Blog - Mami, oči, gremo hitreje! - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Mami, oči, gremo hitreje!

Mami, oči, gremo hitreje!

Ko se skupaj učimo varne vožnje s kolesom

Juhu, sonce je tu. Z njim pa so na plano pokukale tudi neskončne možnosti za otroške norčije in družinske izlete.

Ko ptički vabijo na potep na prostem, ni nič bolj zabavnega in koristnega, kot če se z malčki na potep odpravite kar s kolesom.

S kolesarjenjem otroci izboljšujejo koncentracijo in koordinacijo, krepijo imunski sistem, mišice, vezi in kosti. Posledično lažje rešujejo zahtevne naloge in bolj zaupajo v svoje telo pri ostalih fizičnih aktivnostih. Med vožnjo spoznavajo drevesa, ptičke, stavbe in s tem gradijo zavedanje o okolici in geografske sposobnosti. Direkten stik z naravo je namreč izjemno pomemben faktor za fizični in psihični razvoj otrok in odraslih.

Če ob bok postavimo pozitivne učinke in nevarnosti kolesarjenja, je rezultat zavidljivih 20:1. Malčka le primerno izobrazimo in zavarujmo z opremo in se z njimi prepustimo raziskovanju čarovnij okoli nas.

Poskrbimo za primerno opremo in se izognimo poškodbam

Otrok, ki se uči vožnje nezaščiten, lahko dobi strah pred vožnjo. Za kompromis otroku ponudite možnost, da si barvo iz vzorec opreme izbere sam.

Kolo

Ko se dan prebudi ni nič lepšega kot družinski izlet s kolesom. Toda za to potrebujemo ustrezno kolo. Otroci ga ponavadi dobijo za svoj osebni praznik ali nagrado. Pri tem pa ne pozabite na njihove želje. Dajte jim možnost, da si sami izberejo kolo, saj bodo tako še bolj samozavestno raziskovali svet okoli sebe. Bodite pozorni na različne elemente (višina prečke, način zaviranja, nastavitev hitrosti in višine sedeža in krmila, …) in dodatno opremo, ki je malčkom zelo pomembna (košarica za dojenčke, nosilec za pijačo, zvonček, okrasni trakovi).

Čelada

Želva pravi, da je zaščita vitalen del dogodivščin, zato povsod hodi z oklepom. Ne pozabite na otroško čelado, ko oddrvite s kolesom, saj zmanjša možnost poškodbe glave za 85%. Želva že ve, kaj je dobro. Z izbrano barvno kombinacijo čelade bo otrok dopolnil svoj kolesarski stil. Pri čeladi ne varčujte, saj je njen namen zaščititi življenje vašega otroka. Poleg tega pa jo lahko otrok uporablja tudi pri drugih športih (rolanje, kotalkanje, vožnja s skirojem, …).

Ščitniki za celo telo

Tudi krokodil, ki se veliko potepa, pravi, da ga zobata koža dobro brani. Zato zaščitite malčka s primernimi ščitniki in se izognite odrgninam in praskam. Zaščiteni otroci namreč hitreje in bolje premagujejo ovire in se manj bojijo padcev.

Zvončki

Cin cin, kolo greOpozorite nase v prometu in zacingljajte ptičkom, pešcem in ostalim kolesarjem.

Bidon

Vsak junak se mora okrepčati, zato med kolesarjenjem ne pozabite piti.

Košara

Ko na piknik se odpravimo, na prigrizek ne pozabimo. Košara ga bo varno čuvala do prihoda na cilj.

Rokavica

Naj kolo ne uide. Z rokavičkami bodo imeli malčki boljši oprijem med vožnjo.

KORISTNI NASVETI ZA VARNOST NA KOLESU

ČELADA

Največjo nevarnost pri kolesarjenju predstavlja neprimerno nameščena čelada. Pravilna namestitev čelade pomeni, da pokrijemo čelo otrokove glave.

Svetujemo vam, da ne kupujete čelade z namenom, da bo otroku še prav, ko zraste. Čelada ne sme biti premajhna ali prevelika. Pomembno je, da otrok pod njo ne nosi kape.

PRIMERNA OBLAČILA

Za večjo vidljivost v prometu naj otroci nosijo svetla oblačila in reflektorje.

Otrok naj nosi primerna oblačila. Preširoke hlače so nevarne, saj se lahko ujamejo v verigo.

VARNA VOŽNJA

Otroci med vožnjo s kolesom ne smejo imeti slušalk v ušesih. Promet zahteva zbranost. S slušalkami v ušesih otroci ne slišijo pomembnih zvokov iz okolice, ki jih opozarjajo na morebitne nevarnosti. Otroci, mlajši od 9 let, naj ne vozijo sami v prometu.

UČIMO SE VOZITI KOLO

Povprečno se otroci naučijo prave vožnje med 4. in 9. letom starosti.

Pomembno je, da ne pritiskate na otroka. Na zabavne družinske izlete lahko odvihrate tudi z otroško prikolico.

PRIMERNA OPREMA ZA UČENJE

Kolo naj ima tako nožno kot ročno zavoro. Kolo, ki ima samo nožno zavoro, lahko otroka zmede, saj v primeru večje hitrosti otroci avtomatično položijo noge na tla in tako ne morejo zavirati.

Ob namestitvi koleščkov na kolo bodite pozorni, da je kolo pod naklonom. Oba koleščka se ne smeta hkrati dotikati tal.

VLOGA STARŠEV PRI UČENJU

Najhitrejši način učenja je, da otroka držite za ramo in tečete ob njem.

Ne držite krmila, ker otrok ne bo čutil ravnotežja. Prav tako kolesa ne držite za sedež ali katerikoli drug del