Blog - Pakiranje za počitnice - mit ali mali čudež? - Baby Center spletna trgovina
0

Pakiranje za počitnice - mit ali mali čudež?

Pakiranje za počitnice - mit ali mali čudež?

Kaj spakirati za počitnice - predvidevamo, da je to večna dilema vsake mame (in očeta). Tudi na počitnicah si namreč želimo udobja domačega okolja, hkrati pa se zavedamo, da je to lahko čas za improviziranje in oddih od vsakdanje rutine. Kljub temu pa je pametno imeti s seboj vsaj najnujnejše stvari, da čim manj stresno preživimo ponavadi tako redek skupni čas. Poleg velike količine stvari, ki jo moramo vzeti s seboj, se pri počitnikovanju z malčkom srečujemo tudi s prostorsko stisko, saj so določeni nepogrešljivi izdelki precej veliki. Kaj šele, če imamo dva malčka ali več.

Četudi imamo velik družinski avtomobil, zna biti pravilno zlaganje potrebščin v avto pravi izziv, ki se ga večinoma lotijo matematično usmerjeni očki z zelo dobro prostorsko predstavo. V avtomobilsko kabino naložite predvsem stvari, ki jih boste potrebovali na poti. Ne pozabite, da na zadnjo klop ne morete shraniti veliko stvari, saj je tam nameščen otroški avtosedež (ali dva ali celo trije). Razpolagamo torej večinoma s prtljažnim delom. V kolikor njegova kapaciteta ne zadostuje, predlagamo izposojo ali nakup strešnega kovčka.

Ker so določeni izdelki za otroke že zaradi svoje narave večji, se tudi proizvajalci zavedajo prostorske stike staršev. Zato že nekaj časa starši določen del pozornosti posvečajo vozičkom-marelam, ki se zložijo tako, da zavzamejo čim manj prostora. Četudi otroka v domačem okolju prevažate v »navadnem« vozičku, za počitnice predlagamo uporabo vozička-marele. Je manjša in okretnejša, otroka boste v njej ravno tako udobno prevažali, predvsem pa se bo tudi v njej med sprehodom primerno spočil in naspal. Če je malček že večji in uživa v vožnji s triciklom, je tudi to odlična rešitev za sprehode ob morju.

V kolikor otrok doma spi v svoji posteljici, je priporočljivo, da v času počitnikovanja te navade ne spreminjate, saj jo znate ob povratku domov globoko obžalovati. Nekatere počitniške kapacitete v svoji ponudbi že imajo otroško posteljico ali pa jo nudijo v najem, vedno pa lahko prenosno posteljico vzamete tudi s seboj. Čez dan jo lahko uporabite tudi kot varno zatočišče, v katerem se bo otrok zabaval z najljubšimi igračkami, vi pa lahko v miru skuhate, spijete kavo ali preberete nekaj strani knjige. Za ta namen so priročni tudi mali bazenčki, v katerega lahko natočite vodo, ali pa tudi ne. Tudi malčku bo všeč nekaj raznolikosti. Sploh če igro popestrite z različnimi igračkami, v katere lahko tudi natočite vodo in izvajate čarovnije s špricanjem.

Tudi s pakiranjem igrač ne pretiravajte. Vedra in lopatke so seveda idealne za raziskovanje morske obale, ne pozabite pa tudi na otrokovo najljubšo plišasto igračo in nekaj knjigic za branje pred spanjem. Za večje otroke priporočamo tudi barvice, pobarvanke in krede. Veliko igrač, ki otroku niso vsakdanje, lahko najdete tudi v naravnem okolju in otroku predstavite tudi druge vidike igranja: barvanje kamnov, sestavljanje lutk iz storžev ali mozaik iz školjk. Pustite otrokom, da izživijo svojo domišljijo.

Kaj pa večerno kopanje? Vzeti s seboj kopalno kad za malčka ali ne? Ena izmed rešitev je nakup zložljive kopalne kadi, nekateri starši pa improvizirajo in večerno kopanje izvedejo pod navadnim tušem, skupaj z malčkom.

Poleg vsega zgoraj naštetega ne pozabite na različne pripomočke, ki se razlikujejo glede na starost otroka (grelec mleka, termo steklenička, plavalni obroč), higienske potrebščine, zadostno količine hrane (nadomestno mleko, kašice, ipd.) ter seveda oblačila in obutev.

In vse to zgoraj našteto je samo za malčka. Kaj pa stvari za nas, starše? Pri pakiranju bodimo racionalni in raje doma dvakrat prepakirajmo, kot da po nepotrebnem vzamemo preveč stvari. Konec koncev bomo temu hvaležni ob povratku domov, ko nas bo doma ob pospravljanju čakala manjša obveznost.

Pa mirne živce pri natovarjanju avtomobila vam želimo. 😉