Blog - Pokukala je prva špička - Baby Center spletna trgovina
0

Pokukala je prva špička

Pokukala je prva špička

Malček vas je več mesecev razveseljeval z brezzobim nasmehom. Sedaj pa je prišel čas, ko so se dlesni napele, pordečele, malček pa si tegobe izraščanja zobkov blaži z grizenjem vsega, kar mu pride pod roke. In to je trenutek, ko starši kar pokamo od ponosa, malčki pa nas za to nagradijo z najbolj slinastimi poljubčki, pa tudi neprespanimi nočmi in težkimi dnevi.

Prva špička bo iz dlesni pogledala nekje okoli šestega meseca. Nekateri prvi zobek dobijo celo kak mesec prej, vendar to ne pomeni, da se ta dojenček razvija hitreje, niti, da je pozno izraščanje znak zakasnelega razvoja. Kaj narediti, če otrok pri 6. mesecih starosti še nima nobenega zobka? Predvsem brez skrbi. Dojenčki so si med seboj pač različni in prav je tako.

Zobje rastejo v določenem zaporedju, vendar v zelo različnih starostnih obdobjih. Preden zobek pogleda na plan, je nekaj dni prej viden kot drobna bledikasta izboklina pod vrhom dlesni. In ko bo naposled konica pogledala ven, boste ugotovili, da je zelo ostra. Morda se vam bo zazdelo, da je to znamenje, da bo treba dojenčka začeti odstavljati. Naj vas to ne obremenjuje ali odvrne od dojenja. Ker dojenček še nima ustreznega zoba v zgornji dlesni, spodnjih zob nikakor ne more pritisniti. Zato bo trajalo še kar nekaj časa, preden vas bo lahko ugriznil v bradavico.

Prvi zobki niso namenjeni žvečenju, temveč grizenju. Če dobro premislite, tudi odrasli s sekalci ne žvečimo, ampak z njimi odgriznemo. Čeprav dojenček še nima zob, kljub temu zelo uspešno žveči, saj dlesni zelo dobro izpolnjujejo to nalogo. Dojenček lahko žveči in tudi mora, zato s tem opravilom začne takoj, ko lahko v usta nese roke, igračke in kasneje tudi hrano. Kar se ponavadi zgodi že pred šestim mesecem starosti oz. preden izraste prvi zobek.

Kako izraščajo mlečni zobje?

Joj, kako boli …

Izraščanje zobkov malčku povzroča bolečine, katerih v svojem kratkem življenju ni ravno navajen. Na nas je, da poskušamo razumeti njegove težave in mu jih skušamo kar najbolj olajšati. Seveda je to odvisno tudi od občutljivosti in praga bolečine posameznega otroka. Ko rastejo prednji zobje, bodo otroka mučile le neznatne in bežne bolečine. Sekalci s svojim ostrim robom se brez večjih težav prebijejo na dan, veliko težjo nalogo bodo imeli večji in širši kočniki, ki jim bodo sledili. Poskrbite, da bo imel v tem obdobju na voljo dovolj predmetov za žvečenje. Žvečil bo lastne prstke in igrače, dobrodošel pa bo tudi kakršenkoli trd in gladek predmet, ki bo vrh vsega za otroka še razveseljiva sprememba. Na trgu obstajajo tudi različna igralna grizala, lahko tudi kombinirana z rutico ali slinčkom, ki bo zaščitil malčkova oblačila, saj se med izraščanjem zobkov poveča izločanje sline. Odlična pogruntavščina so tudi grizala, ki so v delu napolnjena z gelom – to grizalo damo v zamrzovalnik ali hladilnik, tako da otrok s hladnim delom hladi boleče dlesni. Bolečine lahko lajšamo tudi z različnimi hladilnimi geli ali negovalnimi kremami za dlesni.

Nega od prvega dne dalje

Nega ustne votline naj se začne še preden na dan pokuka prvi mlečni zobek. Po hranjenju dojenčku očistite dlesni z nežno naprstno zobno ščetko ali pa kar z mokro krpico. S prihodom prvega zobka pa lahko že uporabite otroško ščetko in zobno kremo, ki ne vsebuje fluora. Ščetke in kreme so po obliki in sestavi prilagojene starosti otroka, kar je na izdelku jasno označeno. Upoštevajte ta navodila in svojemu otroku na pravilen način vzbudite skrb za nego zob takoj ko je mogoče. Zobozdravniki priporočajo, da starši otrokom pomagamo pri umivanju zob do njihovega desetega leta starosti  in se tako kar najbolj izognemo škodljivim posledicam slabe ustne higiene.