Blog - Moja prva pravljica - Baby Center spletna trgovina
0

Moja prva pravljica

Moja prva pravljica

Branje za lahko noč, lepši dan ali branje kar tako? Strokovnjaki za branje ter otroško in mladinsko literaturo trdijo, da je največ, kar lahko storite za svojega otroka, to, da mu berete. Branje spodbuja otrokovo domišljijo, bogati besedni zaklad in razvija komunikacijske sposobnosti.

Iz knjig lahko otrok spoznava številna nova področja življenja. Kaže, da otroci, ki jim starši pogosteje berejo, postanejo boljši bralci in dosegajo boljše učne uspehe v šoli. Glasno branje otroka tudi pomirja. In, kar je najlepše, ob branju lahko vzamete otroka v naročje in ga ljubkujete, s čimer se krepi čustvena vez med vama.

Vloga branja se v današnjem hitrem in modernem času kljub novim medijem prav nič ne zmanjšuje – ravno nasprotno! Še vedno beremo tako rekoč na vsakem koraku in ob vsaki priložnosti. Beremo napise na cestnih smerokazih, navodila na škatlici zdravil, podnapise na televiziji in kuharske recepte. Pokažite to tudi svojemu otroku!

Nikoli ni prepozno!

Mnogi starši se sprašujejo, kdaj je njihov otrok dovolj star za branje. Pravi odgovor se glasi: že danes! Nikoli namreč ni prezgodaj, da začnete brati svojemu otroku, saj vaš glas blagodejno vpliva nanj vse od rojstva dalje in celo pred njim. Pri približno šestih mesecih starosti otroci začnejo uživati ob gledanju knjig skupaj z vami.

Kaj naj berem svojemu otroku?

 • Pomembno je, da so knjige, ki jih izbirate za svojega otroka, primerne njegovi starosti in prilagojene njegovim željam in zanimanjem.
 • Prva knjižica vašega otročička naj bo knjiga iz blaga ali kopalna knjiga; predvsem knjige iz blaga so mehke in prijetne na otip, težko se poškodujejo in preprosto jih je oprati.
 • Za malčke so primerne kartonke z debelimi listi, številnimi ilustracijami in komaj kaj besedila. Zelo radi imajo tudi tako imenovane knjige igrače, ki branje povezujejo z igro.
 • Še malo starejšim otrokom so namenjene slikanice: sprva take, v katerih prevladujejo ilustracije, besedila pa je malo, kasneje pa se ustrezno razmerje med ilustracijami in besedilom postopoma spreminja v prid besedila.
 • V knjigah niso samo pravljice. Otroci imajo praviloma radi rime, zato ne pozabite na knjige otroških pesmic in ugank. Poleg tega so otroci radovedni in vedoželjni – in poučne knjige lahko marsikdaj odgovorijo na njihove številne »zakaj-e«. Seveda naj bodo tudi te prilagojene njihovi starosti in zanimanjem.

Napotki za prijetno druženje ob knjigi

 • Vaš otrok ni odrasel

In tega od njega tudi nihče ne sme pričakovati. Zato naj vas ne spravlja v slabo voljo, če vas bo sprva tiho poslušal samo nekaj minut. Njegova vprašanja le kažejo na njegovo radovednost, premikanje pa na to, da si ne želi več sedeti pri miru. Upoštevajte njegove želje. 

 • Ustvarite ritual

 Majhni otroci imajo radi, če jim berete vsak dan ob istem času – prav zato imajo pravljice za lahko noč tako dolgo tradicijo. Vendar pa se ne bojte brati tudi ob drugem času – za dobro jutro, ko se otrok vrne iz vrtca, v dolgi deževni soboti … in seveda vsakič, ko si otrok tega zaželi. 

 • Naredite branje zabavno

 Ritem in ton prilagodite vsebini. Uporabljajte različne načine govora za različne junake iz knjige, oponašajte njihove glasove in zvoke. Morda bo tudi vaš otrok želel oponašati pošast iz pravljice. Ne glede na to, da to upočasni branje, naj to veselo počne, saj pomeni, da se je vživel v zgodbo, ki jo posluša. 

 • Pustite otroku, da sodeluje

 Otrokova vprašanja naj bodo dobrodošla, z njim se pogovarjajte ob ilustracijah v knjigi, pustite mu, naj po svoje pripoveduje zgodbo, če si to želi. Še več, spodbujajte ga pri tem! 

 • Vključite branje in pripovedovanje v vsakdanje življenje

 Ne pozabite, da lahko zgodbe skrajšajo mučne minute čakanja – med vožnjo v avtosedežu iz vrtca domov mu pripovedujte zgodbe o prometu in vozilih, med sprehodom v vozičku po parku o pticah in naravi, v čakalnici pri zobozdravniku o zobni miški, med kuhanjem kosila pa o njegovi prvi steklenički. 

 • Povežite branje z drugimi dejavnostmi

 Knjige in branje povezujte z različnimi gibalnimi in ustvarjalnimi aktivnostmi. Skupaj z otrokom narišite glavnega junaka iz pravljice, izdelajte lutko, skuhajte polento kot »lonček kuhaj«, brundajte kot medvedek Lovro ali poskakujte kot zajček. Otroci ob spremljevalnih dejavnostih pogosto uživajo še bolj kot ob branju samem. 

 • Obiščite knjižnico

 Večina splošnih knjižnic pripravlja program za otroke – ure pravljic in igralne urice s knjigo, ki jih vodijo izkušeni knjižničarji. Če so starši vabljeni, da ostanejo, se pridružite svojemu otroku in spremenite obisk knjižnice  v čudovito izkušnjo! Poleg tega si lahko v knjižnici izposodite knjige, ki jih tako vi kot vaš otrok še ne poznate. 

 • Kupiti ali izposoditi?

 Klasične knjige, ki jih otroci zelo radi prebirajo večkrat, so vsekakor vredne nakupa. Še posebej zato, ker jih bo otrok v roke vzel vedno, ko si jih bo zaželel. Knjige bodo ostale v njegovi lasti kot dragocen spomin na otroštvo. V knjižnici si lahko izposodite več knjig, tudi takšne, ki jih bo otrok pregledal samo enkrat, potem pa jih pospravil na nočno omarico. Knjiga je tudi lepo darilo. Za rojstni dan, novoletno obdarovanje ali kar tako. S knjigo otroka popeljemo v pravljični svet in ti čudoviti spomini bodo v njem ostali za vedno. 

 • Uživajte v branju

 Otroci se zgledujejo po svojih starših. Če bo stanovanje polno knjig in vas bo otrok videl, da tudi vi v svojem prostem času berete, bo lažje spoznal, da je branje pomembna in prijetna dejavnost.