Blog - Mi gremo pa letos že v šolo! - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Mi gremo pa letos že v šolo!

Mi gremo pa letos že v šolo!

Vstop v prvi razred osnovne šole otroku predstavlja pomemben mejnik v njegovem življenju. Poleg veselja in ponosa, pa v sebi nemalokrat čuti tudi stisko in strah, saj odhaja na povsem nov kraj, kjer bo srečal ljudi, ki jih še ne pozna. Pomembno je, da se starši tega zavedamo in otroku pomagamo pri premagovanju tega strahu. Naša naloga je, da prvošolčku prvi dan v šoli v spomin zapišemo kot posebno lepo doživetje.

Kako lahko otroku čimbolj olajšate priprave na vstop v šolo?

1.) Otroka spodbujajte k pogovoru o šoli. Vprašajte ga, kaj pomeni, da gre sedaj v šolo in kako si predstavlja ta korak v njegovem razvoju, povejte mu, kaj se v šoli dogaja in mu razložite, kakšen je njen namen. Pogovor naj bo sproščen, vesel, neobremenjujoč, brez prisile in kakršnegakoli pritiska. Pozorno spremljajte otrokovo verbalno in neverbalno komunikacijo.

2.) Z otrokom se pogovorite o tem, kako se počuti ob misli, da bo poleti zaključil z obiskovanjem vrtca in da ga jeseni čaka vstop v šolo. Vprašajte ga, česa se veseli, kakšna so njegova pričakovanja in česa ga je strah. Odgovorite mu na zastavljena vprašanja, razložite mu vse, kar ga zanima in mu nudite podporo.

3.) Otroku razložite, kaj to, da gre v šolo, pomeni sploh zanj. Povejte mu, kdaj se boste odpravili od doma, kako bo potekal njegov dan in kdaj boste prišli ponj. Razložite mu, kako bo potekal pouk, kje je stranišče in kako ga bo lahko uporabil, kje in kako poteka malica, povejte pa mu čim več tudi o učnih predmetih, ki jih bo imel vsak dan na urniku. Poučujte ga skozi igro, z veselimi poudarki in pozitivnim pogledom.

4.) Otroku jasno povejte, da ste mu vedno na voljo za vsa vprašanja, dileme in probleme, s katerim bi se lahko srečal v šoli ali v okviru obšolskih dejavnosti. Zagotovite mu, da mu boste vedno stali ob strani in mu pomagali pri iskanju rešitev. V primeru, da bi se v stiski znašel v šoli, ga potolažite, da se bo vedno lahko obrnil na učiteljico, ki mu bo v vsakem trenutku na razpolago za pomoč in uteho.

5.) Če je le mogoče še pred velikim dnevom obiščite šolo ali vrtec. Otroku pokažite pot do tja, oglejta si okolico šole, vhod vanjo, obiščita stranišče, telovadnico in hodnike. Otrok naj se podrobno seznani s prostorom, v katerem bo bival, tako, da mu prvi dan ne bo vse preveč novo. Pustite mu, da sam razišče prostor in ga spodbujajte k postavljanju vprašanj. Vprašajte ga, ali ga še karkoli zanima in mu poskušajte odgovoriti na vprašanje oz. ga pomiriti ob njegovi morebitni stiski.

6.) Še pred začetkom šole se povežite s katerim od bodočih sošolcev ali sošolk. Otrok naj še pred pričetkom šole spozna čim več sošolcev, s katerimi bo delil učilnico. Pri oblikovanju razredov v šolah namreč upoštevajo tudi želje staršev, da iz določene vrtčevske skupine v isti razred umestijo vsaj dva otroka, da si lahko nudita pomoč in se vsaj na začetku počutita bolje.

7.) Naloga staršev je, da otroku šolo predstavite v pozitivni luči. Skupaj z otrokom poiščita čim več pozitivnih stvari - dobil bo nove prijatelje, spoznal bo nove igre, učil se bo novih stvari, šel bo na izlet, itd. Nikakor otroku s šolo ne grozite ali ga z njo poskušajte disciplinirati.

8.) Otroku povejte, da ni nič narobe s tem, če bo na dan prvega obiska šole nekoliko vznemirjen in mu bo srček hitreje bil. Vse to je v redu. Enako bodo namreč občutili tudi drugi otroci.

9.) Prve dni v šoli otroku v torbo dodajte manjši opomnik oziroma presenečenje, ki ga bo spomnilo, da mislite nanj, tudi če niste ob njem. Pa naj bo to le priljubljeni bombonček, igračka ali risbica.

10.) Na prvi šolski dan si vzemite dovolj časa! Priprave na odhod naj bodo kar čim bolj mirne. Otroku pomagajte pri pripravi torbe in pri oblačenju, mirno odidite od doma in na vso celotno situacijo glejte pozitivno in veselo. Bodite ponosni na svojega otroka, ki je tako hitro iz majhnega dojenčka zrasel v tako veliko in samostojno osebo. Razložite mu kaj se dogaja in mu stojte ob strani z odgovori na vsa njegova vprašanja in morebitne neverbalne znake stiske. Nato se od otroka poslovite in mu povejte, kje ga boste čakali ob koncu šolskega dne.

Na skrivaj pa si dovolite potočiti tudi solzico ali dve, saj prvi obisk šole predstavlja velik čustveni zalogaj tudi za nas, starše.