Blog - Mami, mami, spet me kašelj muči - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Mami, mami, spet me kašelj muči

Mami, mami, spet me kašelj muči

Običajna, a najbolj moteča težava pri prehladu, je kašelj. Vzrokov zanj je lahko več. V zimskih dneh so najpogostejši vzroki kašlja bakterijski ali virusni bronhitis ter prehladi.

  • 95% otrok kašlja kar mesec dni.
  • V 5-ih vprašanih vrtcih so potrdili, da kar več kot 50% otrok kašlja.
  • Večina otrok preboli od osem do deset prehladov na leto. Pri otrocih, ki so v vrtcu, pa se število še poveča.

Kdaj je treba obiskati zdravnika?

  • Pri težkem dihanju ali sopenju.
  • Če kašelj traja dlje kot teden dni.
  • Ob povišani telesni temperaturi več kot 3 dni.
  • Pri obilnem, gnojnem ali krvavem izločku.

Če znamo kašelj pravilno in pravočasno pomiriti lahko preprečimo pravo nočno moro, ki prinese neprespane noči, bolniške odsotnosti in izčrpanega otroka.

Moker ali suh? Poiščite eno rešitev za oba.

Da bomo znali kar najbolje pomagati otroku, moramo najprej prepoznati, ali ga teži suh ali moker kašelj, kar ni vedno enostavno. Najbolj preprosto lahko rečemo, da pri mokrem, produktivnem kašlju otrok izkašljuje sluz, pri suhem kašlju pa izločka ni. Vendar nas lahko občutek, da otrok ničesar ne izkašlja, tudi vara, zato je vrsto kašlja težko določiti. Če nam to vendarle uspe, bomo malčkom veliko lažje pomagali. Glavno je, da veste, da produktivnega, sočnega kašlja ne preprečujemo, temveč le poskušamo zmanjšati viskoznost sluzi s tako imenovanimi ekspektoransi, ki olajšajo izkašljevanje. Suh, dražeč kašelj medtem blažimo z antitusiki, zdravili, ki pomirjajo kašelj.

Največ, kar lahko storimo za otroka je, da imamo pri roki naraven izdelek, ki blaži tako suh kot dražeč kašelj.

Sirupi ali peroralne suspenzije?

Sirupom iz zdravilnih rastlin, ki se pripravljajo iz rastlinskih izvlečkov, dodajamo vodo, saharozo in navadno tudi konzervanse. Suspenzija pa je sestavljena iz delcev, ki so v tekočini praktično netopni. Zaradi sedimentacije delcev je potrebno suspenzijo pred uporabo vedno pretresti. Fruktoza, ki se v izdelkih uporablja namesto saharoze, se pridobiva iz sadja in ima enako energijsko vrednost kot saharoza. Včasih se dovoljuje tudi diabetikom, ker se absorbira počasneje kot glukoza ter s tem posledično povzroča počasnejši dvig nivoja glukoze v krvi.

Naše babice so vedele kako se kašlju streže

Zagotovo se tudi vi spominjate otroških let, svoje babice in njenih »domačih zdravil«, ki jih je kupila ali celo sama nabrala, ker je dobro vedela, kdaj in pri katerih težavah pomagajo. Iz teh lepih časov smo prevzeli le najboljše.

* Pripravite vodno inhalacijo, v katero dodajte sol ali eterična olja bora, timijana, evkalipta. Eterična olja namreč redčijo sluz in ugodno vplivajo na širjenje bronhialnega sistema.

NAVODILO ZA PRIPRAVO: Zavrite 3 l vode ter dodajte 2 žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhaliranje. Pustite otroku da pripravljeno vdihuje globoko in počasi, a največ 15 minut.

* Babica je rada postregla s toplim, pravkar pripravljenim čajem. Pomnite? Če smo kašljali, je skuhala timijanov čaj, saj je deloval kot zdravilo za kašelj, okužbe zgornjih dihalnih poti, bronhitis in oslovski kašelj. Listi te rastline namreč vsebujejo kup spojin za lajšanje kašlja in z njim povezanih težav.

NAVODILO ZA PRIPRAVO: Timijanov čaj pripravite tako, da dve čajni žlički posušenih listov timijana stresete v skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Čaju lahko dodate še med in limono in tako poskrbite, da bo še bolj blagodejno vplival na vaše žrelo.

* Za dojenčke in majhne otroke lahko priredite pravo zabavo. Združite prijetno s koristnim. Zelo učinkovita je timijanova kopel.

NAVODILO ZA PRIPRAVO: Dve jušni žlici posušenega timijana namočite v dva litra hladne vode, pustite stati 12 ur, nato segrejete do vrenja, precedite in dodajte v banjico, v kateri boste skopali vašega otroka. Odcejeno zelišče lahko v ta namen uporabite od dva do trikrat.

Kaj nam ponuja narava?

Kašelj pri otrocih, sploh tistih najmlajših, je res nadležna in neprijetna reč, vendar pa se pojavi z namenom. Deluje namreč kot obrambni mehanizem dihal, saj čisti dihalne poti, preprečuje zaplete in pripomore k ohranjanju zdravih dihalnih poti. S kašljem izločimo tujke, odstranimo odmrle celice in odvečno sluz. Je nujno potreben, saj tako lahko izločimo tujke iz našega telesa. Kar pa ne pomeni, da moramo otrokovo stisko mirno opazovati in čakati, da mine. Kašelj namreč otroka zelo izčrpa, dodatno oslabi že načet imunski sistem.  Ponavljajoči napadi mokrega kašlja lahko privedejo tudi do bruhanja ali hripavosti pri suhem kašlju, zato ukrepajmo dovolj hitro.

Stara znanja naših babic danes s pridom uporabljajo v fitoterapiji, ki je podkrepljena z znanstvenimi dognanji. Ta potrjujejo, da so:

  • trpotec,
  • timijan in
  • evkalipt

pravi rešitelji v obdobju neusmiljenih napadov kašlja. Vseeno pa tudi med naravnimi izdelki obstajajo takšni, ki so bolj ali manj učinkoviti. Strokovnjaki veliko bolj kot naravne sirupe, ki zaradi visokih deležev saharoze dodatno obremenijo otroški organizem, priporočajo peroralne suspenzije, ki učinkovito in brez stranskih učinkov pomagajo na osnovi naravnih učinkovin.