Blog - Ne pozabimo na gibanje - Baby Center spletna trgovina
0

Ne pozabimo na gibanje

Ne pozabimo na gibanje

Kljub omejitvam pri socialnih stikih, s katerimi se soočamo zadnje tedne, je gibanje v naravi tudi te dni še kako priporočljivo. Čeprav je zadrževanje v zaprtih prostorih nujno za preprečevanje prenosa okužb, je dnevni vnos svežega zraka nuja - tako za telo kot tudi za psihično počutje - tako staršev kot tudi malčkov. Dolgotrajna izolacija namreč v človeku vzbudi višjo stopnjo tesnobnosti, čemur pa se lahko na enostaven način izognemo z ustreznim vnosom svežega zraka, toplih sončnih žarkov in sproščenega gibanja.

Priporočljivo je, da starši doma čimprej vzpostavimo rutino. Ko opravimo jutranje vsakdanje obveznosti kot so oblačenje, umivanje in prehranjevanje, se najprej lotimo vrtčevskih oz. šolskih obveznosti, nato pa se odpravimo na prvi dopoldanski sprehod.

5 idej za gibanje na zraku:

1.) Kolo, poganjalec, tricikel, skiro, … - vse to so vozila, ki otrokom prinašajo veliko zabave, hkrati pa poskrbijo za gibanje celotnega telesa. Odpravite se na krajši izlet po ulici in skupaj z malčkom spoznavajte in obnovite pravila obnašanja v cestnem prometu. Ne pozabite na varnostno čelado in ščitnike, v kolikor so le-ti potrebni.

2.) Kolebnica, hulahop obroč, keglji za balinanje, … - odlični pripomočki, s pomočjo katerih lahko skupaj z malčkom postavimo poligon z različnimi dodanimi ovirami. Kdo bo hitrejši? Naj čas izmeri tisti, ki mora vaditi učenje merjenja časa. Rezultate napišite na tablo piši-briši ali pa jih s kredo zabeležite na tla.

3.) Urjenje potrpežljivosti in natančnosti je najlažje s pomočjo izstreljevalnikov Nerf. Postavite tarčo in jo poskušajte zadeti. Namig: v plastenke nalijte vodo, jo obarvajte z različnimi barvami in postavite za tarče, ki jih boste streljali. Ko se voda razlije, vas čaka prava mavrica barv.

4.) Med sprehodom po gozdu spoznavajte različna drevesa, ugibajte njihova imena in jih povezujte s plodovi. So vaši malčki za to še premajhni? V gozd jih zapeljite z vozičkom in jim v roke ponudite različne predmete iz narave, s pomočjo katerih bodo na otip razbrali različne teksture in oblike. Če se želite tudi vi malo bolj razgibati, otroka namestite v kengurujček in skupaj se lahko razgibata s preprostimi telesnimi vajami.

5.) V kolikor imate možnost, lahko na domačem vrtu že pričnete z urejanjem zelenjavnega vrtička. Sadili še ne boste, vendar lahko zemljo razrahljate, pri čemer uporabite grabljice, lopatke in kanglice. Pograbite listje in odmrlo travo, pometite in pripravite teren za novi toboganvrtno hiško ali peskovnik.

Med pohajanjem zunaj bo malček prišel tudi v skušnjavo. Srečanjem s prijatelji se poskušajte izogniti, v kolikor to ni mogoče, hiter pogovor opravite z razdalje več kot 1 meter. Prav tako se izogibajte otroškim igralom in raje poiščite nove načine za igro na samem.

Predlagamo, da vsak dan določite tematiko, kateri se boste posvetili. Tako boste otroka usmerili k ciljnemu razmišljanju, hkrati pa lahko zvečer tudi skupaj razmislite in določite tematiko gibanja za naslednji dan.