Blog - Načrtovanje idealne otroške sobe - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Načrtovanje idealne otroške sobe

Načrtovanje idealne otroške sobe

Opremljanje otroške sobe je čudoviti del priprave na vašo novo življenjsko vlogo. Da bo tudi čim manj stresen, smo pripravili nekaj predlogov, kako se lotiti dela.

Začnite na začetku: Izberite stil otroške sobe. Vam je všeč klasika (lesena posteljica in mehke pastelne barve), skandinavski stil (bela posteljica, bele stene, vse belo) ali kaj modernejšega (vesele barve sten in dodatkov)? Ko ste določili stil, začnite razmišljati naprej.

Stene, tla, okna: Ko ste se odločili za osnovno barvo sobe, poiščite trpežno pralno stensko barvo ali tapete, da bo prostor čim dlje videti lep. Ko se odločate za tla, pomislite, kakšna preproga bo za plazečega se malčka dovolj mehka in topla. Če imate tla obložena s parketom ali laminatom, nalepite na preproge s spodnje strani trak proti drsenju. Ena izmed boljših rešitev je tudi mehka talna obloga v obliki sestavljanke, ki jo lahko enostavno prilagajate velikosti in obliki sobe. Sestavljanke pisanih barv so na voljo v različnih tematikah (črke, živali, vozila), tako da se malček v igri tudi zabava in uči. In nenazadnje, izberite tudi zavese ali rolete, ki bodo dobro zatemnile sobo. Tako zgodnje jutranje sonce vašega otroka ne bo zbudilo in boste morda deležni dragocenih dodatnih 15 minut spanja!

Postelja: Dojenček v posteljici preživi več časa kot kjerkoli drugje, zato mora biti udobna, še bolj pomembno pa je, da je popolnoma varna. Otroci v otroški posteljici spijo do svojega drugega ali tretjega leta, ko se preselijo v običajno posteljo, zato je dobro, da je posteljica tudi dovolj trpežna. Stranica naj ima možnost znižanja, da boste otročička lažje vzeli iz posteljice, pokončne letvice pa naj ne bodo predaleč narazen, da se otrok mednje ne bo zagozdil z glavico. Ko otrok zraste in že sam izrazi željo po večji postelji, ga v njej zaščitite s posteljnim varovalom. Malček se bo počutil varnega, vi pa boste pomirjeni pred morebitnim padcem iz postelje.

LežiščeLežišče mora nuditi dobro oporo hrbtenici, ki se razvija. Na trgu najdete otroške vzmetnice, ležišča z žepkastimi vzmetmi, ležišča iz pene ter ležišča iz lateksa. Skupne večini ležišč so tudi pralne prevleke, ki pomagajo pri ohranjanju higiene ter pri preprečevanju morebitnih alergij.

Posteljnina in posteljni kompleti: Uporabite dojenčkom prilagojeno velikost posteljnine: vzglavnikprešita odeja in varovalna obroba za posteljico so največkrat na voljo v kompletih, skupaj s posteljnimi prevlekami v različnih barvah in potiskih.

Shranjevanje: Les je lep in naraven material, zato je vsak kos pohištva, narejen iz njega, nadvse cenjen in trpežen. Pri izbiri omare ali komode upoštevajte prostor, ki ga imate na voljo za opremo otroške sobe, hkrati pa se prepričajte, ali vam je pohištvo všeč, da bo del opreme vašega bivališča za daljši čas. Da bodo pari nogavičk vedno na istem mestu, dajte v predal še kakšno škatlo ali košaro. Polička ob previjalni površini ali nad njo bo zelo prikladna za pleničke, mokre robčke in izdelke za nego, ti pa bodo izven otrokovega dosega.

Previjalna površina: Čeprav mnogi trdijo, da previjalna miza ni nujno potrebna, boste z njo svoji hrbtenici prihranili veliko napora. Otroka boste v prvih mesecih previli vsaj 10x na dan, zato mora višina previjalne mize ustrezati vaši višini, odlagalne površine pa vam omogočati, da imate pri roki vse, kar potrebujete za previjanje dojenčka. Da bo otroku udobno, na previjalno mizo namestite tudi mehko previjalno podlogo, ki jo zaščitite s tetra plenico ali previjalno podlogo za enkratno uporabo. Potrebovali boste tudi koš za uporabljene plenice. Naprodaj so posebne posode z vrečkami, ki vsako pleničko posebej nepredušno ovijejo.

Za popolno otroško sobico se odločite za usklajen komplet ohištva in posteljnine. Sočasen nakup kompleta se tudi finančno najbolj izplača.

Udoben stol: Ne glede na to, ali dojenčka dojite ali hranite po steklenički, bo udoben stol, v katerem boste med hranjenjem počivali ali morda celo malo zadremali, vreden svojega denarja. V kolikor nakup posebnega stola za vas ni primerna izbira, med dojenje poiščite udoben položaj na kavču, pri čemer si lahko pomagate z vsestransko uporabno materinsko blazino.​​​​​​​

Materinske blazine so odličen pripomoček za spanje nosečnice, pomoč pri dojenju, kasneje pa tudi varovalo za otročka, ki se uči sedeti.

Olajšajte si življenje

  • Naučite otroka razlikovati med dnevom in nočjo. Ponoči naj bo v sobi, kjer otrok spi, le malo svetlobe. Morda lahko montirate stikalo za zastiranje svetlobe ali pa enostavno kupite majhno lučko, ki bo s projeciranjem svetlobe na strop otroška uspavala, ponoči pa dala nekaj malega svetlobe za lažje gibanje po prostoru.
  • Košaro za umazano perilo postavite v bližino previjalne mize, da boste lahko umazano perilo metali naravnost vanjo. Če na tleh nimate prostora, lahko košaro pritrdite tudi na steno.
  • Na steni bo prav prišel kakšen obešalnik za otrokovo brisačo in oblačila.
  • Termometer za merjenje temperature v prostoru bo prišel prav in upravičil strošek nakupa. Z njegovo pomočjo boste namreč v sobi ohranjali idealno temperaturo, ki je za spanje okrog 18 °C.
  • Če boste otroško sobo opremljali v zadnjih mesecih nosečnosti, poskrbite, da boste pri tem imeli pomoč. Mogoče boste preveč utrujeni, da bi prestavljali kose pohištva po sobi, pa tudi bolečine v križu se bodo ob tem še stopnjevale.