Blog - Najpogostejše napake pri uporabi sedežev - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Najpogostejše napake pri uporabi sedežev

Najpogostejše napake pri uporabi avtosedežev

Ker opažamo, da veliko staršev še vedno ne uporablja otroškega varnostnega avtosedeža, ga neustrezno namesti ali pa ga uporablja na nepravilen način, se nam zdi pomembno, da izpostavimo nekaj najpogostejših napak pri uporabi otroških avtosedežev. Le z izogibanjem tovrstnim napakam in z upoštevanjem predhodno podanih nasvetov bo vašemu otroku zagotovljena primerna varnost v vozilu.

1. Kam po nasvet in informacije?

Ko razmišljate o nakupu otroškega avtosedeža, se za nasvete in informacije obrnite na strokovno podkovano osebje v specializirani trgovini. Prijatelji in znanci vam namreč ne bodo znali podati zadostnih informacij o posameznih sedežih, še posebej glede tehničnih specifikacij ter ustreznosti posameznega avtosedeža glede na težo, višino in starost vašega otroka. Naloga prodajnega osebja je strankam posredovati čim več koristih informacij, ki jih pridobijo neposredno preko izobraževanj s strani proizvajalca. Seveda so izkušnje uporabnikov koristna informacija, ki vam lahko delno pomagajo pri odločitvi, ne pozabite pa, da prodajno osebje pridobi veliko povratnih informacij tudi od uporabnikov.

2. Izkušnje drugih

Pri odločitvi za nakup avtosedeža naj ne prevlada preferenca do modela, oblike ali barve. Avtosedež mora v prvi vrsti ustrezati vašemu otroku. Nikoli ne uporabljajte sedeža, ki ni primeren za njegovo težo, višino ali starost. Otrok, ki avtosedež preraste, torej, ki je težji ali starejši od oznak na avtosedežu, tega sedeža ne sme več uporabljati. Otrok potrebuje nov, večji avtosedež, ko opazimo, da so njegova ramena presegla vrh vpetja naramnih pasov. Premajhen ali prevelik sedež otroku ne bo zagotavljal ustrezne varnosti.

3. Združljivost avtomobila in avtosedeža

Pred samim nakupom se prepričajte, da je izbrani avtosedež primeren za uporabo v vašem avtomobilu. Nemalo je primerov, ko starši kupijo sedež in naknadno ugotovijo (ali pa tudi ne!), da je sedežna klop za izbrani avtosedež preozka, zaradi česar sedež ni stabilno fiksiran na podlago.

4. Pravilna namestitev avtosedeža

Ena izmed najpogostejših napak je tudi neustrezna namestitev otroškega avtosedeža v avtomobil. Posledice napačne namestitve so lahko katastrofalne. Način namestitve se pri posameznih modelih avtosedežev razlikuje, zato skrbno preberite navodila ali pa za pomoč pri namestitvi prosite prodajno osebje. Pri montaži avtosedeža v avtomobil bodite pozorni na to, da uporabite vse delce, ki so po navodilih proizvajalca avtomobila potrebni za pravilno pritrditev. Avtosedež mora biti dovolj čvrsto pritrjen na sedež avtomobila (s pasom ali s sistemom Isofix), saj bi se sicer v primeru trka avtosedež odmaknil od sedeža avtomobila, kar bi za otroka predstavljalo močan udarec, ko bi se avtosedež zapeljal nazaj. Če na prednji sedež nameščate avtosedež skupine 0, 0+ ali 0+/1 oz. sedeže, ki gledajo v nasprotno smer vožnje, vedno izklopite zračno blazino. Pri večjih sedežih mora biti zračna blazina vklopljena, sedež avtomobila pa moramo potisniti kolikor se da nazaj.

5. Pravilna namestitev podstavka za avtosedež

Pri uporabi sedežne baze najprej skrbno preverite, ali je baza nameščena pravilno. Baze imajo večinoma različne kazalnike, ki javijo, ali je namestitev pravilna. Ko nanjo nameščate sedež, vsakokratno preverite, ali je namestitev pravilna. Preverite tudi ustreznost naklona sedeža, saj mora biti otrokova glava varno nameščena na območje vzglavnika in ne sme nihati.

