Blog - Masaža dojenčka - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Masaža dojenčka

Masaža dojenčka


Pomen dotika za zdrav razvoj dojenčka


Rojstvo dojenčka je čudoviti  dogodek, ki  prinese mladim staršem poleg veselja in sreče, tudi obilo vprašanj in negotovosti.

Kako biti kos nekaterim starševskim težavam?

Z ljubečim in čutnim dotikanjem, ki sčasoma preraste v redno vsako dnevno masiranje dojenčka.  Le-to poteka preko čutnih zaznav, ki dobro vplivajo na dojenčkov  motorični, senzorični in kognitivni razvoj. Začne se poglobljena  komunikacija preko dotika, ob kateri se krepi odnos, starši pa se naučijo prepoznati dojenčkove  potrebe.

Intenzivno dotikanje kože s kože  je hrana za dušo, ki daje dojenčku občutek varnosti in sprejetosti.  V prvih tednih po rojstvu je dojenček večino časa z mamo, zato je ona prva, ki začne masirati. Kadar se ga mati ljubeče dotika,  mu z govorico svojih rok daje pozitivno izkušnjo dotikov. Mirni gibi dojenčka sprostijo. Njegov živčni sistem se uravnovesi in dihanje poglobi.

Z redno masažo spodbujamo zdrav telesni in kognitivni razvoj dojenčka. Saj vsakodnevno pospešujemo dojenčkov krvni obtok in sprostimo prenapete mišice ter spodbujamo telo  h gibanju. Še posebej se masaža v kombinaciji z razgibavanjem priporoča pri dojenčkih z nizko porodno težo in prezgodaj rojenih dojenčkih, saj ob redni masaži hitreje pridobivajo na teži.

Z redno masažo pa lahko mati sama pomaga ali celo prepreči prebavne težave in kolike, ki v prvih tednih in mesecih tako kradejo spanec.

Sčasoma lahko začne masirati tudi očka. Masaža očetom, ki se odločijo, da bodo masirali svoje dojenčke, predstavlja način povezovanja, preko katerega hitreje sprejmejo novo vlogo starša. Tako se aktivno vključijo v nego in uživajo v skupnih trenutkih z malim bitjem. Dojenček se kmalu začne odzivati in prepuščati čvrstim in ljubečim rokam, prepozna materin ali očetov glas, gleda v oči in čeblja. Tako se vzpostavi poglobljena komunikacija ter intuitiven stik.

Z masažo pa ne pridobi samo dojenček, starša navadno ugotovita, da masaža prija tudi njima. Vsakodnevna masaža jima prinese zaupanje vase in sproščenost. Dojenček z naravno odprtostjo zaupa rokam in sprejema vse brez zadržkov. To njegovo zaupanje pa je darilo za vsakega starša. Skozi dajanje in sprejemanje se med njima vzpostavi zavest o telesu, prijateljstvo in uživanje. S takšnimi pozitivnimi sporočili bo dojenček lažje izžareval notranjo in zunanjo lepoto, to pa je bržkone ena izmed najlepših popotnic, ki jo dojenčku lahko dajo starši na začetku njegove življenjske poti.


Mojca Kurent, višja medicinska sestra, dipl. org. dela, slovenska pionirka na področju masaže dojenčkov

Petra Šterlek, diplomirana fizioterapevtka


Več o masaži dojenčka si lahko preberete v knjigi Čar dotika avtoric Mojce Kurent in Petre Šterlek. V knjigi boste našli podrobni opis preverjenih tehnik  masaže, razgibavanja in rokovanja z dojenčkom. Priporočamo vam, da se pred uporabo knjige, masaže naučite pri strokovnjaku na tečajih in delavnicah, knjigo pa uporabljate kot dodatno gradivo.

Naročite svojo knjigo Čar dotika: