Blog - Moje prvo čisto pravo kosilo - Baby Center spletna trgovina
0

Moje prvo čisto pravo kosilo

Moje prvo čisto pravo kosilo

»Mmmmm, kako diši iz kuhinje. Kar sline se mi cedijo. In komaj čakam, da mi mami poda v roko tisti dve novi orodji – vilice in žlico. Tako fino se je učiti jesti!«

Takole razmišljajo otroci. Starši pa so tisti, ki morajo poskrbeti za to, da je hrana topla, da je otrokov pribor varen, da so njegova oblačila zaščitena in še in še. Skrbi kar ni konca. Zato vam predstavljamo pripomočke in trike, ki bodo iz navadnega hranjenja naredili res prijetno in veselo doživetje.

Stolček za hranjenje:

Med hranjenjem sta najpomembnejši dve stvari: udobje in varnost. Ko se malček šele privaja na hranjenje, je v veliko pomoč snemljiva mizica, da otrok lažje doseže do hrane. Ko otrok zraste, mizico odstranimo, da stolček lahko primaknemo k mizi. V tem primeru prilagodimo tudi višino nog stola. V kolikor se v kuhinji srečujete s prostorsko stisko, izberite zložljivi model. Različni stoli omogočajo tudi različne ugodnosti, kot je na primer nastavljiv naklon hrbtnega dela za počitek po obedu, ali pa rastejo skupaj z otrokom in stolček lahko uporabljamo tudi ko odraste. Otroka vedno vključujte v skupna družinska kosila, kjer naj bo vključen v pogovor in dogajanje za mizo.

Podloga za hranjenje:

Zaradi nerazvite motorike je začetno hranjenje pravi izziv čistoči, čemur se lahko vsaj delno izognemo z uporabo nedrseče silikonske podlage, ki onemogoča zdrse posode iz podlage oz. mize in tako preprečuje morebitne nezgode. Po obedu pa jo enostavno obrišemo z mokro krpo ali operemo v stroju.


Krožniki in skodelice:

Zaradi uvajanja hrane z različnimi kašicami, boste na začetku potrebovali več skodelic, kasneje, ko bo otrok aktivneje sodeloval pri hranjenju pa tudi nižje krožnike. Pomembno je, da je krožnik narejen iz materialov, ki ne vsebujejo PVC, ftalatov, niklja in kadmija, priporočljiva pa je prisotnost melamina, da se krožnik ne razbije in ga lahko peremo v stroju. Iz bambusa narejeni seti bodo med hranjenjem malčka zabavali tudi z zanimivim potiskom različnih živalic.

Jedilni pribor:

Otrokova prva žlička naj bo majhna, narejena iz bambusa ali plastike, ki ne vsebuje škodljivih primesi.  Na voljo so tudi žličke, ki spreminjajo barvo glede na temperaturo hrane. Če je hrana prevroča, se žlička pobarva na drugo barvo in tako opozori starša, da je hrano treba ohladiti. Te žličke so mehkih oblik in so nežna do otroških dlesni. Otroku že od vsega začetka v uporabo ponudite tudi vilico in nožek.

Slinček:

Za hranjenje prvih obrokov priporočamo uporabo slinčkov s podlogo, ki zaščitijo oblačilo pred tekočimi obroki ali slinčki, ki v notranjosti skrivajo vodoodbojno plast, ki ne prepušča tekočine. Z zapenjanjem na ježka ali z neti pa je tudi namestitev enostavna. Odlična zadeva so tudi večji silikonski slinčki z žepkom za lovljenje hrane, ki z luknjicami omogočajo šeststopenjsko zapenjanje.

Kozarček:

Po 6 mesecih se otrok začne učiti piti iz kozarčka. Kozarček za učenje pitja je pri tem nepogrešljiv pripomoček. Lončki z ventilom zahtevajo močnejše sesanje malčka, zato je bolje izbrati lonček, ki omogoča naravno iztekanje tekočine.

Še nekaj nasvetov za lažje učenje hranjenja:

Otroku dajte hrano, ki jo zlahka prime v roko. Pomakanje rok v hrano in sesanje je zabavno, otrok pa je pri tem dejaven in ima občutek neodvisnosti.

Če otrok hoče prijeti žlico, mu jo dajte, tudi če jo zgolj grize in maha z njo. Ko se igra s prvo, vi uporabite drugo žlico in napolnjeno menjajte s prazno, tako da si jo lahko nese v usta, medtem ko vi napolnite novo.

Popestrite otrokov krožnik tako, da na sredo položite kepico pire krompirja, iz dveh koščkov korenčka napravite očke, s krhljem paradižnika pa velika smejoča se usta. Kosilo ima zdaj podobo veselega obrazka!

Kaj bomo danes jedli?

In za konec še najpomembnejše vprašanje. Kaj pa bomo jedli danes? Uvajanje hrane pri malčku zna biti pravi izziv. Veliko smernic v različnih časih od različnih ljudi – kaj je torej prav? Mi mislimo, da tisto, kar vi mislite, da je prav.

Še več napotkov o tem, kdaj, kaj in koliko hrane uvajati pri določeni starosti, njihove hranilne vrednosti in čez 500 idej za pripravo obrokov poiščite v knjigi slovenskih avtorjev Dojenčki za mizo.

Pa dober tek!