Blog - Pa jo imamo - našo prvo buško - Baby Center spletna trgovina
0

Pa jo imamo - našo prvo buško

Pa jo imamo - našo prvo buško

Čeprav si starši tega najmanj želimo, se nesreče vseeno dogajajo. Potreben je samo trenutek nepazljivosti in že je pri hiši jok in stok. Bolečino bi otroku najraje odvzeli, zavrteli čas nazaj in sprejeli drugačno odločitev. Četudi vemo, da moramo otroka pustiti, da se uči iz lastnih napak, je ta korak veliko težji za nas, kot za našega otroka. Otroci so drzni in kaj hitro se navdušijo nad novo idejo, za katero zaradi pomanjkanja izkušenj ne znajo presoditi posledic dejanj. In nemalokrat moramo otroku pustiti, da se stvari nauči sam, čeprav je rezultat včasih skrit pod barvastim obližem.

Ko se zgodi neljuba nesreča, je zelo pomembno, da ne izgubimo glave. Zgodilo se je in situacije ne moremo spremeniti. Ne kričite na otroka, čeprav imate občutek, da je otrok vsega kriv. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, in tudi, če otrok ni upošteval naših opozoril, posledic storjene napake ne moremo odpraviti. Ohranite zdravo mero razuma, pomirite se in pomagajte otroku na način, ki je kar najbolj primeren zanj. Poslušajte ga, kaj vam želi povedati, vprašajte ga o počutju in občutkih, pogovorite se o tem, kaj se je zgodilo. Nesreča otrokovemu telesu povzroči travmo, ki jo morate predelati skupaj z njim. Če ignorirate njegove besede in čustva, bo zdravljenje dolgotrajnejše in trdovratnejše.

Če otrok takoj po padcu zajoka in je videti v redu, padec ni pustil večjih posledic. Če je padel na glavo, ga opazujte 24 ur. Bodite pozorni na nenavadno zaspanost, ki je ponavadi znak, da nekaj ni tako kot bi moralo biti.

112 – številka, ki rešuje življenja

Kdaj poklicati na pomoč reševalno službo?

  • Če je otrok izgubil zavest ali se ne odziva na vaše besede; ko pade in se po spancu ne zbudi.
  • Če otrok ne diha, mu nemudoma nudite prvo pomoč, šele nato pokličite pomoč. Če ste v družbi, naj pomoč pokliče druga oseba.
  • Če otrok krvavi in krvavitve ne morete ustaviti
  • Če otrok doživlja napad (npr. epileptični)

Koristno je, da se informirate o postopkih ravnanja v primeru poškodbe, čeravno jih boste z malo sreče le redko dejansko uporabili. Večina otrok jih navadno odnese s prasko na kolenu ali komolcu, z buško na čelu ali razbito ustnico. Takrat otrok potrebuje kar največjo mero sočutja, toplih besed in nežno nego poškodovanih delov. Medicinski kovček opremite z antiseptičnim sprejem, blažilno kremo, sterilno gazo in povojem ter obliži. Vsekakor pa otrok takrat najbolj potrebuje vas. Poljubček na oskrbovano poškodbo in nekaj stavkov nežnih besed bodo na otroka delovali čudežno.

OPOZORILO: Če vam občutek govori, da je bil padec hud, da je otrok zmeden in da z njim ni vse v redu, peljite otroka na pregled k zdravniku. Naj o teži poškodbe presodi zdravnik – pomembno je, da je otrok zdrav, vi pa pomirjeni.