Blog - Mami, oči, sem žeeeee - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Mami, oči, sem žeeeee

Mami, oči, sem žeeeee

Poletje je idealen čas, da skupaj z našimi že malce večjimi kratkohlačniki pomahamo pleničkam v slovo. Ugodnejše temperature, lahkotnejša garderoba in sproščeno vzdušje prepričajo marsikatero mamico, da se tega prelomnega trenutka v življenju malčka loteva ravno poleti.

Pa vendar …

Vse več pediatrov staršem priporoča, da otroka ne začnejo prezgodaj navajati na kahlico. Otroci, ki jih starši začnejo na kahlico dajati prezgodaj, se nanjo navajajo dlje časa. Tisti pa, ki se lulanja in kakanja v pleničke začnejo odvajati ob pravem času, bodo v tem lahko hitro uspeli. Priporočljiva starost za navajanje na kahlico naj bi bila nekje pri starosti 1,5 let.

Kdaj je pravi čas?

Fizični znaki, ki kažejo na to, da je otrok pripravljen na odvajanje od pleničke, so:

 • Zna stabilno hoditi ali celo teči.
 • Polula večje količine tekočine naenkrat.
 • Ima ustaljeni prebavni ritem ob približno isti uri.
 • Ima suha obdobja po popoldanskem počitku, kar pomeni, da so mišice mehurja dovolj razvite, da zadržijo urin.

Otrokovi vedenjski znaki pa so:

 • Lahko sedi na miru od dveh do petih minut.
 • Zna sleči in obleči hlače.
 • Ob mokri plenički ali hlačkah čuti nelagodje.
 • Izraža zanimanje za kopalniške aktivnosti (vas želi opazovati na stranišču ali pri oblačenju spodnjega perila)
 • Vam nakaže ali pove, kadar začuti, da ga tišči.
 • Izraža željo po samostojnosti.
 • Izraža ponos nad svojimi dosežki.
 • Se ne upira uporabi kahlice ali stranišča.
 • Je na splošno naravnan k sodelovanju (in ne k upiranju).

Kaj boste potrebovali, ko boste otroka navajali na uporabo kahlice ali stranišča?

 1. Kahlica: Kahlico je dobro imeti doma, še preden jo začne otrok uporabljati, saj se bo tako nanjo lažje privadil. Izbirate lahko med samostoječimi kahlicami, na katere se otrok usede, ali nastavki, ki se namestijo na običajno straniščno školjko.
 2. Pručka: Če ste se odločili za nastavek za straniščno školjko, bo otrok s pomočjo pručke lažje sedel na stranišče, saj bo nanjo lahko položil noge.
 3. Spodnje perilo: Skupaj z otrokom se odpravita na družabno nakupovanje. Dovolite mu, da sam izbere svoje prve spodnje hlačke. Kupite več kosov, saj po morebitnih »nesrečah« hlačk niti ne boste želeli oprati, ampak jih boste raje kar zavrgli.
 4. Udobne hlače ali krila: otrok naj bo oblečen v spodnji del trenirke, pajkice ali krila. Ne oblačite ga v hlače z zadrgo ali gumbi, ki jih sam še ne zna odpeti.
 5. Vlažilni robčki: Uporabimo jih kot podlago v kahlici, za vsakodnevno nego po opravljeni potrebi, hkrati pa tudi za čiščenje malih nožic po nepredvideni nesreči.
 6. Krpe in dezinfekcijska čistila: Uporabimo jih za čiščenje tal po nastali nesreči.
 7. Poseben koš ali vreča za umazano perilo: Vanj boste lahko odložili krpe in umazano perilo. V kolikor imate možnost, vsekakor predlagamo vsakodnevno pranje ponesrečenih oblačil.
 8. Nepremočljiva podloga za zaščito vzmetnice, v kolikor otroka od pleničk odvajate tudi ponoči.

Toda … Nič se ne bo zgodilo čez noč

Bodite potrpežljivi. Če zaznate vsaj nekaj od zgoraj naštetih znakov, je čas, da se z malčkom lotite odvajanja od pleničk. V primeru, da se otroku pripeti nesreča, ga ne smete grajati, ampak mu na lep način razložite, zakaj to ni več primerno. Reagirajte kar se da umirjeno. Čez dan otroka večkrat vprašajte, ali ga tišči, ker otrok pri svoji zatopljenosti v igro rad pozabi na svoje potrebe. Pomembno je, da se zavedamo, da se nekateri otroci od pleničk odvadijo prej, drugi pa kasneje. Točno določene starostne meje ni, zato je pri svojem otroku tudi ne poskušajte postaviti. Otrok naj dobi občutek, da je sam naredil korak k samostojnosti.

Maja, mamica 3-letne Evite:

»Odvajanje od pleničk je proces, ki zahteva določen čas. Potem, ko smo pred skoraj letom dni že uspeli dnevno menjavanje pleničk zamenjati z umivanjem kahlice, se nočnih pleničk še kar nismo znebili. Poletje, ki je pred nami, je idealen čas za odvajanje malčkov od pleničk, vsaj od tistih dnevnih. Nam je lani to uspelo ravno tekom poletja. Vsakič, ko je bila kahlica polna, sem jo pohvalila in ji povedala, da sem zelo ponosna nanjo. Potem sva jo šle še skupaj spraznit in pomit, kar ji je bilo zelo všeč.«

Otroka ne smemo siliti k odvajanju od pleničk. Poskušajmo mu predhodno razložiti, da uporaba kahlice ni neprijetna in da je lulanje in kakanje v kahlico neke vrste dogodek, na katerega bomo vsi izjemno ponosni. Pomagamo si lahko tudi z različnimi motivacijskimi pripomočki, s pomočjo katerih otroka vzpodbujamo in na koncu tudi nagradimo. Le z vztrajnostjo, razumevanjem in spoštovanjem potreb našega malčka bomo kaj kmalu iz sosednje sobe zaslišali klic: Mami, oči, sem žeeeee!!! :)


Priznanje in nagrajevalna tabela za uspešno navajanje na kahlico