Blog - Ne grem še spat - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Ne grem še spat

Ne grem še spat

Če ste kot večina staršev, ta stavek še preveč dobro poznate. Svojega otroka zvečer spravite v posteljo, ga objamete za lahko noč in mu zaželite sladke sanje.

Za vami je dolg in naporen dan, pospraviti je treba kuhinjo, plačati položnice in nahraniti psa. Poleg tega bi radi preživeli nekaj dragocenih minut s svojim partnerjem. Namesto tega se še tri ure vedno znova vračate v sobo k otroku, ki noče zaspati.

Zavedajte se, da je čas spanja za otroka lahko težak. Pokazati želi svojo odraslost in samostojnost (kljub igračam, s katerimi spi), hkrati pa je mogoče za njim dan, poln negotovosti in strahov. Morda ga skrbi, kaj bo prinesel jutrišnji dan v vrtcu oziroma šoli ali če je najboljši prijatelj jezen nanj. Tudi otrokom se dogaja, da ležejo v posteljo, začnejo tuhtati in ne morejo zaspati.

Vseeno pa je za otroka pomembno, da spi toliko časa, kot njegov organizem potrebuje. Otroci, ki spijo dovolj, zvečer zlahka zaspijo in zjutraj brez težav vstanejo, poleg tega pa so ves dan budni, spočiti in nimajo težav s pozornostjo.

Kako lahko otroku pomagate zaspati?

  • Vzemite si čas za otroka

Čas, ko otroka spravljate v posteljo, je tudi čas, ko ste lahko z njim v stiku na nežen in ljubeč način. Vzemite si čas in otroka povprašajte o njegovem dnevu v vrtcu ali šoli, o njegovih prijateljih in novih doživetjih. Nekateri otroci veliko lažje zaspijo, če z nekom delijo breme minulega dne.

  • Držite se večerne rutine

 Otrok naj točno ve, kaj vključuje večerna rutina – na primer kopanje, umivanje zob, pravljico za lahko noč in poljubček. To lahko skupaj z otrokom tudi narišete ali napišete. Pri tem upoštevajte otrokove želje, če so seveda razumne – denimo še en požirek vode pred spanjem. Pol ure in še enkrat nekaj minut pred začetkom rutine ga opozorite na to, da se bo kmalu moral pripraviti na spanje. Bodite pozorni na to, da rutine ne bo prekinjal z aktivnostmi, ki ne sodijo vanjo.

  • Odkrijte pravi čas za spanje

Opazujte svojega otroka in ugotovite, ob kateri uri postane utrujen. Takrat bi otrok moral zaspati, zato poskrbite, da boste izpeljali večerno rutino in ga spravili v posteljo pred to uro. 

  • Pomagajte si s svetlobo

Zvečer, ko se bliža čas za spanje, naj bo svetloba nežna in medla, zjutraj, ko otroka prebudite, pa ga izpostavite močni svetlobi. Svetloba možganom signalizira čas za spanje in čas za budnost. 

  • Motivirajte tudi otroka 

Če vaš otrok zaspi pravočasno, so prednosti za vas očitne. Pokažite mu, da ima tudi on nekaj od tega. Če je zaspal ob dogovorjeni uri, ga zjutraj pohvalite in to označite na koledarju. Če se je držal dogovora vse večere v tednu, ga za to nagradite s sprehodom v parku ali s popoldansko igro s prijatelji. 

  • Ponudite otroku izbiro 

Upiranje, da bi zaspal, je otrokov način, da se samostojno odloča – torej mu dajte možnost odločanja. Naj sam izbere pravljico, ki bi jo rad slišal pred spanjem in katero plišasto igračo bo vzel s seboj v posteljo. Vendar pa ponudite samo izbire, ki jih lahko prenesete; če boste otroka vprašali kdaj si želi iti v posteljo, verjetno ne boste veseli njegovega odgovora. 

  • Bodite mirni, vendar odločni 

Tudi če vas otrok prosi za izjemo, vztrajajte. Ne spuščajte se z njim v boj, kdo je močnejši, pač pa mirno vztrajajte na tem, da je ob dogovorjenem času treba v posteljo. Če boste enkrat ugodili želji po dodatnih petih minutah, boste isto željo ponovno slišali že naslednji večer. 

  • Omejite gledanje televizije 

Gledanje televizije otrok ne sprošča, pač pa jim da še več energije, zaradi česar ne morejo zaspati. Še posebej pa jih vznemirjajo nasilne oddaje, zato bodite pozorni na to, koliko časa vaš otrok preživi pred televizijo in katere programe gleda. 

  • Po korakih do uspeha

Ne morete pričakovati, da se bo vaš otrok takoj navadil spati vso noč po vaših željah. Zato začnite postopoma: če je doslej zaspal v vaši postelji, se najprej osredotočite na to, da odslej zaspi v svoji. Omejite nočna vstajanja na samo enkrat na noč. Sestavite svojo pot do želenega cilja in stopajte do njega z zaporednimi uspešnimi koraki. 

  • Rešite problem 

Ugotovite, zakaj vaš otrok težko zaspi. Vprašajte ga, v čem je problem. Morda ni dovolj utrujen? Se boji teme? Je ponoči preveč tiho? Kupite mu nočno lučko, če se boji teme, pustite mu, da potiho posluša nežno glasbo, če ga moti tišina. Poskrbite za to, da se bo čez dan otrok dovolj gibal na svežem zraku. Pomaga lahko tudi, da prestavite uro za spanje. Če je otrok pred spanjem zelo razdražen in ne more zaspati, je to lahko znak, da je preveč utrujen. Zato ga poskusite spraviti k počitku prej in ne kasneje. Če odhod v posteljo zamaknete, pa bodite pozorni na to, da bo otrok še vedno spal toliko, kolikor njegov organizem potrebuje.

Koliko spanja potrebuje vaš otrok?

Ko otrok odrašča, potrebuje vedno manj spanja, vendar, koliko je še vedno dovolj? Otroci so med seboj različni, zato vam ponujamo nekaj osnovnih smernic, koliko spanja potrebujejo otroci različnih starosti. 

STAROST

SPANJE PONOČI

SPANJE PODNEVI

POVPREČENČAS SPANJA SKUPAJ

2 leti

10,5 – 12,5 ur

1 – 3 ur, po potrebi tudi več

11,5 – 15,5 ur

3 leta

10,5 – 12,5 ur

1 – 3 ur, po potrebi tudi več

11 – 14 ur

4 leta

10 – 12 ur

0 – 2,5 ur, po potrebi tudi več

10 – 13 ur

5 let

10 – 12 ur

0 – 2,5 ur, po potrebi tudi več

10 – 12,5 ur

6 let

10 – 11,5 ur

0, po potrebi tudi počitek

10 – 11,5 ur

7 let

9,5 – 11 ur

0, po potrebi tudi počitek

9,5 – 11 ur

8 let

9,5 – 11 ur

0, po potrebi tudi počitek

9,5 – 11 ur