6. Pravilno namestite pasove

Varnostni pas otroku zapnite preko njegovih ramen in bokov. Pas nikoli ne sme prečiti predela vratu. Včasih se zgodi, da zaradi nepredvidenih situacij starši otroka v avto privežejo samo s pasom, in ker ni dovolj velik, pas preči njegov vrat. Zato ta del pasu spodvihajo pod malčkovo roko, tako da je varovan samo s pasom preko trebuha. V primeru trka, ko otrok zaradi sil zaniha naprej, bo utrpel hude poškodbe hrbtenice in trebušnih organov, zato vam tovrstno početje odsvetujemo. Otrok mora biti v avtu vedno pripet v primeren avtosedež in s kakršnokoli improvizacijo ogrožate njegovo življenje.

7. Zategnite pasove

Pri pripenjanju otroka v avtosedež bodite pozorni, da dovolj močno zategnete varnostne pasove. V primeru preveč ohlapnih pasov namreč tvegate, da bi se otrok v trku izmuznil izpod pasov ali pa da bi preveč zanihal naprej in tvegal poškodbo glave zaradi udarca v sedež pred sabo.

8. Brez bund

Ali ste vedeli, da moramo za zagotavljanje varnosti pred pripenjanjem s pasom v zimskem času vedno sleči bundo ali debelejšo jakno? In to ne samo otrok, velja tudi za potnike, ki so v avtu privezani samo s pasom. Pas mora biti močno zategnjen, čim bolj v stiku s telesom. V kolikor imamo oblečeno bundo, pa tega stika ni več, kar pomeni, da med telesom in pasom nastane zračni prostor, zaradi katerega pas ne opravlja več svoje funkcije na najboljši način. Otroka raje oblecite v jopico, v avtu pa ga pokrijte s toplo odejo.

9. Ustrezna velikost avtosedeža

Otroci rastejo hitro, vendar sedeža ne smemo menjati prehitro. Sedeži so označeni s skupinami ali se ločijo glede na višino otroka, kar nam pove, za koliko starega otroka je kateri avtosedež primeren. Otroka ni priporočljivo prehitro premestiti v sedež višje skupine (ali za večjo višino) zato, ker se nam zdi, da je čas. Še posebej je to izziv pri skupini 0+, ko menjavo opravičujemo, da otrok pri 7 mesecih že samostojno sedi, želi opazovati okolico, prevažanje v polležečem položaju pa mu ne ustreza. Mogoče imate z vidika otroka prav, toda pomislite na njegovo nerazvito telo, ki bo v primeru trka doživelo nepopravljive posledice zaradi nepravilne zaščite. V veljavo vstopa nova regulativa i-Size, ki kot primaren element pri izbiri ustreznega otroškega avtosedeža upošteva otrokovo višino (in ne več težo in starost). Več o novi regulativi i-Size preberite tukaj.

10. Rabljeni avtosedeži

Uporaba rabljenih avtosedežev ni priporočljiva, saj nimamo garancije, da bo sedež zagotavljal varnost za življenje našega otroka. Varen avtosedež je tisti, ki nikoli ni bil udeležen v prometni nesreči. V trku udeleženi sedež, ni več primeren za nadaljnjo uporabo. Sile trka namreč spremenijo lastnosti školjke, ki se lahko skrivi ali pa se nalomi, kar ne zagotavlja več zadostne mere varnosti. Enako velja tudi za sedeže, ki so bili poškodovani na kakršen koli drug način npr. da je padel na tla z višine. Pomembna je tudi starost avtosedeža in v kakšnih vremenskih okoliščinah je bil hranjen. S starostjo in izpostavljenostjo različnim temperaturam in vremenskim oblikam se namreč spremenijo določene lastnosti sedeža. Zato na avtosedežu vedno poiščite nalepko, na kateri je zapisana letnica proizvodnje. Vedno je treba preveriti, ali je bil za dani sedež kadarkoli izdan odpoklic s trga. Naše priporočilo je, da vedno kupite nov avtosedež, ki zagotavlja optimalno varnost in ima najmanj eno leto garancije (nekateri tudi 3 leta).

In kateri je pravi avtosedež?

Tisti, ki ga uporabljamo vedno in povsod. Otroka v avtomobilu nikoli ne prevažamo nepripetega ali brez varnostnega avtosedeža. Niti za 5 minut ne in niti za 20 m dolgo vožnjo po parkirišču ne. Gre za odločitev - odločitev o življenju vašega otroka!