Blog - Na počitnice z dojenčkom - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Na počitnice z dojenčkom

Na počitnice z dojenčkom

Tako dolgo čakamo počitnice. In potem, ko končno uredimo vse službene obveznosti, pripravimo vse potrebno pred odhodom na dopust, postorimo še tiste res najnujnejše zadeve, odvihramo domov, opravimo še zadnje nujne nakupe….
​​​​​​​
​​​​​​​No, takrat se za nas, mame, glavni del priprav na dopust šele pravzaprav začne!


​​​​​​Pakiranje

​​​​​​​Oblačila, brisače, vsi igralni pripomočki, napihljivi obroči in blazine, lopatke za v peskovnik, obvezno še plavalna očala in potapljaška maska ter kup drugih malenkosti, za katere boste morali na koncu v prtljažniku najti prostor, čeprav že sedaj veste, da je vsega preveč. 😊
​​​​​​​
No, če vse te sladke tegobe pustimo ob strani, primerno je, da se za pot in letovanje izven domačega kraja tudi primerno pripravimo. Posebej, če se na daljši dopust z dojenčkom odpravljamo prvič. 

Kako spakirati da ne bo vsega preveč

​​​​​​​Na dopustu ni kot doma, ko preprosto odpremo omaro in iz nje izvlečemo, kar tisti trenutek otrok potrebuje. Pa vseeno - da se izognemo situaciji, da na potovanje spakiramo »celo omaro«, svetujemo, da za vsak dan pripravite po dva »outfita« in nekaj osnovnih kosov za primer slabega vremena, kot so jopa, hlače trenirka, softshell jakna in nogavice. Ne pozabite na pokrivala in kopalna oblačila, ki bodo malčka zaščitila pred močnimi sončnimi žarki. 

Kljub temu, da je bosonogo tekanje po kamenčkih najboljše za majhna stopala, se naj v potovalni torbi znajdejo športni in hišni copati, pa neoprenski vodni sandali, par udobnih poletnih sandal in morda še kak lepši par obutve za večerni sprehod v najbližje mesto.
​​​​​​​
Spakirajte še večjo količino pleničk, če jih še potrebujete, izdelke za osebno nego, obvezno pa poskrbite tudi za dobro sončno kozmetiko! Dojenčki in mali otroci nimajo sposobnosti ustvarjanja lastne UV zaščite, zato njihova občutljiva koža potrebuje posebno nego. Zagotovo ne boste naredili napake, če izberete hipoalergeni pripravek z UVA in UVB filtri in zaščitnim faktorjem 30 ali več, ki je brez nevarnih kemikalij in po možnosti vodoodporen.

Družinska potovalna lekarna

​​​​​​​Ko se na pot odpravljate z najmlajšimi, poskrbite za dobro založeno potovalno lekarno. Ne pozabite na kartico zdravstvenega zavarovanja, poleg osnovnih zdravil pa bodo prav prišli tudi drobni pripomočki in izdelki za lajšanje različnih tegob - od zamašenih noskov, vročine, odrgnin, trebušnih težav, pa do alergij, udarcev, pikov in podobnega. Pred odhodom na daljša potovanja se je smiselno posvetovati tudi s svojim pediatrom.

​​​​​​​Osnovna potovalna lekarna naj vsebuje termometer, aspirator, fiziološko raztopino, repelente, sterilne gazice in obliže, škarjice za nohte, mazilo ali sprej za rane, rehidracijska sredstva, probiotike, gel za blaženje pikov, pršilo za nos, antialergijsko sredstvo in sredstvo za zbijanje vročine. 

SOS

​​​​​​​Vsakič, ko se odpravljate na dopust z najmlajšimi, je smiselno imeti v glavi tudi nekoliko manj prijetne scenarije. Ko se zares udobno sprostimo se pogosto zgodi, da se ravno takrat pripeti kakšna neprijetna situacija – odrgnine, urezi, zlomi ali grdi padci. Smiselno je, da se na to pripravite, in pred letovanjem na spletu pobrskate za najnujnejšimi telefonskimi številkami.

Prva na seznamu naj bo zagotovo 112, mednarodna številka za nujno pomoč, priporočamo pa vam, da poiščete še naslednje informacije:
- Vaši destinaciji najbližji zdravstveni dom in njihov delovni čas,
- preverite, ali je pri njih dostopen tudi pediater,
- številka nujne avtomobilske asistence za države skozi oz. v katere potujete.
​​​​​​​
No, v aktualnih časih je morda dobro, da preverimo tudi, kje bomo lahko pred vračanjem v domovino opravili Covid test, če ga bomo potrebovali. 

Vedno dobro naspani

​​​​​​​Da bo dopust miren, poskrbite za kakovostno spanje in ohranite malčkov običajni ritem. Dobro je vedeti, kaj vse vam bodo ponudili pri nastanitvi, pa vendar lahko težavo enostavno rešite tudi s prenosno posteljo z zložljivim ležiščem in kakšno igračo, ki običajno krasi malčkov spalni prostor. Ne pozabite na elektronsko varuško, da boste lahko spremljali in umirili malega navihanca ter poskrbeli za dovolj kakovostnega počitka.

Da bo pot hitreje minila

​​​​​​​Ker sta tukaj poletje in z njim vročina, je otrokom kljub klimi v vozilu vroče. Posebno pozornost namenite avtosedežu. Obvezno pravilno pripnite varnostne pasove, med vožnjo pa naredite več krajših postankov. Nelagodje ob sedenju v preznojeni majici in hlačkah otroku olajšajte z uporabo poletne prevleke. Le-te so namreč izdelane iz posebnih materialov, ki pomagajo uravnavati telesno temperaturo. Za več sence pa na steklo vrat pritrdite še senčnik. Takšen z ljubkimi motivi bo malčku še bolje krajšal čas potovanja. 

Pa lepe počitnice!

Seznam nekaterih najnujnejših stvari:

​​​​​​​- Kartica zdravstvenega zavarovanja,
- sončna krema,
- voziček marela,
- ležalna podloga,
- pop-up šotor senčnik,
- »napihljivi« program,
- klobuček,
- potovalna lekarna,
- brisače,
- čevlji za v vodo,
- prigrizki,
- steklenička za adaptirano mleko,
- steklenica z vodo,
- fotoaparat in polnilec za telefon 😊