalcev igrač se usmerja v produkcijo didaktičnih igrač, kvaliteta le-teh pa se je zaradi tega tudi drastično zmanjšala. Prav to povečanje trga je povzročilo, da ima marsikatera igrača slabšo kvaliteto od pričakovane. Tudi to je eden od problemov, s katerimi se morate kot starši soočati.

Torej, kako lahko presodite ali je igrača dovolj dobra za vašega otroka? Kako veste, da bo vaš otrok imel koristi od nje? Igrače že dolgo niso več namenjene samo zabavi: zato potrebujete takšno igračo, s katero se bo otrok ne samo zabaval, ampak tudi kaj naučil. In to vam didaktična igrača vsekakor lahko zagotovi.

Kaj sploh so didaktične igrače?

Didaktične igrače se imenujejo tudi poučne igrače. Oblikovane so z namenom, da stimulirajo proces učenja.

Večina didaktičnih igrač je zasnovanih z določenim izobraževalnim namenom. Na primer, lahko so zasnovane tako, da učijo določene spretnosti ali da otroku pomagajo bolje razumeti določene teme. To storijo s poenostavitvijo določenih nalog ali s preoblikovanjem določenih dejavnosti na način, da jih otrok razume.

Kaj naredi igračo didaktično in edukativno?

Kako veste, da so igrače zares edukativne za vašega otroka in katere so samo zabavne?

No, obstaja preprosta formula za to: poglejte, pred koga je postavljen izziv oziroma kdo se mora pri igri truditi. Če igrača oddaja zvoke, vibrira, se sveti, je velika možnost, da je prav igrača tista, ki se trudi pridobiti pozornost vašega otroka. Takšna igrača po vsej verjetnosti ni preveč edukativna. Če pa je otrok osredotočen na igračo in preučuje vse vidike igrače, se veliko bolj trudi in obstaja večja verjetnost, da se med tem procesom tudi uči.

Pomembnost didaktičnih igrač

Govorili smo že o tem, da didaktične igrače otrokom pomagajo pri učenju. Toda kako to storijo? No, najboljši način za ponazoritev tega, kako se to dogaja, je pregled različnih kategorij igrač in kakšne koristi lahko ima vaš otrok od vsake:

  • Igrače, ki so namenjene grajenju in izdelovanju nečesa, so odlične za spodbujanje otrok pri raziskovanju in eksperimentiranju. Otrokom omogočajo, da uporabljajo svojo domišljijo in pripišejo stvarem in predmetom določene atribute. Lego kocke so dober primer tega. Upoštevajte pa tudi naravne materiale, kot so palice in veje, ki jih lahko otroci spremenijo v karkoli hočejo.
  • Aktivne igrače so odlične za to, da otrokom pomagajo graditi zaupanje v svoje sposobnosti. Otroci si upajo narediti vse več, razvijajo svojo koordinacijo, fizično moč in grobe motorične sposobnosti. V to kategorijo spadajo kroglice, kolesa in igrače s kolesi.
  • Namišljena igra je odlična za to, da otroci trenirajo domišljijske mišice. Otrokom pomaga pri razvoju jezikovih spretnosti in pri ustvarjalnem razmišljanju. Igrače kot so lutke in plišaste igrače otrokom omogočajo, da si izmislijo interakcije ali stvari, ki jih bodo sami naredili z njimi. Za to so odlični tudi različni vsakdanji predmeti, kot so lonci in ponve. Po drugi strani so igrače, ki temeljijo na televizijskih likih, pravzaprav kontraproduktivne za razvoj, saj potem otroci z njimi komunicirajo le na en način in sledijo temu, kar so videli na televiziji.
  • Igrače in predmeti, ki so kakorkoli povezani z umetnostjo in ustvarjanjem, so odlični za motorične sposobnosti. Dobra novica je, da se za ustvarjanje lahko uporabi skoraj karkoli.
  • Namizne igre in sestavljanke so odlične za učenje koncentracije, potrpežljivosti in za komuniciranje. Z njihovo pomočjo lahko otroci izpopolnjujejo matematične spretnosti, kritično mišljenje in pismenost. Sestavljanke prav tako spodbujajo prostorsko zavedanje, pozitivno pa vplivajo tudi na razvoj finih motoričnih sposobnosti.

Naša priporočila

Zdaj, ko resnično razumete pomembnost igre in igrač za vašega otroka, se verjetno sprašujete kaj kupiti? Z veseljem vam lahko priporočimo Oribel Vertiplay stenske igrače!

Če kot starš sovražite hojo po igračah, ki se naberejo na tleh po igri, potem je to popolna rešitev za vas. Vertiplay stenske igrače omogočajo igro na stenskih površinah, kar sprosti prostor na tleh. Z njimi lahko katerokoli navadno steno preoblikujete v interaktivno doživetje. Prav tako pa se zelo preprosto namestijo na in odstranijo z vseh vrst gladkih površin. Najboljša stvar pa je, da so poleg tega, da čudovito popestrijo prostor na stenah, Vertiplay igrače odlične tudi za učenje novih stvari in razvoj temeljnih sposobnosti vašega otroka.

V širokem naboru Oribel Vertiplay stenskih igrač se najdejo različne vrste igrač za različne starostne skupine. Igrače so primerne za oba spola in zagotovo najdete igračo tudi za vašega malčka.

Spodaj je nekaj primerov Vertiplay igrač:

  • Vertiplay igrača Skrivnostni akvarij je unikatna sestavljanka, ki prinaša neverjetna odkritja. Koščki se sestavljajo po barvah, kar je odlična vaja za finomotorične sposobnosti in vizualno-motorično koordinacijo.
  • Vertiplay igrača Jack proti Velikanu je ustvarjen po navdihu po navdihu slavne pravljice "Jack and the Beanstalk". Je unikatna lesena igrača, ki zabava in pomaga pri razvoju domišljije.
  • Vertiplay igrača Smešni los je namenjena otrokom od 3. leta starosti. Skozi igro ravnotežja se otroci na zabaven način učijo osnov ravnovesja in matematike!
  • Vertiplay igrača Zaposlena žolna je unikatno tolkalo z akcijo in zvokom. Otroci lahko trkajo na ptičjo hišico in vrtijo kolesca ter na zabaven način razvijajo svoje spretnosti. Igrača je namenjna za otroke od 9. meseca starosti.

Kot lahko vidite, so vse stenske didaktične igrače v naboru zasnovane s točno določenim jasnim ciljem. Takoj bodo pritegnile otrokovo pozornost in jih potegnile vase, na koncu pa se bo vaš malček tako zabaval, da ne bo niti slutil, koliko se dejansko uči v celotnem procesu!