Blog - Okrevanje po naravnem porodu in carskem rezu - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Okrevanje po naravnem porodu in carskem rezu

Okrevanje po naravnem porodu in carskem rezu

Nosečnice pogosto slišijo, da je »porod zmenek na slepo, na katerem se bo zagotovo zaljubila«. Mamice zato med nosečnostjo nestrpno čakajo na ta trenutek. Trenutek, v katerem bodo po dolgih 9 mesecih spoznale svojega otroka in pričele najlepšo življenjsko avanturo.

Čeprav se nosečnice pripravljajo na naravni porod, včasih njihovo željo prekine nasvet zdravnika ali težave med porodom. Bodoče mamice, poleg samega poroda, skrbi tudi okrevanje. Raziskali smo, kakšna je razlika v okrevanju po carskem rezu ali po naravnem porodu.

Naravni porod je najpogostejša oblika poroda. Čeprav je bolj zaželen, lahko traja več ur, kar nosečnico utrudi. Če ste med srečnicami, ki jim je porod minil hitro, bo tudi okrevanje minilo hitro. Zelo pogosto nosečnice, ki rodijo po naravni poti, lahko hodijo že isti dan.

Bolečine bodo seveda vseeno prisotne, zato ne oklevajte in medicinske sestre prosite za pomoč. Ne glede na to, ali so bolečine močne ali šibke, se ne naprezajte po nepotrebnem. Medicinsko sestro prosite, naj vam poda otroka, ga previje ali odnese, če ste utrujene in potrebujete spanec.

Kljub dejstvu, da telo bistveno lažje okreva po naravnem porodu, kot po carskem rezu, ne pretiravajte in pazite nase.Pred vami so dnevi, v katerih vas bo vaš otrok potreboval vse več, zato sprejmite vsako pomoč, ki vam je ponujena, v porodnišnici ali doma.

Naravni porod prinaša mnoge prednosti, čeprav se ga mnoge mame bojijo in bi kot »manj bolečo rešitev« raje izbrale carski rez. Ne pozabite, da je telesno okrevanje po naravnem porodu hitrejše, pa tudi otroka boste lahko imele takoj ob sebi, zaradi česar bo tudi dojenje lažje.

Carski rez je včasih dogovorjen vnaprej, včasih pa je posledica zapletov pri porodu.

V primerjavi z naravnim porodom je carski rez operacija, ki se izvaja v spinalni ali splošni anesteziji, in traja zelo kratek čas. Čeprav med operacijo ne boste čutile bolečin, bodo potem, ko popusti anestezija, nastopile tudi te, sledilo pa bo tudi okrevanje po operaciji.

Poleg tega, da je porod s carskim rezom popolnoma drugačen od naravnega poroda, je velika razlika tudi pri okrevanju po porodu. Okrevanje po carskem rezu je mnogo daljše in mnogo bolj kompleksno. Prvi dnevi okrevanja se izvajajo na oddelku intenzivne nege, zato mamice pogosto teh prvih nekaj dni niso s svojim otrokom. Prav tako so vstajanje iz postelje, hoja in sedenje zelo naporna opravila, je pa kljub temu zaželeno, da porodnica že drugi dan stopi na noge. Ne oklevajte pri iskanju pomoči pri medicinskih sestrah. Ne glede na to, kako težko vam je, ne obupajte, saj prej ko stopite na noge, prej se bo začelo okrevanje.

Druga velika težava, s katero se srečujejo mame po porodu, pa je prehrana. Izbirajte hrano, ki je polna vlaknin, da bo spodbudila prebavo. Po carskem rezu mamice ponavadi ostanejo v porodnišnici od 5 do 6 dni, ker jim vsak smeh ali kašelj povzroči bolečino. Zdravniki so mnenja, da se mame lahko začnejo normalno gibati že 2 tedna po porodu, sedenju za volanom pa se je potrebno izogibati vsaj mesec in pol po porodu. Zato naj vam ne bo neprijetno prositi za pomoč staršev ali partnerja.

Pozorne bodite tudi pri izbiri oblačil – le-ta naj bodo široka in udobna, da vas ne bodo stiskala v predelu maternice.

Ne glede na način poroda pa bodo od trenutka, ko boste spoznali svojega otroka, spomini na porodno bolečino vsak dan bolj bledeli in tudi dokončno zbledeli. Ostali bodo samo še prekrasni trenutki, ki jih boste pomnili za vedno.